Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) hemşirelik haftası kapsamında “Doğal Doğum” konulu panel düzenlendi. Sağlık Yüksekokulu tarafından düzenlenen panele Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, akademik ve idari personel ile çok sayıda öğrenci katıldı.
Oturum başkanlığını KMÜ Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat’ın yaptığı panelde İstanbul Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Gülay Rathfichs “Doğal Doğum”, Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Hülya Bulut ise “Hemşirelik Süreci ve Kullanımı” konusunda sunum yaptı.
“Müdahalesiz Doğum”
Panelde ilk konuşmayı yapan Doç. Dr. Gülay Rathfichs doğal doğumu, “Mümkün olduğunca müdahale edilmeden yapılan doğumdur.” diye tanımladı. Kendiliğinden başlayan doğal bir doğumda hem bedenin hem de bebeğin ne yapacaklarını bildikleri mükemmel bir çalışma içinde olduklarını belirten Rathfichs, “Yapacağınız her müdahale, bu işleyişi az ya da çok bozabilir.” dedi. Rathfichs, doğal doğumda anne ve bebeğinin hiçbir ilaç ve müdahaleye maruz kalmadığını ve tüm doğal hormonların çalışarak anne ve bebek arasında güçlü bir bağ oluştuğunu sözlerine ekledi.
Dünya Sağlık Örgütünün ideal sezaryen doğum oranını %15 olarak belirlediğini dile getiren Rathfichs, ülke olarak alanında iyi yetiştirilmiş, donanımlı ebeler sayesinde bu hedefe ulaşabileceğimizi kaydetti.
Gülay Rathfichs’ten sonra söz alan Doç. Dr. Hülya Bulut hemşirelik sürecinden bahsetti. Hemşireliğin ilk tanımının 1955 yılında yapıldığını dile getiren Bulut, hemşireliğin günümüzde akademik bir yapı haline geldiğini ifade etti. Bulut, hemşirelik sürecini veri toplama, tanılama, planlama, uygulama ve değerlendirme olarak özetledi. Veri toplama formunun bir hemşire için ne kadar önemli olduğunu belirten Bulut, bu form sayesinde hastanın daha iyi tanınacağını ve hastalığına tam tanı konulabileceğini sözlerine ekledi.
Hemşirelik Haftası dolayısıyla kutlama pastasının da kesildiği panel, katılımcılara Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin tarafından plaket sunulmasıyla sona erdi.
Okunma Sayısı: 45