Yükseköğretim Kurulu Başkanlığı (YÖK) tarafından ilki Bingöl Üniversitesinde düzenlenen Üniversitelerin Bölgesel Gelişmeye Katkısı Odaklı Değerlendirme Toplantısı’nın ikincisi Ordu Üniversitesinde gerçekleştirildi.
YÖK Başkanı Prof. Dr. Yekta Saraç’ın başkanlığında Ordu Üniversitesi Senato Salonunda gerçekleştirilen toplantıya YÖK Yürütme Kurulu Üyeleri Prof. Dr. Hasan Mandal, Prof. Dr. Abdullah Çavuşoğlu ve Başkan Danışmanı Prof. Dr. Sezer Şener Komsuoğlu'nun yanı sıra evsahibi üniversitenin rektörü Prof. Dr. Tarık Yarılgaç, Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ile 25 üniversitenin rektörleri katıldı.
Kurumsal Farklılık ve Şehirle Bütünleşme
Bölgesel Gelişmede Üniversitelerin Rolü toplantısında YÖK Başkanı Prof. Dr. Saraç, üniversitelerin misyonlarını tekrar gözden geçirerek tek tipten uzak, kurumsal farklılık ve çeşitliliğe yönelmeleri gerektiğini belirtti. Prof. Dr. Saraç, yükseköğretim kurumlarının bulundukları şehir ve bölgelerle bütünleşmelerinin önemine dikkat çekerek üniversitelerle yapılan toplantılar sonrası Kalkınma Bakanlığı ile işbirliği halinde sistematik bir değerlendirme sürecinin başlatılacağını ifade etti.
Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinin Bölgeye Katkısı
Bölgesel gelişmede üniversitelerin rolünün değerlendirildiği toplantıda üniversite rektörleri de teker teker söz alarak kurumlarının bölgesel gelişme çerçevesinde yaptıkları faaliyetleri ve projelerini anlattı. Toplantıya Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) adına rapor sunan Rektör Vekili Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ise üniversitenin Karaman’ın kurum kültürüne yaptığı katkıya değinerek bölgenin ihtiyaçları doğrultusunda üniversitede açılan bölüm ve programlar hakkında bilgi verdi. Prof. Dr. Yıldırım, üniversite tarafından düzenlenen sempozyumlar, kazanılan ödül ve başarılar, gerçekleştirilen bilimsel araştırma ve projeler ile verilen eğitimlerle ilgili paylaşımda bulunarak üniversite-sanayi işbirliği çalışmalarına değindi. Toplantıda, Karaman-TEKNOKENT, Karaman-İŞGEM ve Karaman Lojistik Merkezi’nin kuruluş aşamasında üniversitenin katkısına dikkat çeken Prof. Dr. Yıldırım, Üniversite-KOSGEB işbirliğine de vurgu yaptı. Üniversite tarafından yakın gelecekte planlanan protokoller ve oluşumlar hakkında da görüş bildiren Prof. Dr. Yıldırım, Karamanoğulları Beyliği Sempozyumu ile 3. Un, Bulgur ve Bisküvi Sempozyumunun yanı sıra Gıda Serbest Bölgesi oluşturma çalışmalarından bahsetti. Prof. Dr. Yıldırım ayrıca Yükseköğretim Kurulu Başkanlığından özellikle Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, Tarım İl Müdürlüğü, KOSGEB, OSB gibi kurumların sektörle ilgili bürolarının üniversite kampüslerinde bulunmasını sağlayacak düzenlemelerin yapılması talebinde bulundu.
Yaklaşık altı saat süren toplantı sonrası YÖK Başkanı Prof. Dr. M. A. Yekta Saraç, YÖK Yürütme Kurulu üyeleri ve 27 üniversitenin rektörleri rektörlük binasında verilen kokteylde bir araya geldiler. Toplantı, gezi organizasyonuyla sona erdi.
Okunma Sayısı: 70