Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE TÜTÜNE ÇOK YÖNLÜ BAKIŞ PANELİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Tütüne Çok Yönlü Bakış’ konulu panel dizisinin birincisi düzenlendi.

KMÜ Sağlık Yüksekokulu, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu, Sağlık Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu tarafından düzenlenen panele KMÜ Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Metin Sezer, öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.

İLK OTURUM TÜTÜN KULLANIMI VE ŞİRKET POLİTİKALARI

KMÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı 1 nolu konferans salonunda düzenlenen panelin ilk oturumunu Prof. Dr. Ali Şahin yönetti. Şahin, tütün kullanımının insan sağlığına vermiş olduğu zarara dikkat çekmek için düzenledikleri panel ile kamuoyunu bilgilendirerek gerekli önlemlerin alınması konusunda faydalı olmayı amaçladıklarını söyledi.

“Gençler sigaranın zararları konusunda bilgisiz”

Panelde konuşan Öğr. Gör. Hacer Sönmezer, tütün kullanmanın en önde gelen öldürücü nedenlerden biri olduğunu belirtti. Tütünün dünyada genel olarak sigara şeklinde tüketildiğini söyleyen Sönmezer, sigaranın içerisinde de 400 çeşit zehir olduğuna dikkat çekerek, çocukların ve gençlerin sigaranın zararları konusunda bilgisiz olduklarından yakındı.

Rus Ruletinde Ölüm Olasılığı 1/6 (%17) İken Sigarada 1/2 (%50)

Tütün üreticisi olan ülkeler arasında Türkiye’nin Çin, ABD, Hindistan ve Brezilya’dan sonra beşinci sırada yer aldığını hatırlatan Öğr. Gör. Hacer Sönmezer, sigara tüketiminde de Türkiye’nin, Rusya’nın ardından ikinci sırada olduğunu kaydetti. Sönmezer ayrıca, dikkat çekici bir istatistiğe yer vererek, rus ruleti oynandığında ölüm olasılığının yüzde 17, fakat sigara içildiğinde ölüm olasılığının yüzde 50 olduğunu söyledi.

“Tütünün geçmişi Osmanlı’da 1600’lü yıllara dayanıyor”

Öğr. Gör. Hacer Sönmezer’in ardından söz alan Arş. Gör. Sümeyye Özkul ise tütünün tarihçesine değindi. Özkul, daha önceleri ilaç olarak kullanılan tütünün keyif verici özelliğinin keşfedilmesiyle birlikte ilk olarak ABD’de 1400’lü yıllarda bu şekilde yaygın olarak kullanılmaya başlandığını ifade etti.

Tütünün ülkemizdeki kullanım serüvenine de değinen Özkul, ilk olarak Osmanlı döneminde 1600’lü yıllarda ilaç olarak kullanılmaya başlanan tütünün daha sonraki yıllarda keyif verici madde olarak tüketildiğini söyledi.

Kadınlara Özel Sigara

İlk oturumun son konuşmacısı olan Öğr. Gör. Ümmühan Ünlü ise tütün şirketlerinin pazarlama tekniklerinden söz etti. Ünlü, tüketicilerinin yarısını öldüren bir ürünü satmanın zorluğuna vurgu yaparak, “Böylesine zararlı bir ürünü üstelik de kar elde ederek satabilmek çok zor. Fakat tütün şirketleri çeşitli taktikler geliştirerek ürünlerini satmayı başarıyorlar.” dedi.

Öğr. Gör. Ünlü, tütün şirketlerinin müşteri kitlesini genişletebilmek için kadınlara özel, ince ve zarif kutular geliştirdiklerini, sigaraları da nikotini azaltılmış ve içilebilirliği kolay şeklinde sınıflandırdıklarını belirtti. Ünlü, şirketlerin doğrudan reklam yerine örtülü reklam modelini kullanarak bilinçaltına daha çok hitap etmeyi amaçladıklarını vurguladı.

İKİNCİ OTURUMDA SİGARA VE SAĞLIK KONUSU İŞLENDİ

‘Tütüne Çok Yönlü Bakış’ konulu panelin ikinci oturumunu Yrd. Doç. Dr. Meltem Demirgöz Bal yönetti. İkinci oturumda tütünün zararları ve insan sağlığına etkilerine dair sunumlar yapıldı.

“Kalp hastalığından kaynaklı ölümlerin yüzde 30’unun nedeni sigara”

İkinci oturumda ilk olarak söz alan Öğr. Gör. Keriman Yıldız tütün kullanımının kalp ve damar hastalıklarına etkilerini detaylı bir şekilde anlattı. Kalp hastalığından kaynaklı ölümlerin yüzde 30’unun sigara nedeniyle gerçekleştiğine vurgu yapan Yıldız, sigara ile mücadele için en etkili yolun sigara alışkanlığının hiç kazanılmaması olduğunu söyledi.

“Katran, kanser oluşumunda en etkili madde”

Öğr. Gör. Keriman Yıldız’ın ardından konuşan Arş. Gör. Demet Çelik ise tütünün kanser ile ilişkisini anlattı. Çelik, başta tütün kullanımı olmak üzere pek çok faktörün kansere yol açtığının altını çizerek, “Kalp damar hastalıklarından sonra kanser ile ölüm oranı ikinci sırada. Tütünün içerisinde bulunan katran ise kanser oluşumunda en etkili maddedir.” şeklinde konuştu.

“Tütün, fiziksel performansı bozar”

İkinci oturumun son sunumunu yapan Öğr. Gör. Fatma Ayhan ise tütün kullanımının KOAH (Kronik Obstüktif Akciğer Hastalığı) ile ilişkisine değindi. Fatma Ayhan sunumunda panele katılanlara uygulamalı olarak nefes egzersizleri yaptırarak, sağlıklı bireylerin bu egzersizleri günde en az 3-4 kez yapmaları gerektiği tavsiyesinde bulundu.

Öğr. Gör. Fatma Ayhan, tütünün akciğer gelişimini olumsuz yönde etkileyerek öksürük, balgam, hırıltılı solunum ve nefes darlığı gibi etkilere yol açtığını söyledi. Fatma Ayhan ayrıca tütün kullanımının fiziksel performansı ve egzersiz yeteneğini bozduğunu dile getirerek, KOAH’ın gelişiminde sigaraya başlama yaşı, içme süresi ve günlük içilen sigara sayısının önemli olduğunu ifade etti.

Dinleyicilerden gelen soruların da yanıtlandığı ‘Tütüne Çok Yönlü Bakış’ konulu panelin ikincisi 19 Şubat Çarşamba günü saat 09:00-12.00 arasında KMÜ Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı 1 nolu konferans salonunda düzenlenecek. 

               

Okunma Sayısı: 10