Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE HAZLAR VE ERDEMLER BAĞLAMINDA YAŞAMIN ANLAMI KONUŞULDU

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) İslami İlimler Fakültesi ile İlim ve Medeniyet Öğrenci Topluluğu tarafından ‘Hazlar ve Erdemler Bağlamında Yaşamın Anlamı’ konulu konferans gerçekleştirildi. Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu Uzmanı Dr. Ülfet Görgülü’nun konuşmacı olarak yer aldığı konferansa KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Osman Çevik, dekanlar ve müdürler, davetliler ile öğrenciler katıldı.

İlim ve Medeniyet Öğrenci Topluluğu Başkan Yardımcısı Muhammed Fatih Topal konferansın açılış konuşmasını yaparak topluluğun kuruluş amaçlarından ve faaliyetlerinden bahsetti.

“Âlemin imarı âdemin imarını gerçekleştirmekle oluşur”

Konferansını vermek üzere sahneye gelen Dr. Ülfet Görgülü günümüzde insanların değişimine bağlı olarak yeryüzünde fiziki ve coğrafi pek çok değişim yaşandığını belirterek, “Âlemin imarı âdemin imarını gerçekleştirmekle oluşur. Herkes kendini imar edecek ki yeryüzünde bir imar söz konusu olabilsin. Allah’ın inşa ettiği bu âlemde bizim de imar yapmamız gerekiyor.” dedi.

Halifelik sıfatının insanlara sultanlık mertebesinin değil, kulluk makamının gereği olarak verildiğini hatırlatan Dr. Görgülü “İnsanlar olarak bizden beklenen öncelikle rabbimize kulluk etmektir. Allah yarattığı bütün canlıları kendisine kulluk etmeleri için yaratmıştır. Kulluk etmek ise isteyerek ve kendini vererek gösterilen bir davranıştır. Bilinçli bir kul olmak kulluğu tanımakla başlar.” şeklinde konuştu.

“Yaratıldığımıza değecek şekilde yaşamalıyız”

Dr. Ülfet Görgülü günümüzde okuyan, kendi alanında uzmanlaşan bireylerin dahi nefislerini eğitme aşamasında sorunlar yaşadığını dile getirerek, Yunus Emre’nin ‘İlim ilim bilmektir. İlim kendin bilmektir. Sen kendin bilmezsin. Ya nice okumaktır.’ sözüne atıfta bulundu ve konuşmasını şöyle sürdürdü: “Araçlar ve amaçlar bizi hayatımızın gayesine ulaştırmalı. Yaşamımızın amacını erdeme mi hazza mı temellendirdiğimizi bilerek yaşamalıyız. Yaratıldığımıza değecek şekilde bir hayat yaşamalıyız. Bize verilen nimetlerin kıymetini bilip şükretmeliyiz. Hedeflerimizi Allah’ın rızasını kazanacak şekilde belirlemeliyiz. Bu hedefler popüler kültürün değil Allah’ın belirlediği doğrultuda olmalı.”

“Sosyal ağlar bize bir şey kazandırmaz”

Dr. Görgülü konuşmasının son bölümünde öğrencilere tavsiyelerde bulunarak, “Kâmil insan olmak istiyorsak yatırımı bedenimize değil ruhumuza yapmalıyız. Yaşamımızın derin anlamını öğrendikten sonra Allah’la sıkı bir bağ kurmak adına çalışacağımızı umut ediyorum. Aile, akrabalık, kardeşlik ve dostluk bağlarımızı iyi bir şekilde kurmalıyız. Sosyal ağlar bize bir şey kazandırmaz. Önemli olan sanal dünyadan önce ilk olarak rabbimizle ve resulümüzle, daha sonra da etrafımızdakilerle kuvvetli bir bağ kurmaktır. Allah bize yeteneklerimizi onun rızasına uygun şekilde kullanmamızı nasip etsin.” dedi.

Söyleşi, plaket takdiminin ardından sona erdi. 

           

 

Okunma Sayısı: 106