Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

HAK-İŞ GENEL BAŞKANI MAHMUT ARSLAN KMÜ’DE

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) düzenlenen Kariyer Günleri etkinliğine HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan katıldı.  

KMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi, Karaman İŞKUR İl Müdürlüğü ve Genç Girişimciler Öğrenci Topluluğu işbirliği ile yapılan etkinlik Karamanoğlu Mehmetbey Salonunda gerçekleştirildi. Etkinliğe Karaman Valisi Murat Koca, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, İl Emniyet Müdürü Lütfü Sönmez, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, Fakülte Dekanları, Yüksekokul Müdürleri, İl Müdürleri, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.

Açılış konuşmasını yapan İŞKUR Karaman İl Müdürü Kenan Ateş, kurum olarak vatandaşlara en iyi şekilde hizmet vermek için çalıştıklarını belirterek üniversiteye hizmet bürosu açacaklarını ve öğrencilerin de bu bürodan yararlanabileceğini söyledi.

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, yoğun programlarına rağmen üniversitemize gelerek etkinliğe katılan HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’a teşekkür etti. Rektör Gökmen hayattaki en önemli şeylerden birinin de insanlara faydalı olabilmek adına hizmet vermek ve çalışmak olduğunu belirterek, “Başkalarının dertleriyle dertlenirseniz siz de şifa bulursunuz.” dedi.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan hayatı ve çalışmalarının anlatılmasının ardından kürsüye çıktı.

“Hakkınızı Savunmayı İhmal Etmeyin”

Eğitim hayatının ilk yıllarında itiraz etmeyi ve hakkını savunmayı öğrendiğini ifade eden Mahmut Arslan, “Haklı olduğunuz durumlarda kendinizi savunmak çok önemlidir. Bu size özgüven verir. Böyle durumlarda mutlaka hakkınızı savunun.” şeklinde konuştu.

Mahmut Arslan, 1970’li yıllarda okul arkadaşıyla aynı odayı paylaştığını belirterek, “Farklı fikirleri paylaşıyor olmamıza rağmen evimizi ve odamızı asla ayırmadık. Birbirimize saygı duyduk. Fikirlerimizi birbirimize empoze etmedik. Şimdi günümüze bakıyorum da aslında bizler o zaman çok önemli bir olayı başarmışız.” dedi.

“12 Eylül Karabasan Gibiydi”

12 Eylül darbesinin kendilerine vermiş olduğu zarardan bahseden Mahmut Arslan, “O olayların bizim hayatımıza katmış olduğu acılar halen hafızalarımızda. 12 Eylül Türkiye’nin üzerine karabasan gibi çökmüştü. Fakat baskıların en çok olduğu ortamlarda insanlar kendilerini hayata daha çok hazırlayabiliyor. Bu açıdan bakarsak eğer darbenin bize bu anlamda katkıları da olmuştur.” diye konuştu.

“Analarınızın Kıymetini Sağlığında Bilin”

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, dinleyicilere ‘Analarınızın kıymetini bilin’ tavsiyesinde bulunarak şöyle devam etti: “Benim validem yetişme çağlarımda öğretmenim gibiydi. Bir kadının 24 saatlik serüvenini düşünüyorum da bu analar için ne yapsak azdır. Analarınızın kıymetini sağlığında bilin. Onların hayatınızdaki yerini onu kaybedince daha iyi anlıyorsunuz. Ben anamı kaybettiğimde yüreğimin yarısını kaybettim. Allah sizin annelerinize uzun ömürler versin. Onları kaybedince onu daha çok arıyor, daha çok özlüyorsunuz.”

“Görev Aldığım İşlerin Hiçbirine Talip Olmadım”

“Sizin için önemli olabilecek bazı hayat düsturlarımı sizlerle paylaşmak istiyorum.” diyen Mahmut Arslan, görev yaptığı gerek vakıflar, gerek siyasi partiler olsun hiçbirine aday olmadığını belirterek gençlere şu tavsiyelerde bulundu: “Bulunduğum yerde görevimi en iyi şekilde yapmaya çalıştım. Talep etmezsen, teklif edilirsin. Bulunduğumuz yerin hakkını vererek çalışırsak birileri sizi mutlaka görecektir. Bir gün bu koltukları makamları bırakacağımızı unutmadan çalışmalı ve her zaman bunu kaybedeceğimizi bilmeliyiz. Aksi durumda o makamı kaybetmemek için her şeyi yapar hale geliyorsunuz. Kendinizi kaybedip benliğinizin dışına çıkıyorsunuz.”

