Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) "Karaman Kalesinde Yürütülen Arkeolojik Kazılar Neticesinde Çıkarılan Bilimsel Bulgular" konulu konferans düzenlendi. Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen etkinliğe Karaman Valisi Murat Koca, Belediye Başkanı Kamil Uğurlu, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alâattin Karaca, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, il protokolü ve akademisyenlerle öğrenciler katıldı.
“Karaman, uğrunda savaşlar yapılan bir şehirdir”
Karaman Valiliği İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü tarafından düzenlenen ve KMÜ ev sahipliğinde gerçekleştirilen konferansın açılış konuşmasını Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta yaptı.
Karaman’ın çeşitli medeniyetlere beşiklik eden bir şehir olduğunu belirten Orta: “Karaman, geçmişte burada yaşamış olan medeniyetlerin kültür özelliklerini bünyesinde barındırarak insanları zaman ve mekânın ötesine götüren bir şehirdir. Tarihin her döneminde cazibe merkezi olarak kalmayı başaran Karaman, jeopolitik konumundan ötürü kendisine sahip olmak isteyen pek çok medeniyeti karşı karşıya getirmiştir. Uğrunda savaşlar yapılan bu şehrin tarihi ve kültürel mekânlarından en önemlisi kuşkusuz Karaman Kalesidir. Karaman Kalesi, ülkemizin en gösterişli ve günümüze dek ayakta kalabilen kalelerindendir.” şeklinde konuştu.
Karaman İl Kültür ve Turizm Müdürü Cengiz Orta’nın ardından Müze Müdürü Albülbari Yıldız Karaman Kalesi hakkında bilgiler vererek, Karaman’ın tarihsel gelişimini ve kalenin yapısını fotoğraflar eşliğinde anlattı. Ağustos ayında yapılan incelemelerde kalenin dış surlarına ulaşıldığını söyleyen Yıldız, surların iç kaleye 1050 metre uzaklıkta olduğunu söyledi.
“Hamam bölümünde fildişi satranç malzemeleri bulundu”
Müze Müdürü Yıldız, kazı çalışmaları esnasında hamam bölümünde fildişinden üretilmiş olan satranç malzemelerine rastladıklarını belirterek, daha önceki araştırmalarda bu tip bulgulara hiç rastlanmadığını söyledi. Yıldız ayrıca kale avlusunda mermer taşlardan yapılmış zeminle karşılaşmış olmanın kendilerini çok heyecanlandırdığını ifade ederek, kalede çok sayıda testi, kandil, bronz kaplı muska, top namlusu ve top mermisi bulunduğunu belirtti.
“Kale, Karamanoğlu İbrahim Bey’e ait”
Yıldız, çalışmalar sonucunda ortaya çıkarılan yapının Karamanoğlu Beyliği tarafından 14 ve 15. yüzyılda aktif olarak kullanılan idari bir bölümün kalıntıları olduğunu söyledi. İdari bölümün yanı sıra farklı bölümler de keşfettiklerini vurgulayan Yıldız, “Yapının içerisinde dizdar (harem odası), konuk odaları, hamam, mutfak, kiler ve tuvalet çıkarıldı. Bütün bunlar bize bu yapının Karamanoğlu İbrahim Bey’e ait bir yapı olduğunu göstermektedir.” diye konuştu.
“Savaş tahribatları bilgileri yok etmiş”
Yapının üst bölümü hakkında bilgi olmayışının nedenini açıklayan Yıldız, “Kalenin üst bölümünde yapılan kazı çalışmalarında net bilgilere rastlanamadı. Bu da Osmanlı ordusunun İbrahim Bey’i yenmesi ve kaleyi ele geçirmesi esnasında sarayda oluşan tahribatın boyutunu göstermektedir.” dedi.
Karaman Kalesi arkeolojik kurtarma kazısı ile ilgili bir kitap çıkardıklarını da dile getiren Yıldız kitap ile, yaptıkları çalışmaları kamuoyuyla daha iyi paylaşabileceklerini ifade ederek emeği geçen herkese teşekkür etti.
Okunma Sayısı: 85