Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Strateji Geliştirme Daire Başkanlığı tarafından 2015 yılı hizmet içi eğitim planı kapsamında birim amirleri ve birim iç kontrol sorumlularına eğitim verildi. Mali Hizmetler Uzmanı Oğuzhan Hop ve Uzman Yardımcısı Rabia Gizem Dağlı tarafından sunumu yapılan eğitime, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, birim amirleri ve çok sayıda idari personel katıldı.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen ve iki gün süren eğitimin açılış konuşmasını yapan Strateji Geliştirme Daire Başkanı Vedat Erdoğan 2015 yılı hizmet içi eğitim planı kapsamında verilen eğitimin kamuda güncelliğini koruduğunu belirterek, “Başkanlık olarak yapılması gerekenleri personelimize aktarmaya gayret ediyoruz. Yapılan çalışmaların faydası en kısa sürede bütün birimlerimizde görülecektir.” dedi.
“Risk yönetimi sürecinde şeffaflık ve hesap verilebilirlik olmazsa olmaz”
Strateji Geliştirme Daire Başkanı Vedat Erdoğan’ın ardından konuşan Mali Hizmetler Uzmanı Oğuzhan Hop ise risk strateji belgesi hakkında sunum yaparak üniversitenin stratejik planında yer alan amaçları, hedefleri ve yürütülen süreçler hakkında bilgi verdi.
Risk çeşitleri ve risk yönetim mimarisi ile ilgili bilgi veren Oğuzhan Hop, risk yönetimi sürecinde şeffaflık ve hesap verilebilirliğin kamuoyu denetimi açısından çok önemli olduğuna dikkat çekerek risklerin tespit edilmesi ve değerlendirilmesi ile ilgili şöyle konuştu: “Riskler; stratejik, süreç ve kilit olmak üzere üç farklı şekilde tespit edilir. Riskleri tespit edecek kişiler yeterliliği ve tecrübesi bulunan personel arasından seçilmelidir. Seviyesine göre öncelik sırası belirlenen riskler bu sıraya göre değerlendirilerek, riskin etkisini ve olasılığını azaltmak amacıyla gerekli çalışmalar yürütülür.”
“Görev devir raporu ile kişiye bağımlılık azalacak”
Eğitimin ikinci gününde sunum yapan Mali Hizmetler Uzman Yardımcısı Rabia Gizem Dağlı ise faaliyetlerin sürekliliğinin sağlanmasına yönelik uygulama esasları hakkında bilgi verdi. Görev devir raporunun önemine değinen Rabia Gizem Dağlı, raporun nakil, istifa, emeklilik gibi sürekli olarak ya da 15 günden uzun süren izin, görevlendirme, geçici olarak görevden ayrılma hallerinde veya birim amirlerinin gerekli gördüğü durumlarda daha az süreli ayrılmalarda düzenlenmesi gerektiğini belirtti.
Raporun hazırlanması aşamasında dikkat edilmesi gereken hususlara da değinen Rabia Gizem Dağlı konuşmasını şöyle sürdürdü: “Raporlar objektif bir bakış açısıyla açık, sade ve anlaşılır bir dille yazılır. Görevden ayrılan personelin yokluğunda takip edilmesi gereken görevlere ilişkin tüm bilgi ve belgeye raporda yer verilmelidir. Kurumsal yeterlilik kişi odaklı değil iş odaklı bir sistemin kurulmasıyla sağlanabilir. Bu sistem sayesinde her bir çalışanın birden fazla süreçle ilgili yeterlilik kazanması sağlanırken birimlerin kişilere bağımlılıklarının azaltılması, süreçlerin farklı çalışanlar tarafından gözden geçirilmesi, iyileştirilmesi ve varsa yanlış uygulamaların ortaya çıkması gerçekleştirilecektir.”
Okunma Sayısı: 111