Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE BİLİMSEL MAKALE YAZMA ÇALIŞTAYI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu (KMÜBESYO) ile Spor Bilimleri Derneği işbirliğinde ‘Bilimsel Makale Yazma, Yayımlama ve Yayın Etiği’ çalıştayı düzenlendi. Çalıştaya BESYO Müdürü Prof. Dr. Fevzi Kılıçel, Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, akademik ve idari personel ile Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden akademisyenler ve öğrenciler katıldı.

Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen çalıştayın açılış konuşmasını Çalıştay Genel Koordinatörü Doç. Dr. Murat Tekin yaptı. Çalıştayın düzenlenmesinde emeği geçenlere ve katılım sağlayanlara teşekkür eden Doç. Dr. Tekin çalıştay programı hakkında bilgi vererek, “Büyük bir kitle ile spor bilimleri alanında daha açık bir yazışma yapabilmek amacıyla bu çalıştayı düzenledik. Bilimsel makale yazma ve yayınlama etiği gibi önemli bir konuyu kendi içimizde değil de siz değerli akademisyenlerin de katılımıyla daha verimli bir hale getirmek istedik. Umarım hepimiz için faydalı bir çalıştay olur.” dedi.

Doç. Dr. Murat Tekin’in ardından BESYO Müdürü Prof. Dr. Fevzi Kılıçel söz aldı. Yunus Emre’nin ‘Gelin tanış olalım. İşi kolay kılalım. Sevelim sevilelim. Dünya kimseye kalmaz.’ sözüne atıfta bulunan Prof. Dr. Kılıçel, “Ülkemizin değişik yerlerinden buraya gelen arkadaşlarımızla tanışmak ve görüşmek bizim için büyük bir mutluluk. Hepiniz Karaman’a hoş geldiniz.” şeklinde konuştu.

Açılışta konuşmaların ardından Karaman Güzel Sanatlar Lisesi öğrencileri tarafından müzik dinletisi sunuldu. Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin’in de bir şarkı seslendirdiği açılış programında BESYO öğrencisi Fatih Nazlı ise bağlamasıyla salondakilere keyifli dakikalar yaşattı.

Müzik dinletilerinin ardından çalıştayın ilk oturumuna geçildi. Başkanlığını Doç. Dr. Murat Tekin’in yaptığı ilk oturumda Marmara Üniversitesi Beden Eğitimi ve Spor Yüksekokulu Öğretim Üyesi Prof. Dr. F. Hülya Aşçı ‘Bilimsel Makale Nasıl Yazılır” konulu sunum yaptı. Bilimsel makalelerin hazırlık aşaması ile ilgili bilgi veren Prof. Dr. Aşçı, “Yazmaya başlamadan önce özgün konular seçilmeli, iyi bir literatür taraması yapılmalıdır. Literatür takibi güncel tutulmalı ve sonuçlarla gözlemler iyi not edilmelidir. Özgün araştırma bulgularını tanımlayan ise yazılmış ve basılmış rapordur.” dedi.

Prof. Dr. F. Hülya Aşçı bilimsel makalelerin yazım sürecinden de bahsederek “Bilimsel makale yazarken elde edilen araştırmaların paylaşılması sunumlar ve yazılı raporlar aracılığıyla yapılır. Sonuçları ne kadar göz kamaştırıcı olursa olsun bu sonuçlar yayımlanmazsa bilimsel olarak kabul edilmez. Bir bilimsel araştırmanın bilimsel değere sahip olabilmesi için yeniden üretilebilir olması gerekiyor.” şeklinde konuştu.

Bilimsel makale yazım aşamalarından detaylı olarak bahseden Prof. Dr. Aşçı sunumunun ardından salondakilerin sorularını cevapladı.

Çalıştay iki gün boyunca altı oturum ile devam edecek. Türkiye’nin çeşitli üniversitelerinden alanında uzman akademisyenlerin yapacağı sunumlarda “Uluslararası Dizinler, Etki Faktörü, Beden Eğitimi ve Sporda Nitel Araştırma Teknikleri, Spor Psikolojisi, Spor Sosyolojisi, Spor Yönetimi, Rekreasyon, Hareket ve Antrenman Alanlarında Güncel Sorunlar” gibi konular irdelenecek.

                                     

Okunma Sayısı: 64