Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü için alınan simülasyon cihazları, hasta maketleri ve doğum robotu öğrencilerin kullanımına sunuldu. Yüksekokul öğrencileri yeni ekipmanlar eşliğinde sağlık eğitimlerini yalnızca teorik değil, uygulamalı öğrenme şansı bulacaklar.
Hemşirelik Öğrencilerine Donanımlı Laboratuvar
KMÜ’de Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunca desteklenen ve yürütücülüğünü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Meltem Demirgöz Bal’ın üstlendiği “Etkin Şekilde Kullanılan Görsel ve İşitsel Materyallerin Hemşirelik Öğrencilerinin Eğitimine Katkısı“ isimli proje hayata geçirildi. Proje kapsamında alınan yeni cihazlar ve yeniden düzenlenen laboratuvarlar öğrencilerin öğrenmelerini kolaylaştırırken öğrencilere meslek hayatları öncesinde tecrübe kazandıracak.
Projeyle KMÜ Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümüne alınan cihazlar ve maketler Hemşirelik Bölümünde okutulan Anatomi, Histoloji, Hemşirelik Esasları, İç Hastalıkları Hemşireliği, Kadın Hastalıkları ve Doğum Hemşireliği, Hemşirelikte Öğretim derslerinde kullanılacak.
“Simülasyonlar öğrencilere tecrübe kazandırıyor”
Projede görev alan ve yeni alınan cihazları tanıtan Arş. Gör. Mehtap Çöplü hemşirelik mesleğinin uygulamalı bir meslek dalı olduğunu belirterek, “Lisans eğitimi almış bir hemşirenin teorik bilgisinin yanı sıra hastaya uygulanacak tüm tedavi ve girişimlerde el pratikliği olması gerekiyor. Hasta maketleri ve simülasyonlar öğrencilerin duyu organlarına hitap ederek onların daha kolay öğrenmelerini sağlıyor.” dedi.
Simülasyon maketlerinin gerçek bir insan işlevi gördüğünü dile getiren Arş. Gör. Çöplü, öğrencilerin gözlemlemesi gereken yaşam bulgularının maket üzerinden izlenebildiğini ifade ederek, “Makete kodlanan senaryolar üzerinden hastanın sağlık durumunda değişiklikler yapıyoruz. Bu şekilde öğrenciler her türlü duruma alışkın hale geliyor ve insana çok yakın özellikler taşıyan maket üzerinden müdahaleler yapabiliyorlar. Bu durum onların ileride meslek hayatlarında karşılaşabilecekleri kritik durumlar karşısında tecrübeli olmalarına imkân sağlıyor.” şeklinde konuştu.
“Türkiye’de sadece birkaç üniversitede var”
Projede görev alan Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat Şahiner ise projenin önemine değinerek, “Proje kapsamında almış olduğumuz simülasyon cihazları, hasta maketleri ve oluşturulan laboratuvarlar ülkemizde sadece Hacettepe, İstanbul ve Akdeniz Üniversitesi gibi birkaç üniversitede bulunuyor. Bu imkânlar üniversitemiz için büyük önem taşıyor. Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi bu özelliği ile sayılı üniversiteler arasında yer almakta.” diye konuştu.
Karaman’da tıp fakültesi ya da eğitim-araştırma hastanesi olmamasından dolayı öğrencilerin tecrübe anlamında sorun yaşadıklarını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Şahiner, “Hemşirelik Bölümü öğrencileri stajlarını Karaman Devlet Hastanesi’nde, Toplum Sağlığı Merkezleri’nde ve Toplum Ruh Sağlığı Merkezi’nde yapıyorlar ancak gerek buralardaki hasta popülasyonu azlığı gerekse öğrenci sayılarının fazlalığı gibi nedenlerle, staj uygulamalarından yeterli ölçüde verim alınamıyor.” dedi.
“Özgüveni yüksek hemşireler yetişecek”
Öğrencilerin tecrübe ve özgüven eksikliğini ortadan kaldırabilmeyi hedeflediklerini söyleyen Yrd. Doç. Dr. Nejla Canbulat Şahiner, “Öğrencilerin deneyim kazanmaları amacıyla görsel, işitsel malzemelerden oluşan bir laboratuvar kurmayı gerekli gördük. Proje ile ihtiyaç duyulan maket ve malzemeler büyük oranda temin edildi ve bu sayede Sağlık Yüksekokulu’nda daha deneyimli ve özgüveni yüksek hemşireler yetişecek.” diye konuştu.
Okunma Sayısı: 63