Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’LÜ ÖĞRETİM ÜYESİNİN KİTABI ‘SESSİZLİĞİ SÖYLEMEK’ YAYINLANDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Kamu Yönetimi Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Elifhan Köse’nin ‘Sessizliği Söylemek’ isimli kitabı yayınlandı. Doktora tez çalışması olarak hazırlanan ve haziran ayında piyasaya çıkan kitabın ana bölümlerini ‘Beden ve Terbiye’, ‘İslâm, Beden Terbiyesi ve Türkiye’de Dindar Kadın Yazınında Beden’ konuları oluşturuyor.  

Sessizliği Söylemek, Dindar Kadın Edebiyatı, Cinsiyet ve Beden

İletişim yayınları tarafından piyasaya sürülen ‘Sessizliği Söylemek’ isimli kitap,  doksanlardan sonra yeni bir tür olarak ortaya çıkan dindar kadın edebiyatını beden ve terbiye çerçevesinde ele alıyor.

Toplumsal cinsiyet, beden, modernlik, muhafazakârlık, gündelik hayat ve birçok toplumsal, politik meseleyi edebiyatın dünyası içinden tartışan ‘Sessizliği Söylemek’ kitabı, edebiyat üzerinden Türk modernliğinin ve muhafazakârlığının siyaset bilimi analizinin yapıldığı bir tür olarak okuyucunun karşısına çıkıyor.  

“Siyasetin kadın bedeniyle yaşadığı gerilimin evreleri anlatılıyor”

Öğretim Üyesi Elifhan Köse, kitabın ana meselesinin siyasetin bedenle ve bilhassa kadın bedeniyle yaşadığı gerilimin Türk modernliğinde ve İslamcı muhafazakârlıktaki sürekliliği veya kopuş noktalarını ortaya koymak olduğunu belirtti.

Kitabın iki bölümden oluştuğuna dikkat çeken ve kitap hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Elifhan Köse şöyle devam etti: “Kitap iki bölümden oluşuyor. Birinci bölümde siyasal beden ve kadın bedeni arasındaki metaforik ilişki modern ataerkil iktidar ekseninde analiz edilmeye çalışılıyor, kadının bedenselleşmesi ile modern cinsellik kültürü arasındaki paralelliklere temas ediliyor. İkinci bölümdeyse Cumhuriyet’in beden imgesini oluşturma süreçlerine değinilirken dindar kadın yazarların beden terbiyesini nasıl kurup tartıştıkları ele alınıyor.”

“Kadın haklarının genişletilmesi toplumsal iyileşme için şart”

Elifhan Köse, Türkiye’de kadın olarak yaşamanın siyasi ve toplumsal zorlukları bulunduğuna dikkat çekerek, kadınların özellikle bedenleri üzerinden açık veya gizli denetime tabi tutulduğunu ve kadın haklarının genişletilmesinin toplumsal iyileşme için şart olduğunu belirtti.

Elifhan Köse son olarak kitabın hazırlık aşamasından basım ve yayınlanma sürecine kadar emeğini kendisinden esirgemeyen herkese teşekkür etti.  

    

Okunma Sayısı: 37