Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KARAMAN İLİNDEKİ ELMALAR ÜZERİNDEKİ İLAÇ KALINTILARI ARAŞTIRILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Karaman İlindeki Soğuk Hava Depolarında Saklanan Elmalarda İlaç Kalıntı Düzeylerinin Belirlenmesi” konulu bir araştırma gerçekleştirildi.

Kamil Özdağ Fen Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Fevzi Kılıçel’in danışmanlığında KMÜ Fen Bilimleri Enstitüsü Kimya Anabilim Dalı yüksek lisans öğrencisi İhsan Serin tarafından yürütülen araştırmayla Karaman’da soğuk hava depolarında saklanan elmalar üzerindeki ilaç kalıntılarının etkisi araştırıldı.

Altı Farklı Soğuk Hava Deposundan Alınan Elmalar Kullanıldı

KMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunca desteklenen araştırma kapsamında 2014 yılında hasat edilen ve altı farklı soğuk hava deposundan farklı zamanlarda alınan 180 çeşit örnek incelendi. Zirai ilaçlamada kullanılan diazinon, parathion-methyl, captan, carbofuran ve methidathion ilaçlarının kalıntı düzeyleri QuEChERS metodu kullanılarak Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometresi (GC-MS) cihazı ile analiz edildi.

Araştırma sonuçlarına göre analizi yapılan 180 örnekte de pestisit (ilaç) kalıntısı olduğu tespit edildi. Araştırılan beş kimyasal maddenin hepsinin kullanımının AB standartlarına göre yasak olduğu biliniyor. Türk Gıda Kodeksi Pestisitlerin Maksimum Kalıntı Yönetmeliğine göre captan maddesi hariç diğer pestisitler yasaklı listesinde yer alıyor. Araştırmada captan maddesinin de yönetmelikte belirtilen kalıntı limitinin üzerinde olduğu tespit edildi.

“Pestisit Kullanımı Bilinçli Yapılmalı”

Araştırmanın önemine değinen Prof. Dr. Kılıçel, “Ülkemiz ekonomisinde tarımın önemi büyüktür. Ayrıca Karaman tarımında elma ihracatı önemli bir yere sahiptir. Ülkemiz insanının gıda güvenirliğinin sağlanması, çevreyi ve dış ticareti koruyabilmek amacıyla pestisit kullanımı bilinçli ve kontrollü yapılmalı.” dedi.

Konu ile ilgili resmi kurumlarla irtibata geçilerek gerekli önlemlerin alınması gerektiğine dikkat çeken Prof. Dr. Kılıçel, “Yurt dışına ihracatı yapılan ürünlerin geri dönmesini önlemek amacıyla tedbir alınmalıdır. İnsan sağlığı üzerindeki olumsuz etkilerini korumak için de iç piyasaya sürülen ürünlerin zaman zaman pestisit analizlerinin yapılması, üreticilerin ve tüccarların bu konuda bilinçlendirilmesi ve uyarılması gerekmektedir.” diye konuştu.  

   

Okunma Sayısı: 61