Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) düzenlenen ‘Bugünün Gençleri, Yarının Liderleri’ konulu eğitimlerin ikinci oturumunda Baş Denetçi Şerife Kalkan öğrencilerle buluştu. Sürekli Eğitim Uygulama ve Araştırma Merkezi (KMÜSEM) ile Sürekli Eğitim ve Kalite Derneği (SÜREKDER) işbirliğiyle gerçekleştirilen eğitimlere yoğun bir katılım oldu.
“Psikolojik ihtiyaçlar diğer ihtiyaçlardan doğrudan etkilenir”
İnsanların hayatlarının dönüm noktalarında karar verme tekniğini kullanarak ihtiyaçlarına göre kendileri için en uygun olan seçeneğe yöneldiklerine değinen Şerife Kalkan, “Bireylerin fiziksel, psikolojik ve güvenlik ihtiyaçları vardır. Fiziksel ihtiyaçlar açlık, susuzluk, cinsellik gibi farklı kavramlardan oluşurken, güvenlik ihtiyaçları ise emniyet, değişmezlik gibi kavramlardan meydana gelir. Psikolojik ihtiyaçlar daha çok insanın ruhuna hitap eden ihtiyaçlar olarak göze çarpar. Diğer ihtiyaçlarda yaşanan eksiklikler psikolojik ihtiyaçları doğrudan etkiler ve sorunlara yol açar.” dedi.
“Nefesin sihirli bir gücü var”
Baskı altına girdiğimizde metabolizmamızın kendisini yıkmak isteyen enerjiye karşı direnç oluşturmasının vücudumuzda stres yarattığına dikkat çeken Şerife Kalkan, stresin devamında kaygı, endişe ve şüphe belirtilerinin baş gösterdiğini söyledi.
Nefes egzersizleri yöntemi ile stresin azaltılabileceğini belirten Kalkan, öğrencilere nefes egzersizleri yaptırarak, derin diyafram açma, körük nefes ve dingin nefes gibi farklı nefes egzersizlerini uygulamalı olarak gösterdi.
Kalkan, öğrencilere vakit buldukça nefes egzersizi yapmalarını tavsiye ederek, “Özellikle sabah saatlerinde yapılan egzersizler uykuyu açarak güne daha zinde başlamanızda etkili olacak. Stresten uzak, sağlıklı bir yaşam için nefes egzersizlerini ihmal etmeyin. Nefesin insan yaşantısında sihirli bir gücü var.” şeklinde konuştu.
Bilinçaltımıza Atılan ‘Çapa’lar
Gündelik hayatımızda farkında olmadan bilinçaltımıza çapalar atıldığını ifade eden Kalkan şöyle devam etti: “NLP uygulamalarında psikolojik bir durum yaratan uyarıcıya çapa denir. Çapa bir sembolün, kokunun, sesin veya şeklin uyarıcı haline gelerek belirli bir durumu ve tepkiyi tekrar tekrar yaratma halidir. Reklamlar, mekânlar, eşantiyonlar çapaların en güzel örnekleridir. Duyguların en yoğun şekilde yaşandığı zamanlarda yapılan çapalar başarılı olmuşsa bilinçaltında sürekli yaşar ve sürekli hatırlanır.”
Etkili iletişim, motivasyon, kişisel imaj oluşturma, stres yönetimi gibi konuların ele alındığı etkinlik, Baş Denetçi Şerife Kalkan’a plaket takdim edilmesiyle sona erdi.
Okunma Sayısı: 34