Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Safahat’ta Bir Medeniyetin Çöküşü ve Dirilişi” konulu konferans verildi. Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ve Yeni Türk Edebiyatı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Alaattin Karaca tarafından verilen konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
27 Aralık 1936 yılında vefat eden İstiklal Marşı şairimiz Mehmet Akif Ersoy’un anısına saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan konferans KMÜ Karamanoğlu Mehmetbey Salonunda düzenlendi.
Konferansı veren KMÜ Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Karaca, İstiklal Marşımızın şairi Mehmet Akif Ersoy’un vefatının yıldönümünde onu yâd etmek üzere bu konferansı tertip ettiklerini dile getirerek, “Milletimizin kalbinde yer etmiş olan Mehmet Akif’in diriliş umudunu şiirlerinden örnekler vererek anlatmaya çalışacağım. Yıkılmak, yok edilmek istenen bir medeniyetin hikâyesini ve bu milletin yıkıma karşı vermiş olduğu direnişi özetleyen Safahat’tan sizlere kesitler sunacağım.” dedi.
“Mehmet Akif dili dilimize, gönlü gönlümüze uygun bir şairdi”
Mehmet Akif Ersoy’un ülkemizin en çok okunan, en çok sevilen şairlerinden olduğunu belirten Prof. Dr. Karaca, Ersoy’un, milletinin duygularını, inançlarını ve geleneklerini dile getiren bir şair olduğunu söyledi. Prof. Dr. Karaca şöyle devam etti: “Mehmet Akif toplumuna yabancılaşmış bir şair değildi. Dili dilimize, gönlü gönlümüze uygun bir şair olarak halkın içinde olmayı, halkla beraber yaşamayı tercih etmişti. Şairi bu kadar hünerli kılan sanatsal değerlerinin yanı sıra sanatına yüklediği anlamdır. Şiirlerindeki inanç ve fikirleri ile milletimizin gönlünde taht kurmuştur.”
“Mehmet Akif’in derdi, medeniyet meselesiydi”
Mehmet Akif Ersoy’un, şiirlerinde güzeli göstermek değil, doğruyu söylemek amacında olduğunun altını çizen Prof. Dr. Karaca, şairin estetik kaygılardan çok, toplumsal sorunlara değinmeyi amaç edindiğini belirtti. Mehmet Akif’in derdi, medeniyet meselesiydi diyen Alaattin Karaca, “Bu medeniyetin sınırları ise tüm İslam coğrafyasıdır. Bu coğrafyanın merkezinde her ne kadar Osmanlı Devleti olsa da tüm İslam âleminin dertlerini konu almıştır. Safahat İslam medeniyetinin çöküşünü sorgulayan bir eserdir. Bundan dolayı Mehmet Akif Ersoy tüm İslam ülkelerinde okutulması ve öğretilmesi gereken bir şairdir.” şeklinde konuştu.
“Mehmet Akif’in şiirleri toplumsal uyarı şiirleridir”
Ülkemiz de dâhil tüm İslam dünyasının yaşadığı medeniyet krizine dikkat çeken Prof. Dr. Karaca, Mehmet Akif’in şiirlerinde işaret ettiği tehlikelerin günümüzde halen geçerliliğini sürdürdüğünü belirterek, “Akif’in fikirlerini barındıran şiirler halen yaşayan ve günümüze ışık tutan şiirlerdir.” dedi.
Prof. Dr. Karaca, Osmanlı Devletini odağa alarak tüm Müslümanları uyarmak amacında olan Mehmet Akif’in şiirleri hakkında şu yorumda bulundu: “Akif’in şiiri toplumsal bir uyarı şiiridir. Şiirlerinde bir medeniyetin çöküşünü adım adım izlemek mümkündür. İslam coğrafyasını ve Türk milletini uyandırmak için şiir yazmıştır. Şiirlerinde tebliğ dili vardır. İmgesel süslü şiirler yerine, söyleyeceğini apaçık şekilde söylemeyi ve gerektiğinde sert eleştiriler yönelterek çekinmeden yazmayı yeğlemiştir.”
Okunma Sayısı: 19