Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Duyarlı Gençlik, Gençlik Merkezim ve Türkiye Gençlik Öğrenci Toplulukları işbirliğinde kariyer söyleşisi düzenlendi. Sahipkıran Stratejik Araştırmalar Merkezi (SASAM) temsilcileri Süleyman Erdem, Cesurhan Taş ve Mesut Emre Karaköse’nin öğrencilerle buluştuğu söyleşiye KMÜ Genel Sekreteri Ahmet Tüfekci, davetliler, üniversite personeli ve öğrenciler katıldı.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda düzenlenen söyleşinin açılış konuşmasını KMÜ Öğrenci Toplulukları Temsilcisi Mehmet Alp yaptı. Alp, topluluklar olarak gerçekleştirdikleri projeler hakkında bilgi vererek söyleşinin düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti.
“Gençlik yıllarından itibaren hayatınızı planlamalısınız”
Mehmet Alp’in ardından SASAM Genel Sekreteri Mesut Emre Karaköse söz alarak gençlere kariyer planlaması konusunda tavsiyelerde bulundu. Karaköse, kariyerin profesyonel hayatımızın bütününü oluşturduğunu belirterek, “Planlama ise bu süreci kendi yeteneklerimiz doğrultusunda yönlendirmektir. Planlama konusunda millet olarak çok başarılı olduğumuz söylenemez. Gençlik yıllarımızdan itibaren hayatımızı planlamaya başlamalıyız.” dedi.
Hayatın insanlar için sürprizlerle dolu olduğunu ve bu yüzden plan yaparken esnek davranmamız gerektiğini hatırlatan Karaköse konuşmasını şöyle sürdürdü: “Planlama her birey için farklılık gösterir, çünkü genel geçer bir plan yoktur. Bireyler kendilerinin eksi ve artılarını bilerek bunun üzerinden planlama yapmalı. Kendimizi tanımadan, ne istediğimizi bilmeden hareket etmek yanlış bir davranış olur. Kariyer planlaması konusunda uzun vadeli planlar yapmamız gerekir, çünkü biran önce işe gireyim diyerek hareket etmek başımıza daha büyük sorunlar açabilir. Sadece planlama yapmak yetmiyor elbette. Bunun yanı sıra çağı yakalamalı ve değişime açık olmalısınız. Bilgi, beceri ve deneyimlerinizi staj yoluyla arttırmalısınız.”
“En sevdiğiniz şarkıyı dinler gibi bir iş seçin ve böyle bir işte çalışın”
Mesut Emre Karaköse’nin ardından söz alan SASAM Başkan Yardımcısı Cesurhan Taş ise toplum olarak geleceği öngörme ve buna göre adım atma alışkanlığımız olmadığı konusunda özeleştiri yaparak insan kişiliğinin üç yaşından itibaren şekillenmeye başladığını ve Batılılar gibi hayatımızı, hayatımızın başında planlamamız gerektiğini vurguladı.
Cesurhan Taş öğrencilere sevmedikleri işi kesinlikle yapmamaları gerektiğini söyleyerek, “Sevmediğiniz iş daha sonraki yıllarda özgeçmişinizde yer alacak ve bundan sonra başvuracağınız bütün işlerde işverenin tercihini etkileyecektir. Sevmediğiniz işte çok iyi paralar kazansanız dahi mutlu olamazsınız. En çok sevdiğiniz şarkıyı dinler gibi, en çok sevdiğiniz kitabı okur gibi işinizi seçin ve böyle bir işte çalışın. Çünkü yaptığınız işler iz bırakmalı. Arkanızdan sizi hatırlatacak işlere imza atmalısınız.” şeklinde konuştu.
“Güçlü bir Türkiye, yetişmiş bireylerin omuzlarında gelişir”
SASAM Başkanı Süleyman Erdem de konuşmasında gençlere yönelik tavsiyelerini sıralayarak, “Ufkunuzu geniş tutun ve yabancı dilinizi geliştirin. Kıymetli zamanınızı boşa harcamayın ve kendinize de ülkemize de yazık etmeyin.” dedi.
Gençlerin severek yapmadıkları işten dolayı sadece kendilerinin değil, toplumun da zarar gördüğünü dile getiren Erdem, toplumun mutlu olması için gençlerin de mutlu olması gerektiğinin altını çizerek, “Sadece kendiniz için değil, topluma da faydalı olma amacıyla yola çıkarsanız siz de mutlu olursunuz, toplum da daha iyi yerlere gelir. Ayrıca mazeret aramak yerine sisteme ayak uydurarak başarılı olmaya çalışmalısınız. Güçlü bir Türkiye, yetişmiş bireylerin omuzlarında gelişir. Sınırlı sayıda insanın değil, milletin topyekûn gayreti ile başarı mümkün olur. Biz de bu idealin gereği olarak sizin karşınızdayız.” diye konuştu.
Öğrencilerin sorularının cevaplandırılmasının ardından plaket takdimi ile söyleşi sona erdi.
Okunma Sayısı: 49