Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

ÜNLÜ DİKSİYON UZMANI KMÜ PERSONELİNE SEMİNER VERDİ

Etkili ve güzel konuşma uzmanı İsmet Topaloğlu, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) seminer verdi. KMÜ Personel Daire Başkanlığı tarafından düzenlenen eğitim seminerine Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Mehmet Karataş, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay ve Genel Sekreter Ahmet Tüfekci’nin yanı sıra üniversitenin akademik ve idari personeli katıldı.

KMÜ Sağlık Kültür ve Spor Dairesi Konferans Salonunda 6 Mart Cuma günü gerçekleştirilen seminerde İsmet Topaloğlu, melodik konuşma, protokol ve nezaket kurallarından söz etti.

“Anlaşılmayı değil, anlatmayı denemeliyiz”

İnsanların konuşurken birçok hata yaptığına değinen Topaloğlu, “Hatalı konuşanlar karşılarındakine ‘Beni yanlış anladın’ derler. Halbuki kendilerini yanlış anlatıyorlar. Konuşurken anlaşılmayı değil, anlatmayı denemeliyiz.” dedi.

“İnsanları kıyafetleriyle karşılayıp konuşmalarıyla uğurlarlar”

Sözü kesilmeden dinlenen bir insan haline gelmenin hayattaki en keyifli şeylerden olduğunu dile getiren İsmet Topaloğlu, iyi konuşma için kişinin kitap okuma alışkanlığı ve dinleme terbiyesi olması gerektiğini belirtti. Topaloğlu, “İnsanları kıyafetleriyle karşılayıp konuşmalarıyla uğurlarlar.” diyerek doğru konuşmanın rol yapmak olmadığının altını çizdi ve “Oynamamak gerekiyor, hayatı yaşamak gerekiyor.” uyarısında bulundu.

Ünlü diksiyon uzmanı, ikna edici bir konuşma için DNS kuralından söz ederek bu kurala göre, konuşurken Dudak’ların iyi kullanılması, Nefes’in doğru alınıp verilmesi ve konuşmaya Duygu katılması gerektiğini söyledi.

“Toplumumuzda üst dudak tembelliği ve nefes problemi var.” diyen Topaloğlu, dudak tembelliğini yenmek için ağza kalem alınarak metin okumaları yapılması gerektiğini söyledi. Nefes konusunda ise, “Konuşmanızın yakıtı nefestir. Ayrıca ne kadar doğru soluk alırsanız ömrünüz o kadar uzar. Çünkü doğru solumayla daha çok oksijen alır ve hücreleriniz daha az yaşlanır.” diye konuştu ve nefesi düzeltmek için diyafram çalışmaları önerdi.

“Diyafram, yılanı deliğinden çıkarır”

İsmet Topaloğlu, sesin yorumlandığı dört farklı yerden söz ederek “Diyafram; yılanı deliğinden çıkarır, ikna edicidir. Göğüs; iddialı seslerde, askerlere emir verirken kullanılır. Gırtlak; gırgır, dalga, hafife alma ve sapık sesidir. Kafa sesi ise telaşa dönük bir sestir.” dedi. Topaloğlu, iklim, coğrafi şartlar, kişilik, gelenek ve inançların konuşmayı etkilediğini sözlerine ekledi.

“İnsan ruhunun dışa yansıması melodik sesle olur”

Dünyada 250 bin kişi üzerinde yapılan araştırmayla melodik konuşmanın esaslarının belirlendiğini ifade eden Topaloğlu, “İnsan ruhunun dışa yansıması melodik sese bağlıdır. Her sesin ayrı bir notadan çıkması gerekiyor. Doğru konuşma için fonetik alfabe öğrenilmeli. Harflerde hata olursa tüm konuşma hatalı olur.” açıklamasında bulundu.

İsmet Topaloğlu, bazı insanların tüm hayatları boyunca tek bir notadan konuştuklarına dikkat çekerek “Do sesini kullananlar, mesafeli ve tavırlı yaşamayı sevenlerdir. Re, ikna ve sitem içerir; ideal bir sestir, ancak her yerde ve her zaman kullanılmaz. Mi, kurnaz, yalaka ve yapay kimselerin kullandığı ses tonudur; doğru yerde kullanıldığında ise kinayeli ve küçümseyici bir tavır verir. Fa, abartı ve coşku kontrolsüzlüğünü ifade eder. Sol, çağrı ve anonstur. La, ikaz ve uyarı sesidir. Si, bıkma, bunalma, tehdit içerir. İnce do ise çığlık atma ve hiddet esnasında açığa çıkar.” dedi. Topaloğlu, ikna edici bir konuşma için her ses ve notayı yerinde ve zamanında kullanarak melodik üslupla konuşmak gerektiğini belirtti ve melodik konuşmanın her kişilik yapısına uyabileceğini ifade etti.

“Hayatı nasıl duyuyorsan öyle durman gerekir”

Eğitim seminerinde protokol ve nezaket kurallarına da değinen İsmet Topaloğlu, yürüyüş, hitap, kılık kıyafet, aksesuarlar, el sıkma, beden dili, hediye alma, misafirliğe gitme, cep telefonuyla konuşma, yemek yeme ve ısmarlama gibi ayrıntılar üzerinde durdu.

Beden dilini öğrenirken çok fazla şeye kulak asmamak gerektiğine dikkat çeken Topaloğlu, “Hayatı nasıl duyuyorsan öyle durman gerekir. Beden dili budur.” dedi. Nezaket kuralları hakkında ise “Nezaket, kendini ne kadar çok düşündüğünü ve başkalarını ne kadar az düşündüğünü karşı tarafa hissettirmemektir.” açıklamasını yaptı. Uluslararası nezaket kurallarından da söz eden Topaloğlu, bu kuralların hepsinin her topluma uymasının mümkün olmadığını belirtti.

Üniversite personeline yönelik gün boyu süren eğitim semineri Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’in İsmet Topaloğlu’na çiçek takdim etmesiyle sona erdi.

               

Okunma Sayısı: 101