“Bedel Ödemeye Hazırız”

HAK-İŞ’in Türkiye’nin en büyük konfederasyonlarından biri olduğunu dile getiren Mahmut Arslan, “Biz haktan ve adaletten yana, mazlumdan ve mağdurdan yana duruş sergilemek amacını taşıyan bir sendikayız. Bunu yapmak gerçekten ağır ve zor bir görev. Fakat biz bu görev uğruna bedel ödemeye hazırız.” dedi.

“Karaman’ı Medeniyet Merkezi Olarak Görüyorum”

HAK-İŞ’in tanıtılması için ellerinden gelen çabayı gösterdiklerini söyleyen Mahmut Arslan, şöyle konuştu: “Bu amaçla daha önce de geldiğim Karaman’a tekrar geldim. Bu benim görevim ve sorumluluğum. Burası benim memleketim. Bu anlamda ayrı bir sorumluluğum var. Karaman’ı ben coğrafi sınırları ile tanımıyorum. Karaman’ı bir medeniyet merkezi olarak gördüğüm için Makedonya’da, Trabzon’da, Bosna’da, Gaziantep’te, Kıbrıs’ta, Batı Trakya’da, Karaman’ı aslında dünyada görüyorum. Medeniyet merkezi diye gördüğüm bu şehre hizmet etmeyi medeniyete hizmet etmek olarak görüyorum. Karaman’ı gerçek bir medeniyet merkezi olarak görmek için çabalayan ve emeği geçen herkese bu anlamda teşekkür etmek istiyorum.”

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan daha sonra dinleyicilerin sorularını yanıtladı.

“100 İşçiden 95’i Kıdem Tazminatı Alamıyor”

Kıdem tazminatlarının kaldırılmasının gündemde olması ile ilgili düşüncelerinin sorulması üzerine Mahmut Arslan, Türkiye’de 11 milyon 650 bin sigortalı çalışan olduğunu ve bunun 11 milyon 250 bininin özel sektörde çalıştığını belirterek, kamuda çalışan işçilerin toplam sayısının 250 bin civarında olduğunun altını çizdi. Bu 11 milyon 250 bin kişinin yüzde 95’inin kıdem tazminatı alamadığını belirten Arslan şöyle devam etti: “Elimizdeki kıdem tazminatı mevzuatı özel sektördeki 100 işçiden 95’inin kıdem tazminatı alamadığını gösteriyor. HAK-İŞ olarak biz farklı bir noktada duruyoruz. Bizim dışımızdaki konfederasyonlar mevcut yasanın aynen korunmasını istiyor. Biz bu mevzuat aynen devam ederse sorunun da aynen devam edeceğini düşünüyoruz. HAK-İŞ olarak 100 kişiden 100’ünün de kıdem tazminatı alabileceği bir modeli Türkiye’ye armağan etmek istiyoruz. Biz işçilerimizin çalışma süresi ne kadar olursa olsun, işten ayrılma durumu hangi şartlarda olursa olsun kıdem tazminatı hakkı olması gerektiğini savunuyoruz. İşverenler bizim istediğimiz kıdem tazminatı fonuna karşılar. Bunu anlayabilirim. TÜRK-İŞ ve DİSK’in de fonların kaybolması ile ilgili endişeleri var. Diğer konfederasyonlarla bu konuda bir uzlaşma sağlayamadık. Şu an kısa vadede kıdem tazminatı ile ilgili bir çözüm maalesef gözükmüyor.”

