Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (KMÜBESYO) ile Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğü tarafından ‘Gençler İçin Sağlık’ konulu panel düzenlendi.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen panelin açılış konuşmasını yapan Karaman İl Halk Sağlığı Müdürü Dr. Ali Rıza Altunsoy, sağlıklı yaşam yürüyüşleri ve sigarayı bırakma konusunda öğrencilere tavsiyelerde bulunarak sağlıklı yaşam kültürünü geliştirmek adına kendilerine yardımcı olmaları çağrısında bulundu.
Dr. Ali Rıza Altınsoy’un ardından kürsüye çıkan KMÜ Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Tekin ise sporun yalnızca zamanı geldiğinde ve ihtiyaç duyulduğunda değil, sağlık için bir amaç olarak görülmesi ve sürekli olarak yapılması gerektiğini söyledi. Doç. Dr. Tekin üç gün boyunca farklı konularda gerçekleştirilecek olan sunumların faydalı geçmesi temennisinde bulunarak programa katkı sağlayanlara teşekkür etti.
“Zararlı alışkanlıklardan korunmanın en iyi yolu hiç başlamamaktır”
Panelde ilk olarak söz alan Sosyal Çalışmacı Emre Gezgin ‘Madde Bağımlılığı’ konusunda sunum gerçekleştirdi. Gezgin, bağımlılık yaratan maddelerin sakinleştirici veya uyarıcı etkileri olduğunu ve giderek daha fazla alma isteği oluşturduğunu dile getirerek, “Bir kereden bir şey olmaz mantığı ile başlanan bu maddeler zaman içinde bağımlılık yaratarak kişiyi ölüme kadar götürebilmektedir. Bağımlılık süreci ilk temasla başlar ve genelde arkadaş ortamlarında sosyal kullanım olarak devam eder, kötüye kullanım ve bağımlılık ile sonuçlanır.” şeklinde konuştu.
Ergenlik döneminde bireylerin genellikle alkol ve sigara gibi yasal olan maddeleri denediklerini fakat bu alışkanlıkların esrar ve diğer yasa dışı uyuşturucular yoluyla giderek arttığını belirten Gezgin, “Madde kullanan kişilerde halsizlik, yorgunluk, gözlerde kızarma, konuşma bozuklukları ve aşırı terleme gibi belirtiler gözlenir. Bunun yanı sıra bu kişilerde hızla yeni arkadaşlar edinme, okul devamlılığı ve aile ilişkilerinin bozulması, kısa süreli evden çıkışlar yapma gibi davranışlar gözlemlenir. Bağımlıları caydırma konusunda aile ve okula büyük iş düşüyor. Basın yayın kuruluşlarının çalışmaları ve sportif faaliyetlerin arttırılması da caydırmada fayda sağlayan diğer hususlar olarak karşımıza çıkıyor. Madde bağımlılığı için tek bir neden bile yeterli olabilmektedir. Zararlı alışkanlıklardan korunmanın en iyi yolu hiç başlamamaktır.” dedi.
“Stres, uyum sağlamamızı gerektiren herhangi bir değişikliktir”
Emre Gezgin’in ardından KMÜ Sosyoloji Bölümü Yüksek Lisans Öğrencisi Psikolog Hakan Yalçın kürsüye gelerek ‘Stresi Algılama ve Yönetme’ konulu sunum gerçekleştirdi. Yalçın, strese bakış açımızı değiştirmek ve stressiz bir yaşam olamayacağını görmek hedefiyle bu sunumu hazırladığını belirterek, “Stres uyum sağlamamızı gerektiren herhangi bir değişikliktir. Bu değişiklik, fiziksel yaralanma gibi olumsuz bir durum olabilirken çok sevdiğimiz biriyle karşılaşmak gibi olumlu bir durum da olabilir.” diye konuştu.
Temel stres kaynakları ile ilgili bilgi veren Yalçın, bireysel, sosyal ve çevresel faktörlerden kaynaklı stres çeşitleri olduğunu ifade ederek konuşmasını şöyle sürdürdü: “Herhangi bir stres ile karşılaştığımızda ilk olarak durumun ne kadar tehlikeli ve zor olduğunu, sonra da bununla baş etmek için kaynaklarımızın olup olmadığını değerlendiririz. Organizmamız strese üç aşamada tepki verir. Bunlardan ilki kişinin dışsal uyaranı stres olarak algılamaya ve anlamaya başlamasıdır. İkinci aşamada organizma, kendisi için tehlike yaratan stresörlere uyum sağlamak üzere bir tür karşı direnç gösterir. Son aşamada ise stres verici olay çok ciddi ve uzun sürerse organizma için tükenme basamağına gelinir.”
Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ve Aile Hekimliği
Panelde son olarak kürsüye çıkan Karaman Halk Sağlığı Müdürlüğü personeli Suzan Yenigün ise ‘Birinci Basamak Sağlık Hizmetleri ve Aile Hekimliği’ hakkında öğrencilere bilgi verdi. Yenigün, sağlık hizmetlerinin genel anlamda insan sağlığına zarar veren çeşitli etmenlerin yok edilmesi, hastalıkların teşhis ve tedavi edilmesi, bedensel ve ruhsal yetenek ve becerileri azalmış olanların rehabilite edilmesi gibi hizmetlerden oluştuğunu söyleyerek Karaman’daki birinci basamak sağlık hizmetleri ve aile hekimliği uygulamaları ile ilgili veriler paylaştı.
Karaman merkezde 17, İlçelerde 11 olmak üzere toplam 28 Aile Sağlığı Merkezinde 76 Aile Hekimliği birimi ile 244 bin 873 nüfusa hizmet verildiğini vurgulayan Yenigün, uygulamalardan yararlanmak için yapılması gerekenleri anlattı ve öğrencilerin merak ettikleri soruları cevapladı.
Panelde ayrıca BESYO öğrencileri tarafından sigara bağımlılığı ve günümüzde stres algılamaları konusunda tiyatro oyunları sergilendi. Üç gün boyunca sürecek olan panelde aile planlaması, cinsel yolla bulaşan hastalıklar, kanser, diyabet, obezite ve fiziksel aktivite gibi konularda sunumlar yapılacak.
Okunma Sayısı: 53