Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Mevlana İrfanı’ konulu konferans düzenlendi. Edebiyat Fakültesi tarafından düzenlenen ve sunumunu Niğde Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyatı Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Ziya Avşar’ın yaptığı konferansa İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Çalış, Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Zülfi Güler, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
“Sefer, Keder, Eser ve Zafer”
Prof. Dr. Ziya Avşar, Mevlana’nın dört kelime ile özetlenebileceğini söyleyerek bunları şöyle sıraladı: “Sefer, keder, eser ve zafer.” Mevlana’nın çok küçük yaşlarda doğduğu, topraklardan ayrıldığını ve vuslat olarak nitelendirdiği ölüm anına kadar çok sayıda il gezdiğini dile getiren Prof. Dr. Avşar, Mevlana’nın bu zorlu yolculuklarda ve Şems-i Tebrizi ile ilgili yaşanan hadisede “keder” çektiğini ve Mesnevi gibi çok büyük bir kitabı kaleme alarak “eser“ vasfını tamamladığını ifade etti.
“Öyle bir yerde şah de ki 700 yıl sonra mat olsun”
Son olarak da Mevlana’nın bugün tüm dünya coğrafyasında adının duyulmasıyla “zafer” elde ettiğini belirten Avşar, zaferini yine Mevlana’ya ait olan “Ey dost, öyle bir yerde şah de ki 700 yıl sonra mat olsun” sözüyle açıkladı.
Avşar, “Mevlana, 1273 yılında Hakk’a yürüdü. Buna 700 yıl eklediğimizde 1973 rakamını elde ederiz. 1973 yılı UNESCO tarafından dünyada Mevlana yılı olarak kutlanmıştır ve tüm dünyada bilinirlik düzeyi artmıştır.” diyerek Mevlana’nın zaferine vurgu yaptı.
“Aşık ölür, aşk zindedir”
Prof. Dr. Avşar, aşk ve sevgiyi açıklarken “Sevgi, zıddı olan bir duygudur. Zıddı olan şey baki değil, geçicidir. Fakat aşkın zıddı yoktur. Bu da aşkın sonsuz baki olduğunun dalaletidir.” dedi. Avşar, Mevlana’nın “Aşık ölür, aşk zindedir” sözüne atıfta bulunarak aşıkların bir gün mutlaka öleceğini ancak aşkların sonsuza kadar baki kalacağını söyledi.
“Her kelimenin bir bizdeki karşılığı, bir de Hakk katındaki karşılığı vardır”
Mevlana’nın “Her kelimenin bir bizdeki karşılığı vardır bir de Hakk katındaki karşılığı vardır. İşte bu karşılık manadır.” sözünü aktaran Prof. Dr. Avşar, Mevlana’nın mana kelimesine bakış açısını yine Mevlana’ya ait olan “Aslında hepimiz bir Meryem’iz ve İsa’ya hamileyiz. Lakin İsa doğurmak için Meryemlik gerekir.” sözüyle açıkladı.
Konferansını Mesnevi’nin 18 beyitini okuyarak bitiren Prof. Dr. Ziya Avşar’a Sosyal Bilimler Enstitü Müdürü Doç. Dr. Zülfi Güler’in plaket vermesiyle etkinlik sona erdi.
Okunma Sayısı: 34