Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) tarafından “Ceviz meyve dış kabuğundan doğal boyarmadde eldesi ve güneş pili potansiyelinin araştırılması” konulu bir proje gerçekleştirildi. Bilim dünyasında bir ilk olan bu uygulamayla ceviz kabuğundan güneş pili üretilmiş oldu.
KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Gıda Teknolojisi Anabilim Dalı öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Cafer Akyürek’in yürütücüsü olduğu projenin araştırmacılığını Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu, Arş. Gör. Seçkin Akın ve Uzm. Hasan Akış yaptı. KMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Komisyonu tarafından desteklenen proje, 2012 Şubat ve 2013 Şubat ayları süresince gerçekleştirilerek bir yılda tamamlandı.
Ceviz Kabuğundan Boyarmadde Elde Edilerek Güneş Pili Üretildi
Araştırmada ceviz meyve dış kabuğundan sıcak ekstraksiyon yöntemiyle juglon boyarmaddesi elde edildi. FTO kaplı cam üzerine iyi elektriksel iletkenlik gösteren nano yapılı TiO2 spatula yardımıyla boyarmadde sıvandı ve boya duyarlı güneş pilleri elde edildi. Bununla birlikte, üretilen yapıların Boyarmadde Duyarlı Güneş Pilleri (BDGP) olarak kullanımının araştırılması amacıyla atmosfer koşullarında aydınlık ortamda ölçülen akım-gerilim karakteristiği tespit edildi.
“Boyarmadde Duyarlı Güneş Enerji Pilleri Hem Daha Ucuz Hem de Çevre Dostu”
Araştırmanın yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Cafer Akyürek, “Karaman’da bol miktarda yetiştirilen ve kabuğu atık durumda olan ceviz bitkisinin meyve kabuğundan boyarmadde elde ederek bu maddeyi güneş pili olarak kullanabilmek amacıyla bir çalışma gerçekleştirdik. Şimdiye kadar bu boyarmadde ile ilgili hiçbir araştırma ve çalışma gerçekleştirilmemiş olması bizi böyle bir araştırmaya yöneltti.” şeklinde konuştu.
“Yüksek verimliliğe sahip güneş pillerinin, atık durumdaki doğal ceviz bitkilerinden elde edilen juglon boyarmaddesinden üretilmesi basit bir yöntem. Şu an piyasada bulunan klasik güneş pillerine göre Boyarmadde Duyarlı Güneş Pilleri daha ucuz üretim aşamalarına sahip.” diyen Yrd. Doç. Dr. Akyürek, “Bu ucuz ve çevre dostu sistem ile elektrik üretmek ülke ekonomisine büyük katkı sağlayacağı gibi temiz enerji kullanımını büyük ölçüde artıracaktır. Ayrıca, bu pillerin kullanımı güneş enerjisinden yararlanmayı ucuz hale getirecek ve daha da önemlisi kullanım alanı giderek genişleyecektir.” açıklamasında bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Akyürek, günümüzde ihtiyaç duyulan enerjinin büyük bir çoğunluğunun fosil yakıtlardan sağlandığını belirterek bu yakıtların sınırlı olmalarının yanı sıra çevreye de önemli ölçüde zarar verdiklerinin altını çizdi. Akyürek, “Çevre dostu alternatif enerji kaynakları aranmalı ve bu konudaki araştırmalar devletçe de desteklenmelidir.” diyerek sözlerini noktaladı.
Okunma Sayısı: 85