Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) 7. Ulusal Spor Bilimleri Öğrenci Kongresi kapsamında ‘Genç Kariyer Yolcuları’ konulu panel düzenlendi. Oturum Başkanlığını Yrd. Doç. Dr. Ümit Kesim’in yapmış olduğu panele konuşmacı olarak Arş. Gör. Tolga Şinoforoğlu, Arş. Gör. Süleyman Munusturlar, Öğr. Gör. Veysel Temel ile Arş. Gör. Erhan Devrilmez katıldı. KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen’in de takip ettiği etkinliği akademik ve idari personel ile öğrenciler ilgiyle dinledi.
“Hedefinizi belirleyin”
Panelin ilk konuşmacısı olan Arş. Gör. Tolga Şinoforoğlu, kendi kariyer yolculuğu hakkında bilgiler vererek sevilen bir alanda ve doğru yönlendirme ile yapılan kariyer yolculuklarının her zaman başarıyı getireceğini söyledi. Kariyer yolculuğunda atılması gereken adımları sıralayan Arş. Gör. Şinoforoğlu, “Hiçbir engeli gerekçe saymayıp kendinize bir hedef belirleyin ve sürekli bu hedefe ilerleyin. Bu süreçte kendinizi iyi ifade ederek ve geliştirerek elinizden geleni yaparsanız muhakkak emeklerinizin karşılığını alacaksınız.” dedi.
“Zamanın kıymetini bilin fakat yaşamı kaçırmayın”
Tolga Şinoforoğlu’nun ardından söz alan Arş. Gör. Süleyman Munusturlar ise bireylerin lisans öğrenimi esnasında belli şeylerin farkına varamadıklarına dikkat çekerek, “Bu dönemde hayatın gerçeklerinden uzaklaşıyoruz. Ayaklarımız tam olarak yere basmıyor. Ama belli bir dönem sonra gerçeklerle yüzleşiyoruz. Bizim burada anlattıklarımız size ışık tutacaktır.” şeklinde konuştu. Akademisyenlik düşünenlerin uzun bir yola girdiklerinin ve çok çalışmaları gerektiğinin bilincinde olmaları gerektiğini hatırlatan Arş. Gör. Munusturlar, “Lisans öğrenimi sırasında zamanın değerini iyi bilelim, çok çalışalım fakat asla yaşamı kaçırmayalım. Bu yıllar bir daha geri gelmeyecek.” dedi.
“Hangi alanda çalışmak istediğinize karar verin”
Süleyman Munusturlar’ın ardından söz alan Arş. Gör. Erhan Devrilmez de lisans, yüksek lisans ve doktora süreçleri ile ilgili bilgi verdi. Akademisyenlik hayalinin lise yıllarında belirginleşmeye başladığını söyleyen Arş. Gör. Devrilmez, “Aile desteği, spor deneyimleri, öğretmenlerin etkisi ve kongrelere katılımım benim akademisyen olmamda etkili olan faktörler oldu.” diye konuştu. Bilimsel bakış açısını lisansüstü eğitim yıllarında kazandığını belirten Arş. Gör. Devrilmez, eğitim hayatı süresince yaşanacak ekonomik sıkıntılara da değinerek, akademisyen olmak isteyenlere hangi alanda çalışmak istediklerine karar vermeleri ve danışmanlarınızı iyi seçmeleri uyarısında bulundu.
“Lisans heyecanlandırır, yüksek lisans havaya sokar”
Panelin son konuşmacısı olan Öğr. Gör. Veysel Temel ise bireylerin eğitim hayatlarında yaşadıkları duyguları aktararak, “Lisans eğitimi bireyleri heyecanlandırır. Yüksek lisans insanı havaya sokar ve araştırma dünyasına girmesine zemin yaratır. Doktora ise bireyi araştırma dünyasının içine alır ve araştırma yapmaya sürükler.” dedi. Lisans eğitiminde yabancı dil öğreniminin önemine dikkat çeken Öğr. Gör. Veysel Temel, öğrencilerin danışmanları ile yapacakları çalışma metotları hakkında da bilgi verdi.
“Spor kültürünün gelişiminde umudumuz gençler”
Panelin sonunda konuşan Oturum Başkanı Yrd. Doç. Dr. Ümit Kesim de Türkiye’de spor kültürünün gelişmediğine vurgu yaparak, spor kültürünün ülkemizde geliştirilebilmesi için çaba göstermeleri konusunda gençlere çağrıda bulundu. Yrd. Doç. Dr. Kesim, spor bilimlerinin yurtdışındaki gelişiminin hızla ilerlediğini söyleyerek, “Bizim de Türkiye’deki bütün spor bilimi merkezlerinde sosyal bilimler ağırlıklı çalışmalara yer vermemiz gerekiyor. Arkamızdan gelen gençler bu yönde çalışmalar yaparak kendilerini geliştirecekler ve spor kültürünün Türkiye’deki gelişimine katkı sağlayacaklardır.” dedi.
Yrd. Doç. Dr. Ümit Kesim’in konuşmasının ardından 7. Ulusal Spor Bilimleri Öğrenci Kongresinin ilk günündeki ikinci panel olan ‘Genç Kariyer Yolcuları’ paneli sona erdi.
Okunma Sayısı: 64