Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DEN AMELİYAT ÖNCESİ HASTALARIN BİLGİLENDİRİLMESİNE YÖNELİK ARAŞTIRMA

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Karaman İlinde Ameliyat Öncesi Dönemde Hastalara Verilen Eğitimin Değerlendirilmesi’ konulu araştırma yapıldı.

KMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunca desteklenen araştırma Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin’in yöneticiliğinde, Öğretim Görevlileri Fatma Ayhan, Hacer Sönmezer ve Aliye Çayır tarafından gerçekleştirildi.

“250 Hasta Gözlemlendi”

Cerrahi kliniklerdeki hastalara cerrahi girişim öncesi eğitim verilme durumunun değerlendirildiği araştırmada Karaman Devlet Hastanesinde Genel Cerrahi, Üroloji, Ortopedi, Göz, Kulak Burun Boğaz ve Jinekoloji servislerinde cerrahi girişim uygulanan 250 hasta gözlemlendi. Hastaların %51’ini kadın, %49’unu erkekler oluşturdu.

“Hastalar Genellikle Sözlü Olarak Bilgilendiriliyor”

Araştırmadan elde edilen verilere göre hastaların %94’ünün hangi ameliyatı olacağı, %86’sının ameliyat öncesi tedaviler, %85’inin ameliyat izin belgesi, %50’sinin hastaneye getirilmesi gereken eşyalar, %45’inin değerli eşyaların nasıl korunacağı gibi farklı konularda sözlü olarak bilgi edindiği tespit edildi.

Ameliyat sonrasında yaşanacak süreçle ilgili edinilen bilgilerin de değerlendirildiği araştırmada hastaların %75’inin ameliyat sonrası kısıtlamalar, %70’inin ameliyat sonrası beslenme ve diyet, %67’sinin ameliyat sonrası istenmeyen durumlar, %59’unun hastaneden taburcu olacağı gün, %59’unun kontrol için nereye, ne zaman, kime başvuracağı, %50’sinin ameliyatın çalışma yaşamına etkisi gibi konularda sözlü bilgi aldığı saptandı.

“Bilgilendirmeler stresi azaltıyor”

Araştırma hakkında değerlendirmede bulunan KMÜ Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, “Hastalara ameliyat öncesi yapılması gerekenler ve cerrahi girişim konusunda gerek hekimler gerekse hemşireler tarafından verilen bilgi hastaların korku, anksiyete ve stresini azalttığı gibi stresle baş edebilmesini de sağlıyor.” açıklamasında bulundu.

“Sözlü bilgi yerine yazılı bilgi tercih edilmeli”

Prof. Dr. Ali Şahin, yapılan araştırma ile ameliyat öncesinde ve sonrasında yaşanan süreçle ilgili önemli bilgiler elde ettiklerini de ifade ederek, “Araştırmadan elde edilen sonuçlar doğrultusunda, hekim ve hemşirelerin bilgi vermede daha etkin olması gerektiği ortaya çıkıyor. Yazılı bilginin daha kalıcı olmasından dolayı bilgi verirken sözlü bilginin yanında yazılı bilginin de sunulması büyük önem taşıyor.” dedi.

Prof. Dr. Ali Şahin ayrıca, ameliyat öncesi ve sonrası dönemde hastalara verilen eğitim sürecinin hasta gereksinimine, hazır bulunuşluk düzeyine, yaşına ve okur-yazarlık düzeyine göre düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, hastalar için eğitim materyalleri geliştirilerek, hastaların etkili bir şekilde bilgi almalarının sağlanması gerektiğine vurgu yaptı.

  

 

 

Okunma Sayısı: 62