Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) İslami İlimler Fakültesi ile Karaman Ticaret İl Müdürlüğü işbirliğinde ‘Yeni Bir Sigorta Modeli’ konulu panel düzenlendi. Panele Karaman Valisi Murat Koca, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Sepetçi, Ticaret İl Müdürü Yusuf Arı, davetliler ve öğrenciler katıldı.
Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklâl Marşı’nın okunmasının ardından panelin açılış konuşmasını yapan Ticaret İl Müdürü Yusuf Arı kooperatifçilik, sigortacılık ve katılım sigortacılığı hakkında toplumumuzda yanlış bir algı olduğunu ve çoğunlukla kişiler tarafından tam olarak bilinmediğini söyleyerek panelin belirsizliklere açıklık getirmek ve farkındalık yaratmak amacıyla düzenlendiğini ifade etti.
Yusuf Arı’nın ardından kürsüye gelen Koru Mutuel Sigorta Yönetim Kurulu Üyesi Yusuf Öztürk, Türkiye ve dünya genelinde sigortacılık ve kooperatif sigortacılığını anlattı. Öztürk, kurum olarak Türkiye’de henüz kullanılmayan İslami kooperatif sigortacılığının oluşması için çaba gösterdiklerini ve bu panelin kendilerini tanıtmak için bir fırsat olduğunu belirterek kurum faaliyetleri hakkında bilgi verdi.
“Kooperatifçilik, kültürümüzde ve ticaret hukukumuzda yer alan bir organizasyon”
Gümrük ve Ticaret Bakanlığı Kooperatifçilik Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Mustafa Sepetçi de kooperatif sigortacılığının dünyada çok yaygın olduğunu fakat ülkemizde henüz kullanılmadığını vurgulayarak, “Kooperatifçilik, kültürümüzde ve ticaret hukukumuzda yer alan bir organizasyon. Toplumumuzda örnekleri var fakat fiili olarak uygulanmayan bir sigortacılık türü. Hepimizin bazı ihtiyaçları var ve bu ihtiyaçlarımızın ortak hedefleri mevcut. Bu ihtiyaçlarımızı birbirimize destek olarak karşılamamız mümkün. Hz. Mevlana’nın söylediği gibi ‘Hızlı gitmek istiyorsan yalnız git. Uzağa gitmek istiyorsan birlikte git.’ İnşallah bu panel de bizim için bir başlangıç olur.” dedi.
“Sigortacılık konusunda üç farklı yaklaşım mevcut”
Açılış konuşmalarının ardından başkanlığını İslami İlimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Halit Çalış’ın yaptığı panele geçildi. Prof. Dr. Halit Çalış, sigorta ve sigorta kooperatifçiliğini dini açıdan değerlendirerek, “Ülkemizin spesifik olarak tanımadığı fakat özü bakımından aşina olduğumuz bir gelişimin parçası olan sigortacılık, günümüzde sıkça tartışılan bir konu. Modern dünyada insanlar evrenin onurlu bireyleri olarak inanç değerlerine bağlı olmanın mücadelesini veriyor. İktisadi faaliyetler, yaşantımız açısından son derece önemli olduğu için bizim de bu çerçevede faaliyetlerimizi değerlerimize göre şekillendirmemiz gerekiyor.” dedi.
Hem ülkemizdeki hem İslam coğrafyasındaki ilim adamlarının konu ile ilgili görüşlerini aktaran Prof. Dr. Halit Çalış, sigortacılık konusunda üç farklı görüş olduğunu belirterek şöyle devam etti: “Birinci görüş ticari ya da tekafül ayrımı yapmaksızın mutlak anlamda sigortanın caiz olmadığı. İkinci görüş ise katılımcı sigorta ve kooperatif tarzındaki uygulamaların caiz olduğu yönündeki görüştür. Son görüş ise ticari sigorta ile katılım sigortacılığının İslami değerlere göre şekillenmesi şartıyla her ikisinin de caiz olduğu görüşüdür. Özellikle son on yıla baktığımızda İslam âlimlerinin yaklaşımları da bu üçüncü yönde olmaya başlamıştır.”
Sigortacılık faaliyetlerinin özünde kar etme amacı taşıdığını ifade eden Prof. Dr. Çalış, “Katılımcı sigortacılıkta kurumun kazanç sağlaması değil, kişilerin prim ödeyerek karşılıklı bir dayanışma sağlanması ve oluşturulan havuzdan zararın karşılanması esastır. Ticari sigortacılıkta ise kar etmek esastır. Her iki sigorta açısından bakıldığında teoride ve uygulamada farklılıklar vardır.” dedi.
Ülkemizdeki ve dünyadaki sigortacılık örnekleri ve bunların dinimize göre yorumlanış şekillerini örneklerle açıklayan Prof. Dr. Çalış, konuşmasının ardından sözü Gümrük ve Ticaret Uzmanı Müveddet Çardak’a devretti. Çardak, sigorta kooperatifçiliği ve tekafül konusunda yaptığı sunumda sigortanın tanımı, ekonomik işlevleri ve tarihsel gelişimini anlattı. Çardak ayrıca Türkiye’de sigorta kooperatifçiliği, İslami sigortacılık ve tekafül uygulamaları hakkında bilgi verdi.
Panelistlerden Koru Mutuel Sigorta Genel Müdür Yardımcısı Hüsamettin Doğramacı da kurum olarak yapmış oldukları çalışmalara değinerek kurumun kooperatif sigortacılığı hakkındaki görüşleri, İslam dünyasının sigortaya bakışı ve modern sigorta anlayışı ile tekafül ve tekafül uygulama modellerini anlattı.
Panel dinleyenlerin merak ettikleri soruların panelistler tarafından cevaplandırılması ve plaket takdimi ile sona erdi.
Okunma Sayısı: 82