Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ REKTÖRÜ PROF. DR. SABRİ GÖKMEN ÖĞRETMENLERE SESLENDİ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ), İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından okul öncesi, ilkokul, ortaokul ve liselerde görev yapan öğretmenlere yönelik düzenlenen eğitim seminerlerine ev sahipliği yaptı.

Dört gün süren seminer programının son gününde KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen de ‘Sağlıklı Yaşama Farklı Bir Bakış’ konulu sunum gerçekleştirdi. Edebiyat Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen sunuma Rektör Prof. Dr. Sabri Gökmen’in eşleri Fatma Mehtap Gökmen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ve Prof. Dr. Osman Çevik, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, Genel Sekreter Ahmet Tüfekci, İl Milli Eğitim Müdürü Asım Sultanoğlu, öğretmenler ve üniversite personeli katıldı.

“İnsan insanın panzehiridir”

KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen konuşmasının başında sahnede bir rektör olarak değil meslektaş olarak yer aldığını söyleyerek öğretmenlik mesleğinin dünyanın en güzel mesleği olduğunu belirtti ve “Dünyaya yüz kere gelme imkânım olsa yine öğretmen veya akademisyen olmak isterdim.” dedi.

Sağlık konusunun toplumun her kesimini yakından ilgilendirdiğine dikkat çeken Rektör Gökmen, konu ile ilgili tespitlerini paylaşarak genetik özellikler, gıdaların içeriği, beslenme ve yaşam tarzı, yaşanılan çevrenin özellikleri ile psikolojik durumun insan sağlığı üzerinde doğrudan etkili olduğunu söyledi.

Sağlıklı yaşamanın en önemli gerekçesinin ise maddi koşullardan ziyade, sevgi ve ilgi gibi ruhsal paylaşımlarda yattığına değinen Prof. Dr. Gökmen, “İnsan insanın panzehiridir. Sosyal ilişkileri güçlü olan bireyler daha sağlıklı olur ve güvenli ilişki, insanı stresten uzaklaştırır. Üzüntülerden kurtulmanın en iyi yolu bunları güvendiğimiz insanlarla paylaşmaktır. Dostlarımız varsa, biyolojik bir müttefikimiz var demektir.” diye konuştu.

“Mutlu yaşamanın sırrı fıtrata uygun yaşamaktan geçer”

Bütün insanların duygusal bataryaları olduğunu savunan Prof. Dr. Gökmen, “Sıkıntıların kaynağında fıtrata uygun yaşamamak yatmaktadır. Mutlu ve sağlıklı olmanın yolu, fıtrata uygun yaşamaktan geçer. Fıtrata uygun yaşamak ise ahlaklı olmak demektir. Ahlaklı olmak da insanın orijinal yazılıma uygun davranmasıdır.” dedi.

Kur’an-ı Kerim’de yer alan “Allah’ın yaratmasında herhangi bir değişiklik bulamazsınız” ayetini nakleden Prof. Dr. Gökmen, “Hz. Adem’den kıyamete kadar bütün insanlar belli özelliklerle donatılmıştır. Sosyal bir varlık olarak yaratılan insanlar takdir ve teşekkürden haz alırken, eleştiriden rahatsız olur. Beden ve ruh insanlar için aynı derecede önemlidir. Tamamen bedene önem verip ruhu ihmal etmek yanlış bir davranıştır.” dedi.

“Roseto’nun Gizemi”

Rektör Sabri Gökmen, 1950’li yıllarda İtalya’nın küçük bir kasabası olan Roseto’da yaşayan insanların yaşam süreleri hakkında yapılan bir araştırmaya değinerek “Roseto’da 55 yaşın altında kalp hastası ve kalp krizinden ölen, intihar, alkol ve uyuşturucu bağımlısı, peptik ülser hastası ve sosyal yardım alan kimse yoktur. Burada insanlar yalnızca yaşlılıktan ölmektedir.” açıklamasını yaptı. Bilim insanlarının oldukça dikkatini çeken bu durumun ilginç bir araştırmaya yol açtığını belirten Prof. Dr. Gökmen, “Araştırma sonunda burada yaşayan insanların bu kadar sağlıklı olmalarının sırrının, ailelerin üç nesli de kapsayacak şekilde birlikte yaşamaları, sokakta karşılaşan insanların dahi birbirlerini gördüklerinde sohbet etmeleri ve birbirleriyle dertleşmeleri olduğu ortaya çıkmıştır.” şeklinde konuştu.

Prof. Dr. Sabri Gökmen, çağımızın en büyük hastalığının yalnızlık olduğunu dile getirerek insanların iletişim çağında iletişimsiz yaşadığını, bugün karşılaşılan pek çok hastalığın ve ölümün temelinde ise aslında yoksulluğun aksine sevgisizlik, ilgisizlik ve yalnızlık gibi nedenlerin yattığını söyledi.

Farklı sosyal çevrelerin yeni şeyler öğrenmeyi teşvik ederek beynin yeni hücre üretim hızını arttırdığını belirten Prof. Dr. Gökmen, “Mümkün olduğunca sizinle farklı fikirleri olan insanlarla tanışın ve onlarla konuşun.” dedi.

“Affa en çok layık olanlar affedebilenlerdir”

Prof. Dr. Gökmen, sağlıklı ve mutlu olmak için sevginin, en az maddi gıdalar kadar önemli olduğunu belirterek “En çok ihtiyaç duyduğumuz şey sevgi ve ilgidir. Birbirimizi sevmezsek, sağlıklı ve mutlu olamayız. Sevmek ve affetmek, hayatımızı mahveden birçok hastalıktan uzak durmanın en etkili yoludur. Unutmayın ki değer verirseniz yüceltilirsiniz. Affa en çok layık olanlar affedebilenlerdir.” dedi.

Öğretmenlere yönelik dört gün süren eğitim semineri Prof. Dr. Sabri Gökmen’in sunumuyla birlikte sona erdi.

 

                       

Okunma Sayısı: 52