Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü ve Anamed & Analitik Grubu işbirliğiyle ‘Püskürtmeli Kurutucu Çalıstayı’ düzenlendi. Çalıştaya KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yalçın Coşkuner, Karaman’da faaliyet gösteren sanayi kuruluşlarının temsilcileri ve çeşitli üniversitelerden akademisyenler katıldı.
“Fakültemize yapılan yatırımların meyvelerini topluyoruz”
Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını yapan Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, KMÜ’nün yeni kurulmuş olmasına rağmen iddialı bir üniversite olduğunu belirterek, “Elimizdeki imkânlar dâhilinde yapabildiğimizin en iyisini yapıp ismimizi Türkiye’de ve daha sonra dünyada duyurmak istiyoruz. Mühendislik Fakültesi hayati bir öneme sahip ve üniversitemizin en önemli fakültelerinden biri olma özelliğiyle dikkat çekiyor. Yörenin sanayi altyapısı düşünüldüğünde ise Gıda Mühendisliği Bölümü de fakültemiz içerisinde en gözde bölümlerimizden biri haline geliyor.” dedi.
Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Mühendislik Fakültesi bünyesinde yapılmış olan çalışmalara da değinerek şöyle konuştu: “Hocalarımızın yapmış olduğu SANTEZ, TÜBİTAK, Bilimsel Araştırmalar gibi projeler bizim fakültemize yapmış olduğumuz yatırımların meyvelerini topladığımız anlamına geliyor. Bu meyveler sayesinde üniversitemiz, en girişimci ve yenilikçi üniversiteler arasında üç yıldır ilk elli içerisinde yer alıyor. Aynı zamanda üniversite ve sanayi işbirliği amacıyla yapılan çalışmalarımız var. Bu çalışmalar neticesinde güzel projeler ortaya çıkarıyoruz. Bu projelerin bundan sonra da artarak devam edeceğini umuyorum. Çalıştayın katılımcılar için faydalı geçmesini diliyor, çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçen herkese teşekkür ediyorum.”
“Dinamik bir akademik kadroya ve donanımlı laboratuvarlara sahibiz”
Açılış konuşmasının ardından Gıda Mühendisliği Bölüm Başkanı Yrd. Doç. Dr. Yalçın Coşkuner Gıda Mühendisliği Bölümü hakkında sunum yaptı. Bölümün eğitim öğretim olanakları ve fiziki altyapısı ile ilgili bilgi veren Yrd. Doç. Dr. Coşkuner, “Bir gıda kenti olan Karaman’da kurulu olan bölümümüz oldukça donanımlı laboratuvarlara sahip. Bunun yanı sıra dinamik bir öğretim elemanı kadrosu ile bölümümüzde gıda teknolojileri üzerine geliştirilen pek çok projeye de imza atıyoruz.” diye konuştu.
“Püskürtmeli kurutucunun tarihi 19. yüzyıla kadar uzanıyor”
Yrd. Doç. Dr. Yalçın Coşkuner’in ardından ise Araştırma Görevlisi Fuat Gökbel püskürtmeli kurutucunun kullanım alanlarıyla ilgili sunum yaptı. 19. yüzyılın son çeyreğinden itibaren püskürtmeli kurutma yönteminin kullanıldığına dikkat çeken Gökbel, püskürtme yöntemleri ile ilgili bilgi verdi. Slaytlar eşliğinde püskürtmeli kurutmanın yapılış aşamalarından bahseden Fuat Gökbel, püskürtmeli kurutucu yöntemi ile ısıya duyarlı ürünlerin kurutulmasının yanı sıra oksidasyonu engelleyen kontrollü atmosfer ortamında da kurutma yapılabildiğini ifade etti.
Yöntemin avantaj ve dezavantajlarını anlatan Arş. Gör. Fuat Gökbel, yöntemin kullanım alanlarından bahsederek, “Püskürtmeli kurutucu yöntemi gıda alanında süt tozu, kahve, meyve suyu, hazır çorba, balık ürünleri gibi ürünlerin üretiminde kullanılabiliyor. Bunun yanı sıra kimya alanında da sabun, deterjan, boya, kauçuk ve sentetik lateks gibi malzemelerin üretim aşamasında yaygın bir kullanım alanına sahip.” dedi.
“Gıda sektöründen üniversitelere kadar pek çok alanda hizmet veriyoruz”
Son olarak da Anamed & Analitik Grubu’ndan Nejla Kılıç Arslaner firma hakkında sunum yaparak firmanın çalışma alanı ile ilgili bilgi verdi. Nejla Kılıç Arslaner gıda sektörü, ilaç, kimya, canlı bilimleri, medikal, üniversiteler, araştırma merkezleri olmak üzere pek çok kurum ve kuruluşla ortak çalışmalar yaptıklarını söyledi.
Nejla Kılıç Arslaner’in konuşmasının ardından Gıda Mühendisliği laboratuvarları katılımcılara tanıtıldı. Laboratuvar ortamında püskürtmeli kurutucu ile kök boya uygulamasının gösterildiği çalıştayda ayrıca püskürtmeli kurutulmuş kök boyalarla yapılan geleneksel ebru sanatının örnekleri sergilenirken katılımcılara ebru yapma imkânı sunuldu.
Sunumlar ve uygulamalı anlatımların ardından katılımcılara sertifika takdim edilmesiyle çalıştay sona erdi.
Okunma Sayısı: 76