Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Genç Kamu Yöneticileri Derneği ile Türk Eğitim Öğrenci Topluluğu işbirliğiyle “Kamu Yönetiminde Reform” konulu bir panel düzenlendi.
KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Karaman Vali Yardımcıları Rıza Gençoğlu ve Ferhat Burakgazi, KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci, dekanlar, enstitü ve yüksekokul müdürleri, üniversite personeli ve öğrencilerin katıldığı panel, Konya Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ve Selçuk Üniversitesi Kamu Yönetimi Bölüm Başkanı Prof. Dr. Önder Kutlu tarafından verildi.
“Reformların sebebi, devlete olan güvenin sarsılması”
Panelin ilk konuşmacısı olan Prof. Dr. Önder Kutlu, 2000’li yılların başına gelindiğinde Türk kamu yönetiminin içinden çıkılmaz bir hal aldığını vurgulayarak 2003 yılından itibaren ciddi reformlara gidildiğini kaydetti.
Türk kamu yönetiminde reformun bir zorunluluk haline gelmesinde 1999 depremi, 2000 Kasım ve 2001 Şubat krizleriyle devletin imajının zedelenmesi ve bireylerin devlete olan güvenlerinin sarsılmasının önemli bir dönüm noktası olduğunu dile getiren Prof. Dr. Kutlu, bireylerin devletten beklentilerinin karşılanmamasının kamuda reformu gündeme getirdiğini ifade etti.
Reformun tanımına da değinen Prof. Dr. Kutlu, “Reform, parametre ve boyutlarda radikal değişiklik demektir. Statüko değiştirilir, kavram ve değerlendirme kriterleri farklılıklaştırılır. Devletin yeniden yapılandırılması ise çok sayıda reformu gerektirebilir.” şeklinde konuştu.
Prof. Dr. Kutlu, Türk kamu yönetiminin sorunlarından da söz ederek bunları ‘merkeziyetçilik eğilimi, kırtasiyecilik, görev-yetki-sorumluluk karmaşası, yasal mevzuatlardaki karışıklık, performansın değerlendirilememesi, değişim konusunda yeterli motivasyonun olmaması, israf ve yağma kültürü’ şeklinde açıkladı.
Panelin ikinci konuşmacısı olan Konya Selçuklu Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay ise kamu yönetimi hakkında kendi deneyimlerini paylaştığı söyleşisinde asıl mesleğinin inşaat mühendisliği olduğunu ve 2009 yılından beri belediye başkanlığı yaptığını ifade etti.
Belediye Başkanı Altay, kamu yönetimini en az bilen yerlerin belediyeler olduğunu ileri sürerek “Belediyelerde yöneticiler genelde dışarıdan gelir. Bunun avantajları vardır. Çünkü içerideki insanlar pek çok konuda kördürler ve değişim taraftarı değildirler. Eğer değişime ihtiyaç duyulmayacaksa zaten kurumları seçimle dışarıdan gelenler değil, bürokratlar idare edebilirdi.” şeklinde konuştu.
“Ekip dediğiniz şey, motive ettiğiniz herkestir”
Uğur İbrahim Altay, başarılı işlere imza atabilmek için iyi bir ekip kurmak gerektiğinin altını çizerek “Ekip dediğiniz şey, motive ettiğiniz herkestir. Sizinle aynı hedefe bakabilenlerdir.” dedi.
Selçuklu Belediyesi olarak KPSS ile memur alan ender belediyelerden olduklarını belirten Altay, bu şekilde belediyede reform yaparak kan tazelediklerini ve genç dimağlarla çalışma fırsatı yakaladıklarını ifade etti.
“Belediye başkanlığı risk almak demektir”
“Belediye başkanlığı risk almak demektir. Birlikte çalıştığınız bürokratın görevi de ne kadar risk aldığınızı tarif etmektir.” diyen Uğur İbrahim Altay, mevzuata uygun olmayan işlerin muhakkak kişilerin ayağına dolanacağını belirtirken karmaşık mevzuatları bahane ederek iş üretmeme konusunda ise tepkisini dile getirdi.
“Büyük bir ülke olduysak herkesi ortak yaşam standardına ulaştırmalıyız.” şeklinde konuşan Belediye Başkanı Altay, yeni belediye yasasıyla pek çok beldenin büyük şehirlere bağlanmasını da olumlu bir adım olarak değerlendirdi.
Panel, katılımcılara plaket verilmesinin ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 59