Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Genç Ekonomistler Öğrenci Topluluğu “Kariyer Tüyoları” başlıklı bir seminer düzenledi. Bilkent Üniversitesi Kariyer Merkezi Koordinatörü Yıldız Öztürk Balamir’in konuşmacı olduğu seminere çok sayıda öğrenci katıldı.
Ben Kimim?
Yıldız Öztürk Balamir, kendini tanıtmakla başladığı seminerinde ben kimim sorusunu yönelterek “Adalet, saygı, vefa ve özgürlük olmazsa olmazlarım. Hızlı çalışır, sonuç odaklı olarak hedefe giderim. Beklemeyi ve bekletmeyi sevmem. İflah olmaz bir gezginim.” yanıtını verdi.
Balamir, 37 yıldır çalışma hayatında yer aldığını ve bunun son 17 yılında bir kariyer merkezinde yönetici olarak çalıştığını belirterek iş tecrübelerine değindi; “Almanlardan iş disiplini, Amerikalılardan stratejik düşünme, Avustralyalılardan eğlenme ve insani ilişkileri öğrendim.” şeklinde konuştu.
Yeni Kimliğiniz Ne Olacak?
Öğrencilere, “Senelerdir hep öğrenci oldunuz. Ama artık öğrencilik hayatınız bitmek üzere. Peki, öğrencilik dışında yeni kimliğiniz ne olacak?” sorusunu soran Balamir, Türkiye’deki tüm üniversite öğrencilerinde kararsızlık, belirsizlik ve güvensizlik duygularının hakim olduğunu söyledi. Balamir, bu olumsuz duyguları insanların evlenmeye karar verirken, iş değiştirirken ve emekli olurken de yaşadığına dikkat çekti, ancak en ağırının öğrencilerinki olduğunu vurguladı.
“Üreten, yapan, farkında olan ve fark yaratan yeni kimlikli bir birey olmak için ne kadar hazırsınız?” diyen Balamir, öğrencilerin öncelikle kendilerini tanımaları gerektiğinin altını çizdi.
İş dünyası kimi arıyor?
“İş dünyası kimi arıyor?” sorusunun muhakkak yanıtlanması gerektiğini hatırlatan Balamir, “İş dünyası en iyi adayı arıyor. Bu, en iyi üniversitede okuyan aday değil; farklı ve farklılığını bilen adaydır.” dedi.
Balamir, bundan 15-20 yıl önce iş başvurularının daha kolay olduğunu ve mülakatlarda adaylara sadece ‘kendini anlat’ denilirken bugün binlerce başvuru ve aşırı rekabet nedeniyle adaylara ‘farkını anlat’ denildiğini kaydetti.
En zor olanın insanın kendini tanıması ve keşfetmesi olduğunu vurgulayan Balamir, “Kendini tanıma uğraşı ömür boyu sürer. Çünkü sürekli değişiriz. Bazen kendimiz bile kendimizi şaşırtırız.” dedi; insanın kendini tanımlamasının yanı sıra başkalarının onu nasıl gördüğünün de önemli olduğunu sözlerine ekledi.
Kendini Tanı ve Fark Yarat
Seminerini öğrencilerle birebir diyalog içinde gerçekleştiren Balamir, onlara kendilerini tanımaları ve fark yaratmaları için tüyolar verdi. Balamir, tüyolarını şöyle özetledi: “İlgi alanlarınızı bilmelisiniz. Çünkü ilgi alanlarınız fark yaratacağınız alanlardır. Etkili iletişim kurmalı, öncelikle kendi dilimizi iyi kullanmalısınız. Sözlü ve yazılı anlatım becerinizin yanı sıra dinleme beceriniz de olmalı. On parmağında on marifet diye tabir ettiğimiz çoklu becerilere sahip olmalı, ne iş yaparsanız yapın en iyisini yapmalısınız. Hayalleriniz değil, hedefleriniz olmalı. Unutmayın onikiyi hedeflemeyen onbiri vuramaz. Hayal kurduğunuzda uygulanabilir ve gerçekleşebilir hayaller kurun. Yaratıcılığınızı ortaya koyarak kendinizi gösterin. Yeni şeylere karşı meraklı olun. Rol modelinizin kim olduğunu iyi tespit edin, çünkü yanlış insanlarla doğru işler yapılamaz. Saygı, özgüven, kararlılık ve belli bir duruş sahibi olun, kendi tarzınızı oluşturun.”
Balamir, öğrencilerin kendilerini tanıyıp ilgi alanlarını keşfettikten sonra, güçlü ve zayıf yönlerini, fırsatları ve tehdit unsurlarını belirlemeleri gerektiğini söyledi. Ardından ise eksik donanımlarını tamamlama yoluna gitmelerini, kendilerine uygun işleri araştırmalarını ve hedefleri doğrultusunda harekete geçmelerini tavsiye etti.
Kariyer Nedir?
Sunumunda kariyerin tanımını da yapan Balamir, “Kariyer sonu olmayan, bitmeyen, engebeli bir yol. Ne zaman başladı kariyeriniz, nereye gidiyor bilinmez. Kariyer, yaşadığın her şeyden profesyonel yaşama ilişkin bir şey öğrenebilmek ve onu sürdürebilmektir.” diye konuştu.
Balamir, son olarak öğrencilere özgeçmiş ve mülakatlarda dikkat edilmesi gereken noktaları hatırlattı. Özgeçmişi, ‘bireysel bir satış aracı’ olarak tanımlayan Balamir, örnekleriyle özgeçmiş hazırlama tekniklerini ve sık yapılan hataları anlattı.
Mülakatlarla ilgili de bilgi veren Balamir, “Korkunun ecele faydası yok” diyerek işe alınma süreçleri hakkında merak edilenlere de açıklık getirdi.
Seminer, Yıldız Öztürk Balamir’e plaket verilmesiyle sona erdi.
Okunma Sayısı: 43