Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE 5. KARAMAN ENGELLİLER SPOR ŞÖLENİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Karaman Engelliler Spor Şöleni’nin beşincisi düzenlendi. Engelliler Spor Şölenine Vali Murat Koca'nın eşleri, Garnizon Komutanı J. Kd. Alb. Mustafa Akış’ın eşleri, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ve eşleri, Vali Yardımcısı Erkan Karahan, KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal, Milli Eğitim Müdür Vekili Asım Sultanoğlu, Türkiye Sakatlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ercan Çalışkan ile akademik ve idari personel, engelliler ve aileleri katıldı. 

5. Karaman Engelliler Şöleni Ahmet Çalıkçı isimli engelli gencin İstiklal Marşı’nı okumasıyla başladı. İstiklal Marşı’nın ardından ‘Yeryüzü Melekleri’ isimli şiir, işaret dili eşliğinde okundu.

“Mutlu olduğunu ve sevildiğini bilen bir çocuğumuz var”

Şölende KMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu Engelli Bakımı ve Rehabilitasyon Bölümünde öğrenci olan, altı yaşında engelli bir çocuk sahibi Canan Belen konuşma yaptı. Belen, çok zor bir sürece eşinin yardımıyla alıştığını belirterek, “Gerek anaokulu gerekse rehabilitasyon merkezlerinin de yardımıyla zaman içinde yavrumuzu daha sosyal bir hale getirdik. Mutlu olabilen, sevildiğini bilen bir çocuk oldu. Daha yolun başında olmamıza rağmen geleceğe korku ile değil umutla bakmayı bildik.” dedi.

“Onları anlamak ve üzerimize düşeni yapmak en büyük sorumluluğumuz”

Türkiye Sakatlar Derneği Karaman Şube Başkanı Ercan Çalışkan ise hayatının en anlamlı günlerinden birini yaşadığını dile getirerek, engelli bireyler için bu tip etkinliklerin çok yararlı olduğunu söyledi. Çalışkan, daha düne kadar engelli çocukların saklandığı zamanları yaşarken şimdi engellilerin bir günü olduğunu vurgulayarak, “Unutulmamalıdır ki engelli olmak hepimizin başına gelebilecek bir olay. Bu bir kusur değildir. Onları anlamaya çalışmak ve üzerimize düşeni yapmak bize düşen en büyük sorumluluktur.” şeklinde konuştu. Ercan Çalışkan ayrıca KMÜ’nün engelsiz üniversite uygulamasında ve bu etkinliğin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.

“Engelliler de toplumumuzun bir parçası”

Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (BESYO) Müdürü Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal, toplumun çok farklı gruplardan meydana geldiğini belirterek, “Engelliler de toplumumuzun bir parçası. Bu insanlarımızın toplumun bir parçası olduğunu ve onların da eşit şartlarda hayatlarını sürdürmeleri gerektiğini tekrar tekrar hatırlatmak için bu günler vardır. Bugün onların günü ve spor ile eğlenmiş olacaklar. Biz de onların durumunu bir kez daha hatırlatmış olacağız.” dedi.  

“Sevgi her türlü engeli kaldırır”

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen ise Peygamber Efendimizin engelli bireylere verdiği değerin anlaşılması amacıyla Medine’de engelli olduğu için dışlanan ve köyünü terk eden bir kişinin Peygamberimiz tarafından ikna edilerek köyüne dönmesi ve ticarete başlayarak yeniden hayata kazandırılmasını konu alan bir olay anlattı.

Engelli bireylerin hayatlarını kolaylaştıracak düzenlemeler yapılması gerektiğinin altını çizen Rektör Gökmen, “Üniversite olarak engelli öğrencilerimiz ve bireylerimizin günlük yaşantılarını kolay hale getirmek adına birtakım düzenlemeler yaptık. Unutmayalım ki en büyük engel sevgisizliktir. Sevgi her türlü engeli kaldırır. 2015 yılının engellerin kaldırıldığı sevgi dolu bir yıl olmasını diliyorum.” diye konuştu.  

“Yaşam alanları engelli vatandaşlarımızın kullanabileceği şekilde düzenlenmeli”

Vali Yardımcısı Erkan Karahan ise bu tip etkinliklerin engelli bireylerin topluma adapte olması için önemli fırsatlar olduğuna değinerek, “Engelli vatandaşlarımızla ilgili toplumsal bilincin yeteri seviyede olmadığını düşünüyorum. Fakat zaman ilerledikçe bu bilincin de gelişeceğine inancım tam. Dünyada ve ülkemizde engelli bireylerimiz için çalışmalar yapılmakta. Çevremizdeki yaşam alanlarının engelli vatandaşlarımızın da kullanabileceği şekilde düzenlenmesi gerekiyor. Onlar için tüm imkânların seferber edilmesi gerektiğine inanıyorum.” dedi.

“Bize acıyarak bakmayın, bizim kalbimize dokunun”

Şölende engelli bir genç, engellilerin durumunu özetleyen bir kompozisyon okudu. Genç,  engellileri yok saymanın toplumda huzursuzluğa yol açacağını belirterek, “Engelli bireylerin topluma kazandırılması ve rahat yaşamaları için vatandaşlar daha fazla sorumluluk sahibi olmalılar. Bize acıyarak bakmayın, bizi sorgulamayın, anlamaya çalışın ve bizim kalbimize dokunun.” şeklinde konuştu.

Dans ve Balon Gösterileri, Şiirler ve Spor Etkinlikleri

Konuşmaların ardından çeşitli kültürel ve sportif faaliyetler gerçekleştirildi. Engelli çocukları eğlendirmek için balon gösterisi yapıldı. BESYO öğrencilerinin hazırlamış oldukları dans gösterileri sergilendi. Sağlık Yüksekokulu öğrencileri ise işaret dili ile “Madenci” isimli şiiri okudu.

Engelli çocukların şarkıları ve dans gösterilerinin ardından Konya’dan gelen semazen grubu sema gösterisi yaptı. Daha sonra engelli çocuklarla bilek güreşi müsabakaları yapıldı.

BESYO öğrencilerinin gösterilerinin ardından halk oyunları, judo, basketbol, futbol ve jimnastik gösterisi gibi çeşitli etkinliklerin yapıldığı 5. Karaman Engelliler Spor Şöleni madalya töreniyle son buldu. 

                                        

   

Okunma Sayısı: 62