Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Yerel yönetimlerde yapısal ve işlevsel dönüşüm” konulu konferans düzenlendi.
KMÜ Genç Girişimciler Öğrenci Topluluğu’nun düzenlediği program, 10 Mart Pazartesi günü Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonu’nda gerçekleştirildi. Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Akif Çukurçayır’ın konuşmacı olarak katıldığı programı KMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Osman Çevik ve Genel Sekreter Ahmet Tüfekci’nin yanı sıra çok sayıda öğretim elemanı ve öğrenci takip etti.
Yerel Yönetimlerdeki Değişimler Ele Alındı
Prof. Dr. Akif Çukurçayır, Tanzimat döneminden günümüze kadar yerel yönetim konusunda atılan adımları sıralayarak Türkiye’deki yerel yönetimlerin dönüşümünü anlattı.
Prof. Dr. Çukurçayır “Bizim hedefimiz Batı. Batı’nın sosyo-kültürel özelliklerine bakmamız gerekir. Üçüncü Selim batılı anlamda düzenleme yapabilmek için canını bile verdi. Reform konusunda hala çok önemli sıkıntılar yaşıyoruz. Dönüştürmek demek, bir durumdan bir duruma transfer etmek demek. Bunu yaparken toplum kazanıyor mu, nerede sıkıntı var, nerede hata yapıyoruz, sorularını yönetimin kendi kendine sorması gerekli.” dedi.
“Yerel yönetimler, mahalli müşterek ihtiyaçları karşılamak için kurulan yönetimlerdir. Tanzimat, belediyeler açısından önemli. Çünkü ilk kez Tanzimat’la mahalli meclisler kuruldu.” diyen Çukurçayır “Bugünkü belediyenin ilk şekli olan Şehremanet ve belediye başkanı anlamına gelen Şehremin kavramlarındaki ‘emanet edilen, emin’ anlamları günümüz belediyecilik anlayışında hükmünü kaybetti. Günümüz yerel yönetim anlayışı ne yazık ki bu kadar etik değil.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Çukurçayır “Yerel seçimler siyasi partilerin genel seçimlerdeki siyasetini belirliyor. Genel seçimlerde yüksek oranda oy alan Anavatan Partisi 1989 yılı yerel seçimlerinde şok yaşadı. Ankara, İstanbul, İzmir gibi büyükşehirleri Sosyal Demokrat Halkçı Parti’nin (SHP) alması ve bu illerde belediyecilik çalışmalarındaki sıkıntılar, SHP’nin genel seçimlerde başarısız olmasına neden oldu, bir sonraki yerel seçimlerde belediyeleri Refah Partisine kaptırdılar. Refah Partisi sosyal belediyecilik anlamında devrim yaptı ve genel seçimlerdeki oranı buna göre değişti.” ifadelerine yer verdi.
Prof. Dr. Çukurçayır: “Sözde Şehirli Köylüler Oluştu”
Büyükşehirlerin artmasını ve köylerin mahalle olmasını ele alan Prof. Dr. Çukurçayır “Büyükşehir belediyesi sayısı 30’a ulaştı. 16 bin köy, 1600 belediye, 30 il özel idaresi kapatıldı. Köyler şehrin bir mahallesi oldu. Sözde şehirli köylüler oluştu.” dedi. Çukurçayır konuşmasını şöyle sürdürdü: “Büyükşehir belediyeleri belde yönetiminden çok, alan yönetimi oldu. Bu kadar büyük alana bir kişi müdahale edecek, bir kişi plan program yapacak. Bunu araştırdım, dünyada örneği yok. Büyükşehir belediyelerinin bütçeleri de katrilyona varıyor. Diğer 51 vilayet ise eskisi gibi yaşamaya devam ediyor. Mülki idare mutlak olmalı ve diğer yerel yönetim birimleriyle varlığını dengeli bir şekilde yürütmeli.”
“Yerel konularda da referandum yapılmalı”
Prof. Dr. Çukurçayır, vatandaş odaklı ve değerler odaklı çalışmaların gerekliliğini vurgulayarak, “Her konuda seçime giderken neden vatandaşı ilgilendiren yerel konularda da referandum yapmıyoruz. Halkın hayatında önemli olacak düzenlemeler halka sorulmalı.” dedi.
Program, öğrencilerin sorularının cevaplanmasının ardından KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci’nin Prof. Dr. Akif Çukurçayır’a plaket takdim etmesiyle son buldu.
Okunma Sayısı: 39