Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE FİKRİ, SİNAİ MÜLKİYET VE İNOVASYON PANELİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi (KMÜ PTTO) ile Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) işbirliğiyle “Fikri, Sinai Mülkiyet ve İnovasyon” konulu bir panel düzenlendi.

KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda iki oturum halinde gerçekleştirilen panele Karaman Valisi Murat Koca, KMÜ Rektör Vekili ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, Karaman Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Vehbi Konarılı, Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Toktay, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

“Sanayicilerimizin yanındayız”

Panelin açılış konuşmasını yapan Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, sanayisi fazlasıyla gelişmiş olan Karaman’da böyle panellerin düzenlenmesinin önemli olduğunun altını çizerek Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin sanayicilerle işbirliği konusuna önem verdiğini belirtti. Prof. Dr. Yıldırım, “Birlikte yapacağımız tüm ar-ge çalışmaları ve üretimin her aşamasında sanayicilerimizin yanında olacağız ve her türlü desteği elimizden geldiğince vereceğiz.” diye konuştu.

“Karaman, patenti olmayan 13 il arasında”

MEVKA Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Turgut Yokuş ise MEVKA olarak 2009’dan beri 75 milyon TL proje desteği ödediklerini belirterek bilimsel bilgi üretip bunu pazarlamanın zorlukları olmasına karşın inovasyon çalışmalarının daha farklı olduğunu kaydetti. Karaman’ın Türkiye’de iç patenti olmayan 13 il arasında yer aldığına da değinen Yokuş, 2050 yılında bütün binaların güneş enerjisiyle kendi enerjisini üretebilecek konuma gelmesi, tarım ve gıda üzerine silikon vadisi gibi projelerden söz etti.

“Taklit ürünler, Ar-ge’yi engelliyor”

Karaman Sanayi ve Ticaret Odası Başkanı Mustafa Toktay da son yıllarda ülke sanayisinin patent alanında büyük bir atılım yaptığını söyleyerek taklit ürünlerin orijinal, kaliteli malların satışını engellediğini ve özellikle yüksek yatırım gerektiren ürünlerin Ar-ge’sini baltaladığını ifade etti.

Programda açılış konuşmalarının ardından ilk oturuma geçildi. Dört panelistin sunum yaptığı oturumun başkanlığını yürüten Selçuk Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Fatih Botsalı, “Fikri ve Sınai Mülkiyet Hakları” konulu sunum gerçekleştirdi.

“Dünyanın zenginleri bilgi-yoğun işadamları”

Prof. Dr. Botsalı, bir ülkenin zenginliğinin sınai mülkiyet ve inovasyonla sağlandığına dikkat çekerek dünyanın zenginleri listelenirse öne çıkanların bilgi-yoğun işadamları olacağını kaydetti.

“Yabancı markalar, kendi ürünleri taklit edilmesin diye gelip Türkiye’de patent ettiriyor.” açıklamasında bulunan Botsalı, inovasyona dayalı büyümeyi sağlamak için fikri mülkiyete önem verilmesi gerektiğini söyledi. Prof. Dr. Botsalı, haklar korunarak ekonomik faaliyetlerle buluşturulursa bunun yaratıcılığı teşvik edeceği gibi teknolojik uzmanlaşmayı da getireceğini ifade ederek fikri mülkiyetin telif, sınai mülkiyetin ise ‘yenilik’ veya ‘ayırt edicilik’ özelliğiyle korunabilen haklar anlamına geldiğini belirtti.

“Türkiye’de yılda 15 bin marka tescil isteğinden 1500’ü onaylanıyor”

Panelde konuşan TOBB Patent ve Marka Vek. Meclis Başkanı Mehmet Kaan Dericioğlu ise “Tecrübe Paylaşımı ve Patent-Marka Başvurularında Vekilin Rolü” konulu bir sunum gerçekleştirdi.

Dericioğlu, dünyada her yıl 250 bin farklı konuda patent başvurusu yapıldığını söyleyerek Türkiye’de yılda 15 bin marka tescil isteğinde bulunulduğunu ancak bunun 1500’ünün onaylandığını kaydetti. Reddedilen isteklerin %10’unun hiç incelenmeksizin sadece isminden dolayı red aldığını dile getiren Dericioğlu, başvuru harcının son derece yüksek olduğunu ve geri dönen başvurularda zararların muazzam boyutta gerçekleştiğini ifade etti.

