Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

HAYALLERİNDEN VAZGEÇMEDİ, 52 YAŞINDA KEP ATTI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) öğrencisi Ayşe Küçük, 52 yaşında mezuniyet heyecanı yaşadı. KMÜ Teknik Bilimler Meslek Yüksekokulu Mimari ve Dekoratif Sanatlar programından mezun olan Ayşe Küçük, emekli olduktan sonra okumak istemesinin nedenlerini anlattı.

“Kızlar okumaz diye okutmadılar, hep içimde kaldı”

Karaman’ın Mesudiye köyünde doğup büyüdüğünü ve ortaokuldan sonra ailesinin, okumasına izin vermediğini belirten Küçük, “Babam ben küçük yaşta vefat ettikten sonra annem köydekilerin ‘kız çocuğu okumaz’ sözlerinden etkilenerek beni okula göndermedi. Annem bir su bile istese ‘beni okula gönderirsen veririm’ diyerek her gün onu ikna etmeye çalıştım. Ama ablam fabrikada çalışmaya başlayınca ‘gel ben seni okutacağım’ dedi. Böylelikle Karaman Kız Meslek Lisesi resim bölümünden 1983’te mezun oldum. Resim, serigrafik baskı ve reklam üzerine bir iş yeri açtım. Bu alanda okumaya hep devam etmek istedim.” dedi.

“Almanya’da insanlar emeğinin kölesi oluyor”

Karaman’da ilkokuldan sonra kuaförde çalışan Küçük, “Köyden gelmişim, üstte yok başta yok, kıyafetimden dolayı beni bir hafta müşteri görmeden perde arkasında çalıştırdılar, sonra da bir daha gelme, dediler. Onurum kırıldı. Ben de yıllar sonra bu ezilmişliği atmak ve nasıl kuaför olunur göstermek için kuaför dükkânı açtım ve on yıl işlettim. Sonra yurtdışının cazibesine kapılıp Almanya’ya gittim. Baktım orada insanlar emeğinin kölesi oluyor, altı ay sonra Karaman’a gelip dolmuş hattı aldım.” şeklinde konuştu.

Tiyatro sahnesinden otobüs kaptanlığına

Ayşe Küçük, evlendikten sonra Antalya’ya giderek Antalya Kadın Sahnesinde ‘Kadınlar Tiyatroyla Buluşuyor’ projesi kapsamında üç yıl aktif olarak sahne aldığını ifade etti. “Tiyatro oyununun tüm mahalle ve köylere gösterimini yapabilmek için Antalya Belediyesinden gezici tiyatro tırı istedim. Belediye başkanı, benim sürmek istediğimi duyunca belediyenin otobüsünde kaptanlık yapmamı istedi. Kadınların yapabileceği şeyleri göstermek için Antalya Belediyesinde iki yıl otobüs şoförlüğü yaptım.” diyen Küçük, üniversiteyi kazandıktan sonra, eğitimi için şoförlüğü bıraktığını söyledi.

“Bu gün kendimi ispatlamanın yanında hayallerime kavuşmanın sevinci içindeyim.”

Mezuniyetinde konuşan Ayşe Küçük “Bu cüppeyi giymek ve kep atmak benim için çok farklı anlamlar ifade ediyor. Yeğenlerim mezun olurken içimde hep bir burukluk hissettim. Bugün kendimi ispatlamanın yanında hayallerime kavuşmanın sevinci içindeyim. Bu mutluluğumda payı olan tüm arkadaşlarıma, öğretim elamanlarına ve üniversite yönetimine çok teşekkür ediyorum. Okumanın yaşı yoktur. Bu gün kepimi okuyamayan tüm bayanlar için atacağım.” dedi.

 

    

 

Okunma Sayısı: 28