Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE SELİM SIRRI TARCAN ANILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (KMÜ BESYO) tarafından “Beden Eğitiminin Meşalesi Selim Sırrı Tarcan” konulu program düzenlendi. Poster sunumların yapıldığı ve konferansın verildiği programa KMÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdürü Doç. Dr. Ahmet Zeki Ünal, öğretim elemanları ve öğrenciler katıldı.

Beden Eğitiminin Meşalesi Selim Sırrı Tarcan

Prof. Dr. Kemal Esengün Konferans Salonunda düzenlenen konferans, İstiklal Marşının okunması ve ney dinletisiyle başladı. Ardından konferansın açılış konuşmasını yapan Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Murat Tekin, “Beden eğitimini Türkiye’de ilk defa bilimsel anlamda ortaya koyan öncü ve kamil insan Selim Sırrı Tarcan’ı anmak için buradayız.” dedi. Yrd. Doç. Dr. Tekin, KMÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu olarak öğrencilerin sportif yanlarıyla birlikte sosyal ve kültürel yanlarını da geliştirmek, farkındalıklarını ve yaratıcılıklarını artırmak için bu tür etkinlikler düzenlemeye devam edeceklerini sözlerine ekledi.

Programda Selim Sırrı Tarcan’ın hayatını özetleyen slayt gösterisinin ardından konferansın konuşmacısı Hacettepe Üniversitesi Spor Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Gıyaseddin Demirhan kürsüye geldi. Demirhan, “Ülkemizde bu kadar değişik alanda bu kadar iyi işler yapan çok az sayıda insan var. Selim Sırrı Tarcan bunlardan birisidir. O sporcu, öğretmen, akademisyen, siyaset adamı, kültür insanı, iyi bir konuşmacı, her şeyden de önemlisi tutkulu bir insandır.” açıklamasını yaptı.

Selim Sırrı Tarcan’ın beden eğitimiyle yatıp kalkan bir insan olduğunu söyleyen Prof. Dr. Demirhan, “Selim Sırrı Tarcan, beden eğitimini salt fiziksel aktivite olarak görmez. Bir yaşam tarzı olarak benimser. Ona göre spor herkes tarafından yapılabilmeli ve insanın sağlığına hitap etmeli. Bu bakımdan Tarcan, beden eğitimi ve spor konusunda Alman cimnastiği yerine İsveç ekolunu benimser.” şeklinde konuştu.

“Hareket, vücudun gıdasıdır”

Dünyada en sık ölüm sebepleri arasında yer alan hastalıklardan kalp ve damar rahatsızlıklarının en önemli sebebinin hareketsizlik ve aşırı kilo olduğunu belirten Prof. Dr. Demirhan, ABD’de son yıllarda benimsenen “Egzersiz ilaçtır. Oturmak öldürür.” sloganının Tarcan tarafından çok daha erken dönemde ileri sürüldüğüne dikkat çekerek Tarcan’ın “Hareket, vücut için gıda mahiyetindedir. Azı beslemez, çoğu zarar verir.” sözlerini hatırlattı.

“Spor, beden terbiyesinin edebiyatı; cimnastik lisanıdır”

Prof. Dr. Gıyaseddin Demirhan, Selim Sırrı Tarcan’ın söylediği “Spor, beden terbiyesinin edebiyatı; cimnastik beden terbiyesinin lisanıdır.” sözlerini paylaşarak “Beden eğitimi, performans yarıştırma dersi değildir, sağlıklı nesiller yetiştirmek içindir. Biz yeterince hareket kültürüne sahip bir toplum değiliz. O yüzden önce anneleri ikna etmeliyiz. Unutmayalım ki fiziksel aktiviteye ayrılan zaman akademik başarıyı düşürmez, tam tersine artırır. Ayrıca çocuklardan da çok fazla performans beklentisine girmemeliyiz. Sporun gayesi bu değildir.” dedi.

Prof. Dr. Gıyaseddin Demirhan’a plaket ve teşekkür belgesi verilmesiyle konferans sona erdi. Ardından “Spor Tarihi ve Olimpizm” dersi kapsamında Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu birinci sınıf öğrencilerinin hazırladığı 20’ye yakın poster sunumu yapıldı. Sunumlarda Selim Sırrı Tarcan’ın eğitim faaliyetleri, eserleri, makale ve konferansları, spor hakkındaki görüşleri, benimsediği beden eğitimi ekolü gibi konular hakkında katılımcılar bilgilendirildi.

               

Okunma Sayısı: 5