Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Kenan Gökçe ile söyleşi düzenlendi. KMÜ Genç Araştırmacılar Öğrenci Topluluğu tarafından organize edilen söyleşiye KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
KMÜ Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinlikte konuşan Yazar Kenan Gökçe, 2013 yılında yayımlanan ve ilk romanı olan ‘Mutluluğun Rengi Siyah’ isimli kitabı ile ilgili bilgiler verdi.
Kitabında yer vermiş olduğu karakterler hakkında da anlatımlarda bulunan Gökçe, kitapta insanların kimseye anlatmadığı ve anlatamayacağı duyguları kaleme aldığını belirterek, “İnsanların duygularını anlatması zordur. Kitabımda anlatılması zor olan, insanların başına acaba geliyor mudur denilen olayları, yaşayanların duygularıyla yansıtmaya çalıştım.” dedi.
“Yazdığınızı Yüksek Sesle Söyleyebilin”
İnsanların işe başlarken başkalarının düşünceleri nasıl olacak önyargısıyla hareket ettiklerini ifade eden Kenan Gökçe, yazma hevesi taşıyan gençlere tavsiyelerde bulundu. Gökçe, “Aranızda yazan varsa bunu her ortamda yüksek sesle söylesin ve kesinlikle yazmaya devam etsin. Yazma alışkanlığı kazandıkça kitap yazmak kolaylaşıyor. Daha planlı işler çıkarmaya başlıyorsunuz. Böyle olunca da yazdıklarınız giderek güzelleşmeye ve akıcı hale gelmeye başlayacak.” şeklinde konuştu.
Yazar Kenan Gökçe konuşmasının ardından salondaki dinleyicilerin sorularını yanıtladı.
Yazarlık yeteneği doğuştan mı geliyor sorusuna yazarlık işinin bir niyet işi olduğu cevabını veren Gökçe, “Eğer böyle bir niyetiniz varsa ve yeteneğiniz olduğunu düşünüyorsanız bu düşünceyi eyleme dökerek yazmaya başlamalısınız.” dedi.
Kenan Gökçe kitabın isminin nasıl seçildiğinin ve nereden ilham alındığının sorulması üzerine ise “Kitap için ‘Meğer’ ve ‘Mutluluğun Rengi Siyah’ olmak üzere iki alternatif ismimiz vardı. Fakat içerikteki ironiyi yansıtması amacıyla ‘Mutluluğun Rengi Siyah’ı tercih ettik.
“Erkek Olarak Bir Kadını Anlatmaya Nasıl Cesaret Ettiniz?”
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in, “Şimdiye kadar birçok kişiyle tanışmama rağmen insanları halen tanıyamadığımı düşünüyorum. Biz bir erkek olarak başka bir erkeği anlatmaya cesaret edemezken, siz kitabınızda bir kadını anlatmaya nasıl cesaret ettiniz?” sorusuna yanıt veren Yazar Kenan Gökçe, sosyal hizmetlerde çalıştığı dönemlerde çok sayıda insanla görüşme imkânı bulduğunu belirterek, “Bulunduğum her ortamda insanların her hareketini hafızama almaya çalıştım. Çok farklı insanlar ve hayatlar gördüm. Yaşadıklarım, tanıdıklarım, hayat hikâyeleri, içimde biriktirdiğim her şey bana o insanların gözünden bakabilme ve onların dilinden yazabilme yeteneğini kazandırdı.” şeklinde konuştu.
“Her Başarılı Erkeğin Arkasında Kahraman Bir Kadın Vardır”
Söyleşinin sona ermesinin ardından kürsüye çıkan Rektör Sabri Gökmen, söyleşi boyunca konuşulanlara bakıldığında iki önemli sonuca ulaşıldığını ifade ederek tespitlerini paylaştı. Rektör Gökmen, “Tespitlerimden ilki: ‘Her başarılı erkeğin arkasında kahraman bir kadın vardır.’ İkincisi ise: ‘Büyük başarıların küçük adımlarla kazanıldığıdır.’ dedi.
“Eleştiride Cimri, Övgüde Cömert Olmalıyız”
Olaylar sonucunda gerekli dersi çıkararak başarıyı yakalamanın mümkün olacağını belirten Rektör Gökmen konuşmasını şöyle sürdürdü: “Hocanız, büyüğünüz, rektörünüz olarak sizi her zaman başarılı kılacak bir tavsiyede bulunmak istiyorum. Sıradan insanlar eleştirir. Farklı ve önde olan insanlar eleştirmez takdir eder, iltifat eder, övgüde bulunur. Allah hepimize belli özellikler vermiştir. Bunları ortaya çıkarmak takdir etmekten geçer. Eleştiride cimri, övgüde cömert olmalıyız. Kültürümüz de öyle söylüyor. İltifat edildiğinde memnun olmayacak birey şu ana kadar görmedim. Hiçbir şey bir bireyin yaratıcılığını eleştiri kadar köreltemez. Eleştirmek yerine fikirlerinizi söyleyin. Fikirlerinizi söylerseniz karşınızdaki insana da yeni ufuklar açabilirsiniz.”
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Yazar Kenan Gökçe’ye teşekkür ederek plaket verdi. Etkinlik Yazar Gökçe’nin takipçilerinin kitaplarını imzalamasının ardından son buldu.
Okunma Sayısı: 28