Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE TÜRK MÜSLÜMANLIĞI KONFERANSI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) ‘Türk Müslümanlığı’ konulu konferans düzenlendi. KMÜ Türk Eğitim Öğrenci Topluluğu tarafından gerçekleştirilen konferansta Dr. Sait Başer, akademisyenler ve öğrencilerle buluştu.

KMÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Karamanoğlu Mehmetbey Konferans Salonunda düzenlenen konferans saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Anadolu’daki Teşkilatlanma Yapısı

Konferansta Dr. Sait Başer, Anadolu’daki teşkilatlanma yapısından bahsederek Gâziyân-ı Rum, Âhiyân-ı Rum, Bâcıyân-ı Rum ve Abdalân-ı Rum olmak üzere toplum içerisinde farklı teşkilatların olduğunu ve bu teşkilatlanmaların toplumdaki güveni ve ekonomiyi düzenlediğini söyledi.

Osmanlı döneminde inşa edilen medreseleri kuran kişilerin Sadreddin Konevî’nin öğrencileri olduğunu belirten Dr. Sait Başer, Osmanlı’nın temelini oluşturan kurumları bu kişilerin oluşturduğunu ifade etti.  

“Din, ferdi bir olaydır”

Bulgar Hanlığı ve Karahanlıların Türk devletleri olarak birbirlerine yakın dönemlerde Müslüman olmaya karar verdiklerini söyleyen Sait Başer, Türklerin Müslümanlığı seçerken zora başvurulduğuna dair pek çok söylentinin yayıldığını ifade ederek “Din, ferdi bir olaydır. İnsanların kalbine kimse hükmedemez. Sizden başka biri sizin Müslüman olmanıza veya başka bir dine mensup olmanıza karar veremez. Şu an için bu mümkün değildir. Fakat o dönemin toplumu bu karara itiraz etmemiş ve toplumun geneli Müslüman olmuştur.” dedi.

Karahanlıların Müslüman olmadan önce töre anlayışına göre yaşadıklarını belirten Dr. Başer, “Karahanlıların töre anlayışına benzer uygulamaların İslamiyet’te de bulunması onların İslamiyet’i benimsemelerini kolaylaştırdı. Türk devletlerinin çoğu İslamiyet’i kabul ettikten sonra dahi törelerini yaşamaya devam etmişlerdir.” şeklinde konuştu.   

“Ezberci toplumlarda Mevlanalar ve Koneviler yetişmez”

Günümüzde ezberci zihniyetin topluma hâkim olduğunu öne süren Sait Başer, “Ezbercilikle yetişen toplumlar düşünemez. Düşünmedikleri için de üretemezler. Böyle toplumlarda Sadreddin Konevîler ve Mevlanalar gibi ilim insanları ve düşünürler çıkmaz.” dedi.

Dr. Sait Başer konferansın sonunda öğrencilerin sorularını yanıtladı. Ardından Sait Başer’e plaket takdim edilmesiyle konferans sona erdi. Sait Başer ayrıca beş farklı kitabını öğrencilerin de faydalanabilmesi amacıyla üniversite kütüphanesine hediye etti.

       

Okunma Sayısı: 29