Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE 'GÖREN GÖZ' CİHAZININ DAĞITIMI YAPILDI

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı işbirliğinde geliştirilen Gören Göz cihazlarının tanıtım ve dağıtımı Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) yapıldı.

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi, Vali Murat Koca, Karaman Milletvekili Mevlüt Akgün, Belediye Başkanı Ertuğrul Çalışkan, Cumhuriyet Başsavcısı Mustafa Kemal Çokdinç, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, görme engelliler ve yakınlarının katıldığı tören, saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başladı.

Törende konuşan Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Müşaviri Kenan Önalan, Türkiye’de 2002 yılına kadar engellilerle ilgili herhangi bir yasal düzenleme yapılmadığına dikkat çekerek “Bizi kimse ciddiye almıyordu, hatta bu konuları konuşamıyorduk bile. Ama artık engelliler olarak birçok hizmete daha iyi ulaşabiliyoruz.” dedi.

Gören Göz cihazı hakkında da bilgi veren Önalan, görme engellilerin dışarıdaki insanlara bir yer sorduklarında ‘100-200 metre ileride’ gibi göreceli tariflerle karşılaşarak zorluk çektiklerini belirtti ve Gören Göz cihazının bunları ortadan kaldırdığına dikkat çekti. Cihazın dokunmatik olduğunu ve navigasyon sistemiyle yer tarif ettiğini söyleyen Önalan, projede emeği geçenlere teşekkür etti.

“Türkiye, engelliler konusunda dünyaya örnek çalışmalar yapıyor”

Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı Engelli ve Yaşlı Hizmetleri Genel Müdürü Dr. Aylin Çiftçi de yaptığı konuşmada “Hayat görene, işitene ve yürüyene göre düzenlenmiş. Biz hayatı herkese göre düzenlemek istiyoruz.” dedi. Engelli bireylerin hayatın içinde aktif yer alması için projeler yürüttüklerini söyleyen Dr. Çiftçi, “Artık Türkiye, engelliler konusunda dünyaya örnek çalışmalar yapar hale geldi.” şeklinde konuştu.

“3. Göz, 3. Kulak, 3. El”

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile imzaladıkları “3. Göz, 3. Kulak, 3. El” adlı protokol kapsamında engellilerin hayatını kolaylaştırmaya çalıştıklarını dile getiren Dr. Çiftçi, 2011 yılı verilerine göre Türkiye’de 4,5 milyon engelli bulunduğunu, bunun 1 milyona yakınını ise görme engellilerin oluşturduğunu söyledi.

Dr. Aylin Çiftçi, engelli bireylerin hem eğitim hem iş hem de sosyal hayatta yer alabilmeleri için Bakanlık olarak çalışmalarının devam edeceğini ifade ederek konuşmasına son verdi.

Vali Murat Koca da “Engellilerin insan onuruna yakışır bir hayat sürmesi için herkese iş düşmektedir. Toplumun bütün kesimlerinin işbirliğiyle artık istihdamdan eğitime, bakım hizmetlerinden sosyal politikalara kadar engellilerimizi hayatın her alanında görebilmekteyiz.” dedi.

“Lütuf değil, asli görev”

Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Lütfi Elvan ise “Gözleri maddi dünyaya kapalı ama gönül gözleri sonuna kadar açık kardeşlerim” hitabıyla başladığı konuşmasında hükümet olarak tüm bireylere eşit yaşam hakkı sunma çabasıyla gerçekleştirdikleri Gören Göz Projesini bir lütuf olarak değil, asli bir görev olarak gördüklerini dile getirdi.

Bakan Elvan, bir ar-ge ürünü olan Gören Göz cihazının yerli üretim olduğunu ve Türkiye’nin ardından yurtdışına da satılabileceğini ifade etti. Gören Göz cihazının daha önce 7 ilde 5 bine yakın görme engelli bireye dağıtıldığını söyleyen Elvan, teknik olarak geliştirilen cihazın Karaman’ın da içinde bulunduğu 19 ilde 105’i Karaman’daki engellilere olmak üzere 5 bin kullanıcıya dağıtımının yapılacağını kaydetti.

İmkanlardan ve fırsatlardan eşit bir şekilde yararlanmanın herkesin hakkı olduğunu vurgulayan Bakan Elvan, “Engelli kardeşlerimize engelsiz bir yaşam sunmak için çalışmalıyız.” diye konuştu.

Törende konuşmaların ardından cihazların dağıtımı yapılarak ilk etapta 10 görme engelli vatandaşa protokol üyeleri tarafından Gören Göz cihazı takdim edildi. Hatıra fotoğrafı çektirilmesiyle tören sona erdi.

 

   

   

   

   

Okunma Sayısı: 46