“İş Kazalarında Avrupa Birincisiyiz”

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, maden işçilerinin çalışma şartları ile ilgili bir soru üzerine ise Türkiye’nin iş kazaları sıralamasında Avrupa’da birinci, dünyada ise üçüncü sırada yer aldığını söyledi. Arslan, “Bu çok üzücü bir durum ve kesinlikle Türkiye’ye yakışmıyor. Çok büyük yatırımlar yapılıyor fakat işçilere güvenli çalışma şartları sağlanamıyor. İnsan odaklı düşünmemenin faturasını ölümlü kazalarda ağır bir şekilde ödüyoruz.” dedi.

“Sendikaya Üye Olanlar Kapı Dışarı Ediliyor”

İnsanın değerinin kömürün değerinden az olduğu bir anlayışla karşı karşıya olduklarını vurgulayan Mahmut Arslan, “Devletimizin bu anlayışı yeniden gözden geçirmesini bekliyoruz. Bize düşen ise bütün işçilerimizi sendikalı yapmak konusunda daha çok çaba göstermek. İşçilerimiz işverenlerinden korktukları için sendikaya üye olmak istemiyor. Çünkü sendikaya üye olanlar kapı dışarı ediliyor.” şeklinde konuştu.

“1 Mayıs Kutlamaları Belli Bir İdeolojinin Tekeline Terk Ediliyor”

HAK-İŞ olarak 1 Mayıs İşçi Bayramı’na katılımların ne derecede olduğunun sorulması üzerine ise Genel Başkan Mahmut Arslan, konfederasyon olarak 1 Mayıs’a gereken önemi verdiklerini ve her zaman da kutlamalar içerisinde yer aldıklarını belirterek şöyle devam etti: “Türkiye’de 1 Mayıs kutlamaları belli bir ideolojinin tekeline terk ediliyor. Geçmişte yaşanan kötü olaylar sonrasında Taksim bu ideolojiler için kutsal kabul ediliyor. Biz 1 Mayıs’ın kutlanmasını savunuyoruz. Sorunlarımızı konuşmalıyız; siyasilere, işverenlere, hükümetlere mesajlarımızı vermeliyiz ama bunu sadece Taksim’de değil bütün alanlarda yapabilmeliyiz diye düşünüyorum.”

“Asgari Ücret, İhtiyaçları Karşılayacak Düzeyde Değil”

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, işsizlik ve asgari ücretlerle ilgili görüşlerinin sorulması üzerine de asgari ücretlerin şu an için bir işçinin ihtiyaçlarını karşılayacak düzeyde olmadığını belirterek, asgari ücret tespit komisyonunun yapısından kaynaklanan sorunlar olduğunu söyledi. Arslan, komisyonun yapısının 5 işveren, 5 hükümet, 5 de işçi temsilcisinden oluştuğunu ifade ederek, “Hükümet ile işveren anlaşıyor ve istedikleri ücreti kabul ediyor. Öncelikle bu yapı daha demokratik ve katılımcı bir hale getirilmeli. İşçilerin de eşit şartlarda bir iradesi olmalı. Asgari ücret kriterleri değiştirilerek objektif verilerle desteklenirse ancak o zaman asgari ücret olur.” dedi.

“İşsizlikte Karaman’ın Özel Bir Durumu Var”

Türkiye’deki işsizlik oranlarının kent ve tarımda ortalama yüzde 10 civarında olduğunu söyleyen Mahmut Arslan, Karaman’da özel bir durumun söz konusu olduğunu belirtti. Arslan, “Karaman’daki veriler yüzde 4,5 civarında. Bu oran elbette az değil. Fakat Türkiye ortalamasının altında olması güzel bir durum.” dedi.

Türkiye’de işsizlik oranlarının aşağı çekilmesi amacıyla ciddi reformlara ihtiyaç olduğunu belirten Mahmut Arslan “Genç işsizlerin oranı yüzde 15 civarında. Bu sorun Türkiye’nin aşması gereken en önemli sorunlardan birisi olarak gözüküyor.” diye konuştu.

HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan’ın konuşmasının ardından çekiliş yapıldı. Çekilişle üç öğrenci, konfederasyon adına yapılan eğitim yardımlarından yararlanma hakkına sahip oldu.

Belediye Başkanı Kamil Uğurlu ile İİBF Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik’in, Mahmut Arslan’a plaket vermesinin ardından etkinlik son buldu.

 

 

               

Okunma Sayısı: 22