Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Edebiyat Fakültesinin davetlisi olarak üniversiteye gelen Yrd. Doç. Dr. Necdet Subaşı, Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda ‘Zamanın Ruhu’ konulu bir söyleşi gerçekleştirdi.
KMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Karaca, Karaman İl Müftüsü Nuri Değirmenci, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrencinin katıldığı etkinlikte Subaşı, ‘zamanı yakalamak, zamana teslim olmak, zaman karşısında kendini gerçekleştirmek’ gibi sorunsalları irdeledi.
“Zamanın ruhu sizi ele geçirebilir”
Zamanın ruhu kavramının batılı bir kavram olduğuna dikkat çeken Dr. Necdet Subaşı, her çağın ve dönemin kendine özgü dinamikleri olduğunu söyledi. Subaşı, “Zamanın ruhu sizi ele geçirip manipüle edebilir.” diyerek “Bütün değerlerime rağmen beni kendi mecramdan koparan nedir? Bizi kontrol eden, kendi mecrasına alan başka bir yapı mı var?” sorularını yöneltti.
Subaşı, “İçine doğduğumuz dünya bizden önce yapılanan bir dünyadır. Kendinizi gerçekleştirmek için bu yapılarla savaşmak zorundasınız.” ifadesinde bulunarak gelenek, tarih, modernlik ve dünyanın akışı gibi etmenlerin kişiyi biçimlendirdiğine dikkat çekti.
Kimsenin hayatın karşısına kendi hikayesiyle çıkamadığının altını çizen Subaşı, “Bir genetiğimiz ve şeceremiz var. Bir Alevi’yi, Roman vatandaşı, İslamcı’yı, Marksist’in hikayesini düşünün. Kimse kendi hikayesiyle ortaya çıkamıyor. Çünkü arkasında devasa bir sicil özeti var.” diye konuştu. Kişiye ailesinin yüklediği değerler ve rollerin yanı sıra okulun ideal ve makbul vatandaş tipi yetiştirmek için devreye girdiğini hatırlatan Subaşı, okulda tamamlanmamış süreçlerin inşası içinse kişinin kendisini kamusal alana kaptırması gerektiğini belirtti.
Hayat karşısında insanın iki seçeneği bulunduğunu söyleyen Subaşı, “Ya teslim olur ya itiraz edersiniz.” dedi. Kişinin düzene dahil olduğunda sıradan, olmadığında da aykırı göründüğünü dile getiren Subaşı, “Filozoflar, entelektüeller, peygamberler hayata daha eleştirel bir perspektifle bakar ve bir karşı duruş sergilerler.” şeklinde konuştu. İnsanın değerinin hayatın ne kadarına eleştirel bakabildiğiyle orantılı olduğunu kaydeden Subaşı, “Kendi imzamızı taşıyan bir tavır ortaya koymalıyız.” dedi.
“Zamanın ruhunu hesaba katmalıyız”
Dr. Subaşı, “Bizi teslim almaya çalışan zamanın ruhuna teslim mi olacağız, yoksa ona göre bir şekil mi alacağız?” sorusunu sorarak çözümün zamanın ruhunu dikkate alarak kendi koşullarımızı yeniden inşa etmekte saklı olduğunu ifade etti.
Subaşı, Müslümanların geçmişte zaman’la kendi aralarındaki mesafeyi fetva ve içtihat kavramlarıyla aştıklarını belirterek “Fetva ve içtihat, değişen koşullarda İslam geleneğinin canlılığını korumak için kullanılan bir argüman, bir ihya ve canlandırma faaliyetidir.” dedi.
Kişinin ‘zamanın ruhunu hesaba katarak kimliğimi nasıl güçlendirebilirim’ konusu üzerine eğilmesi gerektiğini belirten Dr. Subaşı, sözlerini Hz. Mevlana’nın “Dün dünle gitti cancağızım. Bugün yeni şeyler söylemek lazım.” dizeleriyle noktaladı.
Söyleşisinin ardından soruları yanıtlayan Subaşı, Türk toplumunda alim, aydın ve entelektüellerin her fırsatta çökertildiğini belirterek “Toplumda farklı bakış açıları olan insanlara önem vermeliyiz.” dedi.
Söyleşisinin ardından Dr. Necdet Subaşı’na KMÜ Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Yıldırım tarafından plaket takdim edildi.
Necdet Subaşı Kimdir?
1961 yılında Artvin’in Şavşat ilçesinde doğdu. 1986 yılında Atatürk üniversitesi İlahiyat Fakültesinden mezun oldu. Balıkesir ve Konya’da kısa bir süre öğretmenlik yaptı. Selçuk Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsünde Türk Aydınının Din Anlayışı başlıklı doktora tezini savundu. Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Felsefe ve Din Bilimleri Bölümü (1991-2002) ve Muğla Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Felsefe Bölümünde öğretim üyesi olarak görev yaptı. 2010’da Gazi Üniversitesi İletişim Fakültesi Halkla İlişkiler Bölümüne geçti. 2011’de Diyanet İşleri Başkanlığı Strateji Geliştirme Başkanlığına atandı. Halen bu görevini sürdürmektedir.
Okunma Sayısı: 69