Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE CEVAT VARLI İLE ŞİİR DİNLETİSİ DÜZENLENDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Cevat Varlı ile söyleşi ve şiir dinletisi düzenlendi. KMÜ Genç Araştırmacılar Öğrenci Topluluğu tarafından gerçekleştirilen etkinliğe çok sayıda öğrenci katıldı.

Cevat Varlı’nın özgeçmişi ve şiir kitaplarının tanıtılmasıyla başlayan söyleşi Varlı’nın hayatına dair anılarını paylaşmasıyla devam etti. Görsel sanatların mimari, heykel ve resim gibi dallardan oluştuğunu belirten Varlı, yazılı sanatların hikâye, roman ve şiir olarak ayrılmasının yanlış olduğunu belirterek, “Yazılı sanatlar denildiği zaman akla ilk olarak şiir gelir. Şiir yazılı sanatların zirvesidir.” dedi.

“Şiir hayal kurdurmaz”

Şiirin bir yaşam şekli olduğunu ve tarifinin yapılamayacağını ifade eden Varlı, “Romanların tarifini yapmak mümkündür. Roman okuyucuyu kendi fikri yapısında boğar. Fakat şiir hayal kurdurmaz. Şiir aslında gerçeği de göstermez. Sadece okuyucusuna belli aralıklarla mesajlar verir. Yorumu size bırakır. Okuyucu o mesajlardan kendine pay çıkartır.” şeklinde konuştu. 

Herkesin yazar olabileceğini fakat herkesin şair olamayacağını belirten Varlı, yazar olmak için okuma yazma bilmeye gerek olmadığını söyledi. Varlı, daha sonra kitaplarından bazı dizeler aktararak kitaplarının yazılış sürecini anlattı, eserlerinde ele aldığı konulara değindi.

“Her türlü olumsuzluğa rağmen kazanan hep şairler olmuştur”

Şairlerin kimi zaman hayatımızdaki nesnelere kendi isimleri dışında isimler vererek anlatımlarda bulunduğunu ifade eden Varlı, “Verilen isimler ile yapılan betimlemeler bazen yanlış anlaşılıyor ve şairlerin sürgün hayatı yaşamalarına, hapis cezaları çekmelerine ve hatta ölümlerine neden olabiliyor. Fakat her ne olursa olsun kazanan her zaman şairler olmuş ve hafızalara kazınmaya devam etmişlerdir.” dedi.

Günümüzde 130 bin civarında kelime ile konuşulduğunun altını çizen Varlı, geleceğe dair planlarından bahsederek, “Yerele inerek Zazaca, Kırmanice, Ermenice gibi yerel dilleri daha çok kullanıp daha fazla kelime ile konuşmak ve yazmak istiyorum. Bu şekilde kelime hazinemi yerel dillerle süsleyip zenginleştirmek amacındayım.” diye konuştu.

‘Şiir dinletileri düzenliyor musunuz?’ şeklindeki soruya mümkün olduğunca şiir dinletileri düzenledikleri cevabını veren Varlı şöyle devam etti: “Dinletilerimin yanı sıra şiir yazma merakı olan arkadaşlarımızı gayretlendiriyor ve onlara elimden geldiğince yardımcı olmaya çalışıyorum.”

Cevat Varlı’ya plaket verilmesinin ardından söyleşi sona erdi. Yazar Cevat Varlı etkinlik sonunda takipçilerinin kitaplarını imzaladı. 

   

Okunma Sayısı: 79