“Sanayi Doktoru Projesi”

Karaman Bilim Sanayi ve Ticaret İl Müdürü Vehbi Konarılı, “Ar-Ge Çalışmalarında Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği ve Sanayi Doktoru Projesi” başlıklı sunumunda KOSGEB, TSE, TÜBİTAK gibi Bakanlığa bağlı kuruluşlar hakkında bilgi verdi. Konarılı, üniversitenin sanayiye yapacağı desteği ‘sanayi doktoru’ modeliyle açıkladı.

“Karaman, inovasyonda 33. sırada”

Panelin ilk oturumunun son konuşmacısı olan MEVKA Planlama Uzmanı Mehmet Emin Yiğitbaşı ise “TR52 Bölgesi İnovasyon ve Yenilik Stratejisi“ başlıklı bir sunum yaptı. Türkiye’deki illerin inovasyon endeksi değerlerinden söz eden Yiğitbaşı, bu sıralamada Karaman’ın 33. sırada yer aldığını kaydetti ve marka tesciline önem verilmesi gerektiğinin altını çizdi.

“Sanayiciler gizlilik ihlalinden korkuyor”

Panelin ikinci oturumunun başkanlığını yapan Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisi Koordinatörü Doç. Dr. Savaş Sönmezoğlu,  “Teknoloji Transfer Ofislerinin Önemi” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi.

Teknoloji Transfer Ofislerinin ABD’de çok önce başladığından söz eden Doç. Dr. Sönmezoğlu, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Proje ve Teknoloji Transfer Ofisinin 2013 yılı temmuz ayında kurulduğunu belirterek ofiste çalışan personel ve yapılan faaliyetler hakkında bilgi verdi.

‘İnovasyon’u bilginin ürüne dönüşümü olarak açıklayan Sönmezoğlu, inovasyon konusunda üniversiteler ve araştırma merkezlerinin sanayi sektörüyle işbirliğinde karşılaşılan sorunlara değindi. Doç. Dr. Sönmezoğlu, sanayicilerin ortak projelerde gizlilik ihlali ve araştırmacıların yenilikleri yayacağı korkusu taşıdıklarını ifade etti, bunun yanı sıra ar-ge çalışmalarının bir yıl ya da en azından altı ay gibi uzun süreleri kapsadığını, prosedürlerin ve evrak işlemlerinin ise hayli fazla olduğunu dile getirdi.

Sönmezoğlu, üniversite-sanayi işbirliği konusunda diğer bir olumsuz faktörün Yükseköğretim Kurulu tarafından oluşturulan kriterler olduğunu söyledi. Sönmezoğlu, “YÖK, üniversitelerden sanayiye dönük araştırma kriterleri yerine kütüphanede bilgiye yönelik projeler istiyor.” şeklinde konuştu.

Patent teşvik sistemleri

Panelin bir diğer konuşmacısı TPE Patent Uzmanı Hakan Bayram ise “Sınai Mülkiyete Yönelik Kamu Destekleri” başlıklı bir sunum gerçekleştirdi. Patent teşvik sistemleri hakkında bilgi veren Hakan Bayram, ‘araştırma’, ‘inceleme’ ve ‘vekil’ olmak üzere üç farklı teşvik mekanizmasından söz ederek 19 Şubat 2014 tarihinde resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren vergi teşviki yasasının ayrıntılarına değindi.

“Tuna Süt Firmasının Ar-Ge Hikayesi”

Panelin son konuşmacısı olan Tuna Süt Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Üstündağ ise “Tuna Süt Firmasının Ar-Ge Hikayesi” başlıklı sunumunda 1994 yılında Hazine Müsteşarlığından aldığı teşvikle Tuna Süt firmasını nasıl kurduğunu anlattı.

Üstündağ, Selçuk Üniversitesiyle birlikte yürüttükleri ar-ge çalışmaları sonucunda almaya hak kazandıkları 15 bin TL’lik hibeden de söz etti. Süzme yoğurt makinesi, susuz süt konsantre makinesi gibi yenilikçi projelerine değinen Üstündağ, firma olarak üç incelemeli patent, bir faydalı model tescili aldıklarını belirterek, iki farklı patent çalışmasının ise halen devam ettiğini ifade etti.

“Fikri, Sinai Mülkiyet ve İnovasyon” konulu panel, katılımcılara plaket verilmesinin ardından son buldu.

                       

Okunma Sayısı: 64