Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Proje Teknoloji ve Transfer Ofisi ile Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Karaman Şubesi işbirliğinde bilgilendirme toplantısı yapıldı. Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda TKDK uzmanlarınca düzenlenen bilgilendirme toplantısına öğretim elemanları ve çok sayıda öğrenci katıldı.
“2013 yılında 1 milyon Euro hibe dağıttık”
Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) Karaman İl Koordinatörlüğü uzman olarak görev yapan Ömer Varlı, kurum koordinatörlüğü olarak 2012 yılından bu yana hizmet verdiklerini ve 2013 yılından itibaren de hibe dağıtmaya başladıklarını söyledi.
Kurumun, hibe dağıtan diğer kuruluşlara oranla daha katı şartlara sahip olduğunu dile getiren Ömer Varlı, kendilerine sunulan projelerin gerekli şartları taşıyıp taşımadığının en ince ayrıntısına kadar incelendiğini belirtti. Varlı, “Kurumumuzun onayını alarak hibe hakkı kazanan projeler daha sonra Avrupa Birliği (AB) Komisyonu tarafından da değerlendiriliyor. Bu bakımdan hibe dağıtımı konusunda herhangi bir usulsüzlük olması söz konusu değildir. Henüz yeni kurulmuş olan koordinatörlüğümüz tarafından Karaman’da toplam 1 milyon Euro hibe dağıtımı yapılmıştır.” dedi.
“Canlı hayvan desteği sağlamıyoruz”
Uzman Ahmet Özden Metik ise TKDK Karaman İl Koordinatörlüğü ve faaliyet raporları hakkında bilgiler vererek, hibelerden yararlanmak için yapılması gerekenleri anlattı. Ahmet Özden Metik, desteklemelerde dikkat edilmesi gereken hususlara dikkat çekerek, “Kurumumuz tarafından yapılan hibeler kapsamında canlı hayvan desteği bulunmuyor. Maddi yardımlarımız sadece makine, ekipman ve inşaat desteği olarak veriliyor.” şeklinde konuştu.
“Proje sizden, destek bizden”
Ahmet Özden Metik, et üreten, su ürünleri, süt ve süt ürünlerinin işlenmesi ve pazarlanmasını yapan tarımsal işletmelere verilmek üzere farklı destekleme koşulları olduğunu aktararak, bireylerin kendilerine gerek yeni yatırım için gerekse ellerindeki tesisin modernizasyonu için başvurabildiklerini ifade etti. Metik ayrıca şartları sağlayan ve projesi onaylanan girişimcilere yaptıkları harcamaların en az yüzde 50’ı, en fazla ise yüzde 65’inin TKDK tarafından ödendiğini dile getirdi.
Toplantıda Karaman Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu uzmanları katılımcıların merak ettikleri soruları da yanıtlayarak, hibe desteklemelerinden yararlanmak isteyenlere proje hazırlama konusunda ipuçları verdi.
Okunma Sayısı: 46