Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Tasavvufi Düşünce Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Bir Ekol ve Okul Olarak Mus’ab Bin Umeyr’ konulu konferans düzenlendi. Van Yüzüncü Yıl Üniversitesi İlahiyat Fakültesi Öğretim Görevlisi Adem Saraç’ın verdiği konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
KMÜ Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlik öncesinde Öğr. Gör. Adem Saraç’ın hayat hikayesi ve çalışmaları anlatıldı.
‘Bir Ekol ve Okul Olarak Mus’ab Bin Umeyr’
Araştırmacı Yazar Adem Saraç, Mus’ab Bin Umeyr’in ailesinin Mekke bölgesinde ekol bir aile olduğunu belirterek, “Mus’ab da kendi ailesi içerisinde ekol bir bireydi. Onu ekol kılan şey ise her adımını şahsiyetine uygun olarak atıyor olmasıdır. Şahsiyeti oturmuş bir insan nereye giderse gitsin, kiminle olursa olsun kişiliğini kaybetmez ve aynı zamanda kendi yaşamının gerekliliklerini bulunduğu ortama da yansıtır.” şeklinde konuştu.
“Putu Terk Etmek Sapıtmaktı”
İslamiyet’in kabul edilmesi ve yaygınlaştırılması aşamasında çok büyük zorluklar yaşandığını dile getiren Öğr. Gör. Adem Saraç, Mus’ab Bin Umeyr’in Peygamber Efendimiz Hz. Muhammed’e bağlılığını anlattı.
İslamiyet’in daha önce insanların hayatının bütününü kapsayan bazı inanışların tamamını bir anda kaldırdığını belirten Araştırmacı Yazar Saraç, “Zamanında bazı şeylerden vazgeçmek ve bu alışkanlıkların yerine yenilerini getirmek oldukça zor bir olaydı. Putu terk etmek sapıtmaktı. İnsanlar için sadece inanışını değil hayatını da terk etmek demekti. Dinimiz için bu uğurda pek çok bedel ödedik. Bedel ödenmeyen şeyler değerli olmaz. Fakat dinimiz bizim için bu anlamda çok değerlidir ve kıymeti her zaman bilinmelidir.” dedi.
“Dikenli Hayatımızı Gül Bahçesine Çevirmek İçin Buradayız”
Toplumundan kopuk olmayan gençlerin kendi toplumunu takip eden, kapasitesi ölçüsünde duydukları ve öğrendikleri ile bilgilenen bireyler olacağını söyleyen Adem Saraç, konferansı dinleyenlere, “Dikenli hayatımızı gül bahçesine çevirmek amacıyla buradayız. Böylesine güzide kurumlarda bu etkinlikleri düzenleyerek sizlere bu bilgilerimizi aktarabilmek gayesindeyiz. Görüyorum ki insanımızda güzel bir gönül var. Böyle güzel bir topluluk için hepinize teşekkür ediyorum.” diye seslendi.
Rektör Gökmen’den Mus’ab Bin Umeyr’in Hayat Felsefesi
Araştırmacı Yazar Adem Saraç’ın konuşmalarının ardından kürsüye çıkan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ise Mus’ab Bin Umeyr’in hayat felsefesinin kendisini çok etkilediğini belirterek, bu felsefeyi oluşturan beş temel esası paylaşmak istediğini söyledi.
Rektör Gökmen, Mus’ab Bin Umeyr’in hayat felsefesini oluşturan beş temel faktörü şöyle sıraladı:
“Öğren ki inanasın
İnan ki inandırasın
Yaşa ki yaşatasın
Karşılık bekleme ki karşılık bulasın
Sonucu Allah’a havale et ki haddi aşmayasın.”
Prof. Dr. Sabri Gökmen, “Sizler adına hocamıza hoş geldiniz diyorum ve bu güzel sohbeti için kendisine teşekkür ediyorum.” diyerek Araştırmacı Yazar Adem Saraç’a plaket verdi. Etkinlik yapılan çekiliş sonucunda tablet bilgisayar kazanan öğrencinin hediyesini almasının ardından son buldu.
Okunma Sayısı: 59