Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 2013 yılı içerisinde üniversite-sanayi işbirliğine yönelik gerçekleştirilen TÜBİTAK, AB ve SAN-TEZ gibi dış destekli projeler ile uluslararası yüksek etkili dergilerdeki A sınıfı yayınlar ödüllendirildi.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (KMÜ PTTO), Konya Teknokent ve Selçuk Teknoloji Transfer Ofisi (SÜ TTO) tarafından düzenlenen törenle proje ve yayın sahibi KMÜ’lü 14 akademisyene ödülleri takdim edildi.
KMÜ Senato Odasında yapılan tören, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ve Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade’nin katılımıyla gerçekleştirildi.
“KOP Bölgesinde 2013 Yılında TÜBİTAK Ar-Ge Destek Projelerinin Yarıdan Fazlası KMÜ’ye Ait”
Törende konuşan Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade, TÜBİTAK’ın 1513 kodlu Teknoloji Transfer Ofisleri Desteleme Programının Öncelikli Alanlar Araştırma Teknoloji Geliştirme ve Yenilik Projeleri desteğine ilişkin KOP Bölgesindeki tüm üniversitelere duyuru yaptıklarını ancak en çok katılımın KMÜ’lü öğretim elemanları tarafından gerçekleştirildiğini kaydetti. KOP Bölgesinde TÜBİTAK’ın 1513 sayılı Ar-Ge Destek Projelerinin yarıdan çoğunun KMÜ’ye ait olduğunu söyleyen Prof. Dr. Sade, TÜBİTAK projesi hazırlamanın hiç kolay olmadığına da dikkat çekerek TÜBİTAK’a gönderilen projelerden genel olarak %16’sının kabul edildiğini hatırlattı.
“Sanayiciler, Üniversite İle İşbirliğinin Önemini Yeterince Kavrayamadı”
Bilgiyi tabana yaymanın ve sanayicilerle paylaşmanın önemine değinen Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade, “Sanayiciler, üniversite ile işbirliğinin önemini yeterince kavrayamadı. Biz zaman zaman mücadele ve uzun uğraşlarla girdiğimiz işbirliği çabalarında daha sonra sanayicilerden bize gelen ısrarlı işbirliği teklifleri gördük. O yüzden projelerimizin çıktılarını sanayicilerimizle mutlaka paylaşmalıyız.” şeklinde konuştu.
“KMÜ’nün Ekosistemi Başarıları Ferdi Değil, Kurumsal Yapıyor”
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde başarılı bilimsel çalışmalar yapmak için uygun bir ekosistem olduğuna vurgu yapan Prof. Dr. Bayram Sade, “KMÜ’nün ekosistemi uygun olmasaydı başarılar ferdi olurdu ve biz burada bu kadar bilim insanını bir arada göremezdik.” dedi.
Prof. Dr. Sade, “Konya Teknokent olarak KOP Bölgesindeki dört ilde yedi üniversitenin tamamına hitap etmek istedik. Ancak kurumsal anlamda en ciddi işbirliği ve irtibatı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi ve onun bünyesindeki Proje ve Teknoloji Transfer Ofisiyle (PTTO) gerçekleştirdik.” ifadesinde bulundu.
“KMÜ Olarak Araştırma Altyapısını İyi Kurduk”
Törende söz alan KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ise Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade’ye KMÜ’ye verdiği katkı ve destekten ötürü teşekkür ederek “Biz KOP Bölgesi içinde en yeni üniversitelerdeniz. Ancak insanlara güvenir ve onlara uygun ortam sağlarsanız inanılmaz işler ortaya çıkıyor.” dedi. Sosyal bilimlerde başarının ön koşulu olarak dile getirilen 3P kuralından söz eden Gökmen, bunları “Personel, Para, Proje” şeklinde açıkladı ve “Bana göre bu 3P’den en önemlisi personel’dir. Çünkü ehliyet ve liyakat sahibi personeli işe alırsanız o, diğer ikisini zaten getirecektir.” şeklinde konuştu.
Üniversite olarak araştırma altyapısını son derece iyi kurmaya dikkat ettiklerini dile getiren Rektör Gökmen, bundan taviz vermemeye ve ihtiyaç duyulan ekipmanı her türlü koşulda sağlamaya özen gösterdiklerini söyledi. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi çalışanlarına da duyarlılıkları için teşekkür eden Gökmen, proje sahiplerini de ayrıca kutladı.
“Üniversite-Sanayi Buluşması Meyvelerini Veriyor”
Son olarak törende konuşan KMÜ Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (PTTO) Koordinatörü Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu, başarının tek başına gerçekleşemeyeceğinin altını çizerek kendilerine uygun çalışma ortamı sağlayan başta KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’e, iyi niyetli yaklaşımı ve işbirliği için Konya Teknokent Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Bayram Sade’ye, ayrıca KMÜ PTTO olarak düzenledikleri eğitimlere geniş katılım gösteren KMÜ öğretim elemanlarına teşekkür etti.
Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu, 2013 yılının son ayında gerçekleştirdikleri Üniversite-Sanayi buluşmasının meyvelerini vermeye başladığını söyleyerek, Mühendislik Fakültesi bünyesindeki bazı öğretim elemanlarının şimdiden sanayicilerle ortak projelere giriştiklerini ifade etti. Sönmezoğlu, 2014 yılında ise Kamil Özdağ Fen Fakültesi ile İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesinin sanayi sektörüyle farklı platformlarda buluşturulacağı müjdesini verdi. Ayrıca, Karaman Ticaret ve Sanayi Odası ile ön görüşmeler yaptıklarını ve bu yıl içerisinde KMÜ ile Karaman Ticaret ve Sanayi Odası işbirliği toplantıları neticesinde sanayi destekli önemli projeler gerçekleştireceklerini kaydetti.
Tören, 2013 yılında dış destekli (TÜBİTAK, AB, SAN-TEZ, vb) projeleri olan ve uluslararası yüksek etkili dergilerde (A sınıf) yayın yapan öğretim elemanlarına ipad takdim edilmesiyle sona erdi.
Okunma Sayısı: 30