Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘İstiklal Marşı ve Mehmet Akif Ersoy’ konulu konferans düzenlendi. Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen konferansa Karaman Valisi Murat Koca, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Mehmet Karataş ve Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Karaca, İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Çalış, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda gerçekleştirilen anma programı saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı. Edebiyat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Alaattin Karaca ve KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in konuşmalarının ardından Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan kürsüye çıktı.
“Mehmet Akif’i belli bir günde anmak yeterli olmaz”
Mehmet Akif Ersoy hakkında herkesin az çok bilgisi olduğunu belirten Prof. Dr. Ramazan Kaplan, Mehmet Akif’in İstiklal Marşı ile milletin varoluş mücadelesini en üst düzeyde anlatabilen bir insan olduğunu söyledi.
Mehmet Akif’i konu alan konferanslara gitmenin kendisi için bir gurur olduğunu ifade eden Prof. Dr. Kaplan, Akif’in kişiliğine dair bilgilerini paylaşarak, “Çok konuşan bir insan değildi. Kendisine edilen güzel sözlerden utanan bir insandı. Milletimiz için böylesine değerli bir insanı belirli bir gün ya da haftada anmak yeterli olmaz. Onu daha uzun bir zaman dilimine yayarak anmak daha doğru bir davranış olacaktır.” dedi.
“Akif milletimizin gönlünde taht kurmuş abidevi bir şahsiyettir”
Mehmet Akif’in ülkemiz ve dünya tarihi açısından önemine değinen Prof. Dr. Kaplan, “Akif’in, ölümünün üzerinden uzun yıllar geçmesine rağmen halen anılıyor olması onun sadece ülkemiz için değil dünya için de ne derece önemli bir şahsiyet olduğunun göstergesidir. Akif, bütün milletimizin gönlünde taht kurmuş, abidevi bir şahsiyet olarak milletimizin ruhunda yaşamaya devam edecek.” diye konuştu.
Mehmet Akif Ersoy’un eleştirel bir yapıya sahip olduğuna dikkat çeken Prof. Dr. Kaplan, “Akif, toplumsal olayları ve tarihimizi her anlamda eleştirirdi. Fakat eleştirel kişiliğinin yanı sıra toplumun yol göstericisi olmuştur. Eleştirel yönüne rağmen ilgi görmesi onun toplumunu, tarihini ve milletini bilmesi ile bu değerleri kaleme almasına bağlanılabilir. Bu durum milletlerin tarihinde çok az insana nasip olur.” dedi.
“Mehmet Akif, milletimiz için kılavuzdur”
Mehmet Akif hakkında yaşanmış hikâyeler anlatan Prof. Dr. Ramazan Kaplan, “Akif’in hayatı, yazdığı eserlerinden de büyüktür. Bu onun karakter abidesi bir insan olduğunun göstergesidir.” diyerek, Mehmet Akif’in ahlakının ve karakterinin anlatıldığı bütün kaynaklarda onun mükemmel bir insan olduğundan bahsedildiğini söyledi.
Haksızlığa ve zulme karşı oluşu, meziyetleri ile Akif’in, övgüleri hak eden bir insan halini aldığını ifade eden Prof. Dr. Kaplan, “Akif, düşüncesinde ve sanatında durağan bir insan değildi. Hareket adamı, eylem adamıydı. Bu toplumun insanlarına seslenerek, milletimizi sürekli olarak çalışmaya ve çalışkan olmaya teşvik etmiştir.” dedi.
“İstiklal Marşı’nın Kabul Süreci ve Sonrası”
Prof. Dr. Ramazan Kaplan konferansında İstiklal Marşı’nın kabul süreci ile ilgili de bilgiler paylaştı. Milli mücadele ruhunu anlatmak ve duyguların tercümanı olması için marş yazılması ihtiyacı doğduğunu söyleyen Prof. Dr. Kaplan, “1920 yılında açılan ve 724 şiirin katıldığı bir yarışma tertip edildi. Fakat hiçbiri marş olarak kabul edilmeye uygun bulunmadı. Mehmet Akif’in ödül karşılığı marş yazılamayacağı düşüncesi ve bu yüzden yarışmaya katılmadığı biliniyordu. Fakat İstiklal Marşı’nı ancak Mehmet Akif’in yazabileceği düşünülerek Akif’ten özel olarak istekte bulunulmuştu.” şeklinde konuştu.
Taceddin Dergahı’nda çok zor şartlar altında ve buhranlı bir dönemde yazılan milli marşın Meclis’te Hamdullah Suphi Tanrıöver tarafından defalarca okunduğunu hatırlatan Prof. Dr. Kaplan, Mehmet Akif’in, “O benim değil, milletimin marşıdır” şeklinde ifadelerine vurgu yaparak, gençlere, bu milletin var olma mücadelesi içerisinde en idealist ve en üst düzey gayreti sarf eden bireyler olmaları tavsiyesinde bulundu.
Karaman Valisi Murat Koca’nın, Bartın Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ramazan Kaplan’a plaket vermesinin ardından etkinlik son buldu.
Okunma Sayısı: 35