Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Sağlık Kültür ve Etik Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Beynin Çalışma Sırları’ konulu konferans düzenlendi. Mucit bilim insanı ve Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Anatomi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Niyazi Acer’in konuşmacı olarak yer aldığı konferansa çok sayıda öğrenci katıldı.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen konferansta Doç. Dr. Niyazi Acer beynin çalışma fonksiyonları ve kısımlarından bahsederek, “Solunum, dolaşım gibi hayati fonksiyonların sağlanması beyin sapında meydana gelir. Limbik sistem diye adlandırılan kısımda ise beynin duygu ve davranışlardan, hafızadan ve koku duyusundan sorumlu olan sistem yer almaktadır. Amigdala ise öfke, üzüntü, korku, panik, iğrenme gibi olumsuz duygularımızdan sorumlu bölgedir.” dedi.
“Beyin ve bilgisayarın çalışma mantığı birbirine benzemez”
Beyindeki merkezleri anlatan Doç. Dr. Acer beynin sol tarafının sözel, analitik, sembolik, soyut, rasyonel, sayısal ve mantıksal verilere daha iyi cevap verdiğini, sağ tarafının ise somut, yapay, sezgisel, bütünsel, örneksel ve uzaysal verileri daha iyi algıladığını söyledi. Doç. Dr. Acer ayrıca beynin ve bilgisayarın çalışma mantıklarının birbirine benzemeyeceğini söyleyerek, “Bilgisayar ve beynin çalışma mantıkları genelde birbirine benzetilir. Fakat her ikisinin de mantığı çok farklıdır. Sonuçta bilgisayarı yapan da bir beyin ve bilgisayar sadece komut verirseniz çalışır.” şeklinde konuştu.
“Erkekler bilişsel, kadınlar duygusal tepkiler verir”
Beş duyu organımızı kullanırken bu duyuların beynin hangi alanlarına etki ettiğini görsel olarak anlatan Doç. Dr. Acer, kadın ve erkek beyninin olaylar karşısında verdiği tepkilerden örnekler sundu. Erkeklerin daha bilişsel kadınların ise daha duygusal tepkiler verdiğini dile getiren Doç. Dr. Acer şöyle devam etti: “Erkeklerin beyinlerinin sağ tarafı, kadınların ise sol tarafı gelişmiştir. Solda dinleme ve konuşma merkezleri dominanttır. O yüzden erkek başka bir işi yaparken eğer konuşursanız sizi dinliyormuş gibi yapar fakat söylediklerinizi anlamaz. Erkekler şiir yazma, beste yapma gibi kültürel faaliyetlerde daha etkindirler. Ayrıca beyinde herhangi bir bölgenin büyüklüğü o bölgenin fonksiyonu ile ilişkilidir.”
Beyin ve beynin çalışma prensipleri ile ilgili dünya çapında yapılmış araştırmalardan ve bilimsel deneylerden örnekler sunan Doç. Dr. Acer son olarak salondakilere “Gülümseyin, etrafınızdakilere yardım edin, sizi mutlu edecek işler yapın, cep telefonundan uzak durun, yabancı dil öğrenin, zihinsel jimnastik yapın ve rutinden kaçının” tavsiyesinde bulundu.
Sunumun ardından Sağlık Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. Ali Şahin, KMÜ öğrencisi bir genci salondakilerle tanıştırarak gencin Kuran-ı Kerim’i farklı metotlarla öğrendiğini söyledi ve gence Kuran’dan ayetler ve sayfa numaraları sorarak metodu uygulamalı gösterdi.
Konferans, plaket töreninin ardından sona erdi.
Okunma Sayısı: 54