Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 21-22 Nisan tarihlerinde düzenlenen Tanıtım Günlerinde lise öğrencilerine yönelik seminerler verildi. Sınav stresiyle başa çıkma, sınav başarısını artırma ve meslek seçimi konularında gerçekleştirilen seminer programına KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, yüksekokul müdürleri, akademik ve idari personel ile Karaman’daki lise öğrencileri katıldı.
“Sınav Stresiyle Başa Çıkma Yolları”
Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen eğitim seminerlerinin ilki KMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Çocuk Bakımı ve Gençlik Hizmetleri Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçın tarafından verildi. Sınav kaygısını düzgün bir şekilde yönetebilen ve kontrol altında tutabilen bireylerin sınavda başarıya ulaşabileceklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçın, “Kaygı kontrol altına alınarak belli bir düzeyde tutulamazsa strese dönüşür ve başarıyı olumsuz yönde etkiler.” dedi.
Kaygısını kontrol altına alan bir öğrencinin, bilgili fakat kaygısını kontrol altına alamayan bir öğrenciye oranla daha başarılı olabileceğini söyleyen Hatice Yalçın, öğrencilerin ailelerinin de sınava hazırlık sürecinde kaygıyı arttıracak telkin ve söylemlerden uzak durmaları gerektiğini ifade etti.
“Hayatımızın sınavı değil”
Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçın, öğrencilere girecek oldukları sınava belli bir kaygı düzeyiyle ve sürekli çalışarak hazırlanmaları gerektiğini hatırlatarak, “Sınava asla hayatınızın sınavıymış gibi bakmayın. Sınav hayatınız için önemli olabilir fakat sınav sizin gerçek değerinizi ölçmez, bu sınav sizin için ölüm kalım meselesi değil. Bu şekilde düşünmek sınav stresinizi arttırır ve sınavdaki başarınızı olumsuz yönde etkiler.” şeklinde konuştu.
“Olumsuz düşüncelerden uzak durun”
Sınav kaygısı yaşamanın nedenlerine de değinen Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçın, yeterince çalışmamak, sınav zamanını iyi yönetememek, çevrenin etkisinde kalmak gibi nedenlerle kaygının üst seviyelere çıktığını belirterek, öğrencilere olumsuz düşüncelerden uzak durmaları konusunda uyarılarda bulundu.
Yrd. Doç. Dr. Yalçın konuşmasına şöyle devam etti: “Zihnini yöneten insanlar başarılı olacaktır. Olumsuz düşüncelerden uzak durarak olumlu düşünün. Güzel düşünürseniz güzel şeylerle karşılaşırsınız. Sınavda sorularla kesinlikle inatlaşmayın. Sınav süresini iyi kullanın ve kendinize küçük molalar vererek zihninizi dinlendirin.”
“Başarılı olmak için hedef belirleyin”
Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçın’ın ardından konuşan Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Terapi ve Rehabilitasyon Bölüm Başkanı Öğr. Gör. Mustafa Güler ise sınav başarısını arttırmak ve meslek seçimi konularında öğrencilere bilgi vererek, “Fizyolojik ve psikolojik olarak iyi hazırlanmak sınav başarısını arttıran en önemli etkenlerdir. Hedeflerinizi belirleyerek çalışmak, size daha motive bir şekilde sınava girme şansı tanıyacaktır. Bu da sizin hedefe odaklanmanızı ve ona ulaşmak için daha başarılı olmanızı sağlayacaktır. ” dedi.
“Çok çalışmak yerine etkili çalışın”
Öğr. Gör. Mustafa Güler, öğrencilere ders programı yaparak çalışmalarını hatırlatarak, “Çok çalışmak yerine etkili çalışın. Çabuk öğrenen fakat çabuk unutan varlıklarız. Unutma problemini ortadan kaldırmak için sürekli tekrar yapmalıyız. Duyu organlarımızı ne kadar çok kullanırsak ve öğrendiklerimizi ne kadar çok uygulama fırsatı bulursak unutma riski azaltır, hatırlamayı o derece kolaylaştırırız.” tavsiyesinde bulundu.
“Yanlış meslek seçimi 40 yıl kaybettirir”
Öğr. Gör. Mustafa Güler, öğrencilere meslek seçerken sevecekleri ve yapabilecekleri meslekleri seçmeleri gerektiğini belirterek, “Mesleklerin hepsi değerlidir ve her mesleğe ihtiyaç vardır. Meslek seçerken hangi mesleğe uygun olup olmadığınızı belirlememiz gerekiyor. Yanlış tercih bize 1 yıl kaybettirir, yanlış okul seçimi 4 yıl, yanlış meslek seçimi ise 40 yıl kaybettirir.” diye konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Hatice Yalçın ve Öğr. Gör. Mustafa Güler’in ardından kürsüye çıkan Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Araştırma Görevlisi Mehtap Çöplü ise hemşirelik bölümü hakkında bilgiler verdi. Slaytlar eşliğinde hemşireliğin tanımını ve görevlerini anlatan Arş. Gör. Mehtap Çöplü, hemşirelik mesleğinde ilerleme şartları, hemşirelik bölümü mezunlarının iş imkânları ve KMÜ Sağlık Yüksekokulunun eğitim öğretim faaliyetleri hakkında sunum yaptı. Arş. Gör. Mehtap Çöplü’nün sunumunun ardından seminerler sona erdi.
Okunma Sayısı: 38