Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

MOĞOLİSTAN’DA TÜRK İZLERİ KONFERANSINA BÜYÜK İLGİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Moğolistan’da Türk İzleri’ konulu konferans düzenlendi.  Prof. Dr. Hasan Bahar tarafından verilen konferansa KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve KMÜ Avrasya Kültür Öğrenci Topluluğunca organize edilen konferans öncesinde Prof. Dr. Hasan Bahar’ın hayatı ve çalışmaları anlatıldı.

“Moğolistan’da Kazı Yapmak En Büyük Hayalimdi”

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve Selçuk Üniversitesinin iki kardeş üniversite olduğunu belirten Prof. Dr. Hasan Bahar bu üniversiteler arasında köprü görevi görerek çalışmaktan mutluluk duyduğunu ifade etti. 

Prof. Dr. Hasan Bahar, arkeolojik anlamda Türk ekiplerinin Moğolistan’da daha fazla bulunması için çok emekler verdiğini ifade ederek, “Moğolistan’da kazı yapmak benim en büyük hayalimdi. Kazı çalışmalarına hayalimi gerçekleştirme hedefiyle gittim. Bunu başardığım için şu an çok mutlu ve gururluyum.” dedi.

“Arazi Bizim En İyi Okulumuz”

Tarih okuyan öğrencilerin coğrafi şartlardan yararlanmasının önemine değinen Prof. Dr. Bahar, “Bizim için en iyi eğitim aracı arazide çalışabilmektir. Coğrafi şartlardan yararlanmak ve arazinin içerisinde olabilmek, o coğrafyanın kültürünü ve tarihini özümsemek açısından çok önemlidir. Tarihi olayların iyi irdelenebilmesi için arkeolojiden yararlanmak şart. Fakat ülkemizde arkeoloji çalışmaları yeterli seviyede değil ve çalışmalar yüzeysel kalıyor.” şeklinde konuştu.

“Bilge Kağan’ın Eşyaları, Geleceğimiz Olan Çocuklarımıza Bir Emanet”

Prof. Dr. Hasan Bahar Moğolistan’da yapmış olduğu kazı çalışmaları esnasında yaşadıklarını anlatarak, öğrencilerle tecrübelerini paylaştığı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Bilge Kağan’a ait olan eşyaları bulduğumuzda bunun haklı gururunu yaşıyorduk. Fakat bulmuş olduğumuz bu eşyalar ülkemizde Bilge Kağan’a değil de Cengiz Han’a aitmiş gibi tanıtıldı. Maalesef verilen emeklere bu şekilde yazık ediliyor. Her şeye rağmen biz yapmış olduğumuz kazılarda bulunan eşyaların kime ait olduğunu biliyoruz. Bu bizim için bir başarıdır. Bu emanetleri geleceğimiz olan çocuklarımıza emanet edebilmek bizim en büyük kazancımızdır.”

“Tarih ve Arkeoloji Alanını Hiçbir Zaman Boş Bırakmamalıyız”

Gençlere, birey olarak çaba göstermek ve sürekli çalışmak zorunda olduklarını hatırlatan Prof. Dr. Hasan Bahar, “Kültürümüzü ve tarihimizi sürekli araştırmak ve incelemek için çabalamak gerekiyor. Eğer siz kendi tarihinizi araştırmazsanız başkaları gelir sizin tarihinizi yalan yanlış bilgilerle doldurur. Tarih ve arkeoloji alanını hiçbir zaman boş bırakmamalıyız. Gençlerimizin salonları böylesine dolduruyor olması gelecek adına benim en büyük umudum.“

KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci’nin Prof. Dr. Hasan Bahar’a plaket vermesinin ardından etkinlik son buldu.

 

   

Okunma Sayısı: 58