Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Paramedik Günü kutlandı. KMÜ Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu (SHMYO) İlk ve Acil Yardım Programı öğrencileri tarafından hazırlanan programa SHMYO Müdürü Doç. Dr. Metin Sezer, akademik ve idari personel ile öğrenciler katıldı.
22 Aralık Paramedik Günü
KMÜ Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda saygı duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan programda öncelikle paramedik mesleğinin tanımı yapıldı. Paramedik olarak görev yapan personelin hasta ya da yaralıya ilk müdahaleyi yapan profesyonel kişi olarak anlatıldığı programda, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde ilk kez 2014 yılında İlk ve Acil Yardım Programına öğrenci alınarak paramedik yetiştirilmeye başlandığı ifade edildi.
KMÜ’de ilki düzenlenen Paramedik Günü kutlama programında söz alan Karaman İl Sağlık Müdürlüğü Acil ve Afetlerde Sağlık Hizmetleri Şube Müdürü Dr. Fatih Rüştü Delen, Karaman İl Ambulans Komuta Kontrol Merkezi hakkında bilgi verdi. Karaman’daki gerek özel hastaneler gerekse devlet hastanesine ait bütün ambulansların koordinasyonunun kendilerinde olduğunu belirten Dr. Delen, İl Komuta Kontrol Merkezi olarak 2014 yılı itibariyle 19 acil yardım ambulansı, beş kar paletli acil yardım ambulansı ve bir yoğun bakım-obez ambulansı ile bir başhekim, dört doktor, 16 paramedik ve 100 acil tıp teknisyenine sahip olduklarını ifade etti.
“Karaman’da hastalara ortalama 4,5 dakikada ulaşıyoruz”
Dr. Fatih Rüştü Delen, ambulansların ilgili adreslere ilk 10 dakika içerisinde ulaşması mecburiyeti bulunduğunu hatırlatarak bu süre içerisinde ulaşma oranının Türkiye’de %93, Karaman’da ise %97 olduğunu belirtti. Dr. Delen ayrıca, Karaman’da ortalama 4,5 dakikada hasta adreslerine ulaştıklarını söyledi.
“Ambulanslarımız bir yılda 650 bin kilometreden fazla yol yapıyor”
Dr. Fatih Rüştü Delen, Karaman’da İl Komuta Kontrol Merkezi ambulanslarının bir yılda 650 bin kilometreden fazla yol yaptığını ifade ederek bu rakamla dünyanın çevresini yılda 16 kez turlayabileceklerini bildirdi. Dr. Delen, büyük şehirler içinse bu rakamın çok daha fazla olduğuna dikkat çekti.
“233 bin Acil Yardım çağrısından 215 bini asılsız”
Konuşmasında asılsız acil yardım çağrılarına da değinen Dr. Fatih Rüştü Delen, Karaman’da 2013 yılında kendilerine yapılan 233 bin acil yardım çağrısından yalnızca 18 bininin vaka, 215 bininin ise asılsız olduğunu belirtti.
112 Acil’in romanını yazan adam
Programda Karaman Devlet Hastanesi Acil Servis Paramediki Habip Gostak da öğrencilerle buluştu. Gostak, 10 yıl İstanbul’da 112 Acil Serviste çalıştığını ve sosyal medyada 112 Acil’in romanını yazan adam olarak bilindiğini söyledi.
Romanı Cankurataran’ı 2011 yılında çıkarttığını ifade eden Gostak, 2014 yılında Altın Ambulans Sağlık Ödülü aldığını da sözlerine ekledi. Karaman Devlet Hastanesinde 15 gündür çalışmakta olduğunu ifade eden Habip Gostak, sunumunda 112’nin tarihçesini katılımcılarla paylaştı.
077’den 112’ye Türkiye’de Acil Yardım
Habip Gostak, Türkiye’de ilk olarak 1985 yılında uygulanan gezici ambulanslarla ilk ve acil yardım hizmeti verilmeye başlandığını belirtti. Gostak, acil yardım çağrısının ise 077 hattıyla başladığını, ancak eski çevirmeli telefonlarda 7’nin çevrilmesinin uzun bir süreyi gerektirmesi üzerine 1994 yılında 112’ye geçildiğini bildirdi.
Acil servislere paramedik ve acil tıp teknisyeni atamasının ilk kez 2004 yılında gerçekleştiğini kaydeden Gostak, 2000 yılında çıkarılan Acil Sağlık Hizmetleri Yönetmeliğine 2007 yılında paramedik ve acil tıp teknisyenlerinin yetki ve sorumluluklarının eklendiğini, 2009 yılında da acil tıp teknisyeni ve paramedik çalışma tebliği yayınlandığını ifade etti.
“Diş ağrısına, kıl dönmesine ambulans isteyen insanlar var”
Gostak, acil yardım çağrılarında Türkiye’de önceleri doktorların sahaya indiğini, daha sonra onların beyin takımına alınarak acil tıp teknisyenleriyle paramediklerin sahaya sürüldüğünü belirtti. Türkiye’de uygulanan bu yöntemin Anglo-Amerikan sağlık modeli olduğunu söyleyen Gostak, dünyanın büyük çoğunluğunda da ilk ve acil yardımların acil tıp teknisyenleri ve paramedikler yoluyla gerçekleştirildiğini vurguladı.
“Diş ağrısına, kıl dönmesine ambulans isteyen insanlar var” şeklinde yakınan Gostak, 112’nin itinalı kullanılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
“Neden Paramedikliği Seçtim?”
KMÜ’de düzenlenen Paramedik Günü kutlama programı öğrencilerin farklı etkinlikleriyle devam etti. Önce paramedik etik kodları okundu. Ardından Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu İlk ve Acil Yardım Programı öğrencileri bu programı neden seçtiklerini belirten yazılarını katılımcılarla paylaştı. Öğrencilerden Fatma Çağnur Emre, “İnsanların yaralarını sarmak paha biçilmez bir duygu.” derken Mehmet Saraç, “Hayatın değerli olduğunu bildiğim gibi hayat kurtarma adına atılacak her adımın da kutsal olduğunu düşünüyorum.” şeklinde konuştu. Rukiye Afşeören ise “Mesleğimiz Türkiye’de ve dünyada hızla gelişiyor. Bununla birlikte insanların zor zamanlarında yanlarında olmayı seviyorum.” diye konuştu.
Programda Elif Söylemez adlı öğrenci ise “Bugün benim günüm” başlıklı kendi yazdığı şiiri okudu. Söylemez’in, “Bir babanın kızına sarıldığı gibi sarılıyorum mesleğime” dizeleri büyük beğeni topladı.
Paramatik mi, Paramedik mi?
Programda İlk ve Acil Yardım Programı öğrencilerinin yazıp oynadığı Sağlık Cafe adlı skeç ise salondakilere kahkaha dolu anlar yaşattı. Paramedik’i paramatik olarak algılayan bir kişinin ilk yardıma ihtiyaç duyduğu komik anları konu edinen skeç, izleyenlerden bol alkış aldı.
Program, konuşmacılara plaket takdim edilmesiyle sona erdi. Ardından öğrenciler solo ve koro halinde şarkılar seslendirdi ve toplu fotoğraf çektirdiler.
Okunma Sayısı: 90