Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi (KMÜ) Gıda Mühendisliği Bölümü öğretim üyeleri ve Karaman’daki ekmek fırını işletmelerinin temsilcileri vatandaşlara sunulan ekmeğin kalitesini arttırmak amacıyla bir araya geldi. Mühendislik Fakültesi Konferans Salonunda gerçekleştirilen toplantıya KMÜ Rektör Yardımcısı ve Mühendislik Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Ahmet Yıldırım, Karaman İl Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürü Ahmet Haşim Keskin, Karaman Fırıncılar Odası yetkilileri ve Karaman’da faaliyet gösteren fırın işletmelerinin temsilcileri ile akademisyenler katıldı.
“Ortak akılla hizmet sunmak istiyoruz”
Etkinliğin açılış konuşmasını yapan KMÜ Mühendislik Fakültesi Dekan Yardımcısı ve Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulvahit Sayaslan, tarafların katılımından duyduğu memnuniyeti dile getirerek toplantının içeriği hakkında genel bilgi verdi. Yrd. Doç. Dr. Sayaslan’ın ardından kürsüye gelen Ahmet Haşim Keskin ise kalkınmış toplumların bilimsel verileri çok iyi kullandıklarına dikkat çekerek, “Eğitimin önemine inanıyoruz. Eğitim veren merkezlerimize, üniversitelere ve benzer kurumlara iştirak ederek onların yapmış oldukları bilimsel çalışmalardan faydalanıyoruz. Öğrenilen her bilginin uygulamalarımıza katkı sağlayacağına inancımız tam. Kurumlar arası iletişim ve ortak akılla belirleyeceğimiz stratejiler sayesinde gerek Karaman’a gerekse ülkemize faydalı hizmetler sunmayı umut ediyoruz.” dedi.
“Hedefimiz daha kaliteli ekmek üretmek”
KMÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Koyuncu ise ekmek yapımı ve ekmek yapımında kullanılan unun kimyasal ve teknolojik özellikleri hakkında bilgi vererek fırıncılarla birlikte gerçekleştirdikleri bu proje ile Karaman’daki fırınlarda çıkarılan her ekmeğin kalitesinin artırılması ve vatandaşlara daha güzel ekmek sunulması konusunda yetkililerle işbirliği içerisinde olacaklarını söyledi.
“Ekmeğin bileşenleri iyi seçilmeli”
Ekmeğin iyi olması için bileşenlerinin iyi seçilmesi gerektiğine vurgu yapan KMÜ Gıda Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Abdulvahit Sayaslan da on beş farklı ekmek fırınından aldıkları unların nem, kül, protein ve diğer kalite analizleri sonucunda elde ettikleri bulguları katılımcılarla paylaştı. Yrd. Doç. Dr. Sayaslan, fırın işletmelerinin kullandıkları ekmeklik unların markaları ve bunların teknik özellikleri hakkında da bilgi verdi.
Sunumların ardından fırıncılar ve akademisyenler ekmeklerin daha kaliteli üretilebilmesi amacıyla fikir alışverişinde bulundular. Etkinlik, fırıncıların akademisyenler eşliğinde Gıda Mühendisliği laboratuvarlarını gezerek mevcut cihazlar hakkında bilgi almasıyla sona erdi.
Okunma Sayısı: 165