Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Üniversiteli Aktif Gençler Öğrenci Topluluğu ile Kültür Ahlak ve Medeniyet Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Dehanın İzleri: 2. Abdulhamit’ konulu söyleşi düzenlendi. Konuşmacı olarak Sanat Tarihçisi ve Araştırmacı Yazar Talha Uğurluel’in katıldığı söyleşiye KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ve Prof. Dr. Osman Çevik, Eğitim Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Münir Oktay, akademik ve idari personel, davetliler ve çok sayıda öğrenci katıldı.
Sağlık Kültür ve Spor Daire Başkanlığı Konferans Salonunda gerçekleştirilen söyleşinin açılış konuşmasını yapan Üniversiteli Aktif Gençler Öğrenci Topluluğu Başkanı Burak Meşe, bilinçli bir gençliğin yetişmesine topluluk olarak katkı sağlamak istediklerini söyleyerek, “Üniversiteyi sadece eğitim yuvası olarak değil kendimizi yetiştirmek için bir fırsat gibi görüyoruz. Topluluk olarak geçmişini bilmeyen geleceğini bilemez görüşüründen hareketle bu tip organizasyonlar düzenlemeye devam edeceğiz. Katılım sağlayan herkese teşekkür ederim.” dedi.
Kültür Ahlak ve Medeniyet Öğrenci Topluluğu Başkanı Mehmet Furkan Çörte ise Karaman gibi tarihi bir şehirde okumanın öğrenciler açısından büyük bir şans olduğunu dile getirerek topluluk faaliyetlerinden bahsetti. Çörte, topluluk olarak amaçlarının kültürel ve ahlaki yozlaşmaya dur diyecek projeler üretmek olduğunu belirterek, “Üniversiteli öğrenci kardeşlerimize asra ve kültürümüze uygun etkinlikler sunmayı amaçlıyoruz. Katılımınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim.” şeklinde konuştu.
Şehzadelik Yıllarından Ölümüne 2. Abdulhamit
Topluluk başkanlarının konuşmalarının ardından sahneye Talha Uğurluel çıktı. Şehzade Hamit Efendi’yi anlamadan 2. Abdulhamit Han’ı anlamanın mümkün olmadığını dile getiren Uğurluel, “2. Abdulhamit’in çocukluk döneminde içine kapanık bir kişi olması yine istihbaratın çok büyük önem taşıdığı kendi döneminde ona büyük fayda sağlamıştır. Çünkü içine kapanık ve sessiz olmak o dönemin idarecileri için olmazsa olmazdı.” dedi.
Slayt sunumu ile keyifli bir anlatım sergileyen Talha Uğurluel, 2. Abdulhamit ile ilgili pek çok bilinmeyen ve merak edilen konuyu öğrencilerle paylaştı. Talha Uğurluel, sunumda, 2. Abdulhamit’in şehzadelik döneminden dünyaya yayılan istihbarat ağına, dindarlığından ileri görüşlülüğüne, neden meşruti yönetimi istemediğinden idareciliğine ve ölümüne kadar hayatının bütününü kapsayan konu başlıkları ile dinleyicileri tarihin sayfalarında keyifli bir yolculuğa çıkardı.
Talha Uğurluel’in öğrencilerin sorularını cevaplandırması ve plaket takdiminin ardından söyleşi sona erdi.
Okunma Sayısı: 54