Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu tarafından ‘Bankacılık ve Finans Alanında Yeni Açılımlar ve Kariyer Fırsatları’ konulu konferans düzenlendi. Ziraat Bankası Eski Genel Müdürü ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Şenol Babuşcu ile Halk Bankası Eski Genel Müdür Yardımcısı ve Bilkent Üniversitesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Adalet Hazar’ın konuşmacı olduğu konferansa Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İbrahim Yılmaz, akademisyenler ve öğrenciler katıldı.
“Bankacı olmak için bankacılık bölümünü bitirmeye gerek yok”
Konferansın ilk konuşmacısı olan Doç. Dr. Şenol Babuşcu öğrencilere Türkiye’deki bankacılık ve finans sektörü ile ilgili bilgi vererek onların sorularını yanıtladı. Öğrencilerin mezun olduktan sonra bankalarda ve banka dışı finansal kuruluşlarda çalışma imkânı olduğunu belirten Babuşcu, “Bankacı olmak için özellikle bankacılık bölümünü bitirmeye gerek yok. Türkiye’de hangi bölümden mezun olursanız olun bankacı olarak çalışma imkânınız var.” dedi.
Bankacılık sektörünün yapısından bahseden Doç. Dr. Babuşcu, Türkiye’de şu an kamu, özel sermayeli ve yabancı bankalar olmak üzere 50’ye yakın banka bulunduğunu ifade ederek, bu bankalara ait 11 bin 223 şube bulunduğunu ve bu şubelerde 200 bin çalışanın istihdam edildiğini söyledi. Doç. Dr. Babuşcu ayrıca bankacılık sektöründe çalışmak üzere her yıl 400 bine yakın öğrencinin mezun olduğunu fakat bunlardan yalnızca 35 bininin sektörde iş bulabildiğini sözlerine ekledi.
“Mezuniyetinize 18 ay kala iş imkânlarını araştırmaya başlayın”
Öğrencilere bankaların organizasyon yapılarını anlatan ve banka personel alımlarında düzenlenen sınavlar ile mülakatlar hakkında tecrübelerini paylaşan Doç. Dr. Babuşcu şu tavsiyelerde bulundu: “Mezuniyetten 18 ay önce iş imkânlarını araştırmaya başlayın. İş koşullarını araştırmaya geç başlayan öğrenciler okul bittiğinde işsizlikle yüzleştiklerinde zor durumda kalıyorlar. Bu durumdaki öğrenciler genellikle mezun olduktan bir yıl sonra ancak işe girebiliyorlar. Gazetelerin spor ve magazin sayfalarını değil, ekonomi sayfalarını okuyun ve gündemi takip edin. Mülakatlara giderken kıyafetlerinize özen gösterin ve abartıdan uzak durun.”
Doç. Dr. Babuşcu, bankaların personel alımlarında yabancı dil, kişilik testi, genel kültür, genel yetenek, hız ve analitik düşünme yeteneğini ölçme, bilim gibi çeşitli sınavlar düzenlediklerini dile getirerek öğrencilerin hangi bankalarda hangi pozisyonlarda çalışmak istiyorlarsa o pozisyona yönelik sınav hazırlığı yapmalarını önerdi. Doç. Dr. Babuşcu son olarak bankacılık sınavlarındaki soru çeşitlerinden örnekler sunarak öğrencilerin sınavlara hangi kaynaklardan ve nasıl hazırlanmaları gerektiğini anlattı.
“Lisanslama sınavlarına muhakkak katılın ve bir lisans sahibi olun”
Doç. Dr. Adalet Hazar ise öğrencilere Sermaye Piyasası Kurulu (SPK) tarafından geliştirilen lisanslama sınavları hakkında bilgi verdi ve sınavların yapılış amacından bahsederek şöyle konuştu: “Kurul sınavlarının genel amacı sermaye piyasası alanında ihtisas personeli, yönetici, türev araçlar personeli, kredi derecelendirme uzmanı ve kurumsal yönetim derecelendirme uzmanı olarak çalışanların mesleki yeterliliklerini, bilgi ve tecrübelerini gösterir lisans belgesinin verilmesidir. Sizler de muhakkak bu sınavlara hazırlanın ve sizin de bir lisansınız olsun. Bu lisanslar mezun olduktan sonra iş bulma aşamasında size kolaylık sağlayacak.”
Konferans sonunda Doç. Dr. Şenol Babuşcu ve Doç. Dr. Adalet Hazar öğrencilerin sorularını cevapladı. Konuklara ve programın koordinatörü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Namık Kemal Erdemir'e plaket takdim edilmesinin ardından konferans sona erdi.
Okunma Sayısı: 69