Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Toplum Gönüllüleri Öğrenci Topluluğu tarafından ‘AIDS’ konulu konferans düzenlendi. KMÜ Sağlık Yüksekokulu Hemşirelik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sonay Türkmen’in sunumunu yaptığı konferansa çok sayıda öğrenci katıldı.
“İlk vaka 1981 yılında ABD’de görülmüş”
‘Kazanılmış Bağışıklık Eksikliği Sendromu’ olarak bilinen AIDS hastalığı hakkında bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sonay Türkmen, bulaşıcı ve ölümcül bir hastalık olan AIDS’in, HIV adı verilen bir virüsten kaynaklandığını söyledi. Virüsün insanın bağışıklık sistemini bozarak, vücudun kendini koruyamaması ve hasta düşmesine sebep olduğunu belirten Türkmen, AIDS’in tüm dünyayı etkileyecek bir hastalık türü olduğunu ve ilk olarak 1981 yılında ABD’de görüldüğünü belirtti.
“Karaman’da ilk vaka 1995 yılında”
Yrd. Doç. Dr. Türkmen, AIDS’in Türkiye ve dünya üzerindeki dağılımı ile ilgili istatistikler paylaştığı sunumunda Türkiye’de ilk AIDS vakasının 1985’te yaşandığını söyledi. Türkiye’de en fazla İstanbul, Ankara ve İzmir illerinden AIDS bildirimi yapıldığını ifade eden Yrd. Doç. Dr. Türkmen, “Bu üç ilimizi Antalya, Bursa, Adana ve Mersin takip ediyor. Karaman’ın ise ilk bildirimi 2 AIDS vakası ve 8 taşıyıcı ile 1995 yılında gerçekleşti.” dedi.
“Türkiye risk altında olan bir ülke”
Hastalığın kesin bir tedavisi olmamakla birlikte ilaç tedavisi yoluyla beklenen yaşam sürelerinin uzatılabildiğini ifade eden Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sonay Türkmen, “AIDS, cinsel ilişki yoluyla, kan yoluyla ve anneden bebeğe geçmesi şeklinde olmak üzere üç yolla bulaşır. Ülkemizde nüfusun genç olması, bilgisizlik, umursamazlık, turizmin yoğun olması ve damardan ilaç bağımlılığının artışı gibi nedenlerden dolayı bulaşma oranı yüksektir ve bu yüzden Türkiye risk altında olan bir ülkedir.” dedi.
“İşinizi şansa bırakmayın, AIDS’ten korunun”
Hastalık belirtilerinin hemen ortaya çıkmayacağının altını çizen Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sonay Türkmen, “Hastalık kesinleşinceye kadar geçen dönemde kişiye taşıyıcı denir. Kişi virüsü taşır ve bulaştırma riskine sahiptir. Hızlı kilo kayıpları, tekrarlayan ateş ve gece terlemesi, boyun, koltuk altı ve kasık lenf bezlerinin şişmesi, sürekli yorgunluk, ishal, ağızda beyaz lekeler, deride değişiklikler, nedensiz kanamalar, geçmeyen öksürük veya nefes darlığı gibi etkenler hastalığın belirtileridir. Bu belirtilere sahip kişiler acilen ‘Elisa’ testi yaptırmalılar.” şeklinde konuştu.
Yrd. Doç. Dr. Ayşe Sonay Türkmen’e çiçek takdim edilmesinin ardından konferans sona erdi.
Okunma Sayısı: 139