Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KMÜ’DE ‘E-BURUN’ PROJESİ TANITILDI

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) Elektronik Burun ve Tıp Uygulamaları konulu seminer düzenlendi. Programa enstitü ve yüksekokul müdürleri, davetliler ve KMÜ Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri ile Abdullah Tayyar Anadolu Lisesi, Karaman Fen Lisesi, Temizel Ünlü Bilgisayar Anadolu Teknik ve Meslek Lisesi öğrencileri katıldı.

Programın açılış konuşmasını yapan Kamil Özdağ Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Murat Yıldız elektronik tıp uygulamaları hakkında kısa bir bilgi verdi.

Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen TÜBİTAK Marmara Araştırma Merkezi Malzeme (MAM) Enstitüsünde görevli Araştırmacı Dr. Cihat Taşaltın, öncelikle Marmara Araştırma Merkezi hakkında bilgi vererek merkezin faaliyetleri, projeleri ve çalışma gruplarından bahsetti.

Dr. Cihat Taşaltın sunumunda e-burun olarak tabir edilen ‘Elektronik Burun’ projesinin tanımını yaparak, projenin ortamda bulunan uçucu kimyasal bileşiklerin oluşturduğu uzaya ait bilgileri kapsayan bir sistem olduğunu belirtti.

Sistemin çalışma prensibini anlatan Dr. Cihat Taşaltın, sistemin gaz sensörleri (sensör dizisi) ve veri işlem (yapay zeka) bileşenlerinden oluştuğunu ifade ederek, “Sensörler bulundukları ortamdaki fiziksel veya kimyasal değişimleri elektrik sinyaline dönüştürebilen aygıtlardır. Bir algılayıcı katman ve bu katmanın üzerinde bulunduğu bir transduserden (sensörlerin algıladığı verileri elektrik enerjisine dönüştüren alet) oluşur.” dedi.

Proje Erken Evre Akciğer Kanseri Tanısının Önünü Açacak

Proje ile Sensör çeşitleri, e-burun uygulamaları ve bu temelde oluşturulan ticari ürünlerden bahseden Dr. Taşaltın, çeşitli kurumlarla ortaklaşa bir proje ile erken evre akciğer kanseri tanısı ve taramalarında nefes havasındaki uçucu belirteçleri tespit edebilen kimyasal sensör tabanlı prototip cihaz geliştirilmesi konusunda çalışmalar yaptıklarını ve bu sayede akciğer kanseri hastalarının nefesinde bulunan kimyasalları tanımlamanın mümkün olacağını söyledi.  

Son olarak Biyosensörler, Biyomalzeme, Biyomekanik ve Biyoelektronik Mükemmeliyet Merkezi hakkındaki bilgileri öğrencilerle paylaşan Dr. Taşaltın, salondakilerin sorularını cevaplandırdı.

Dr. Cihat Taşaltın’a plaket verilmesinin ardından program sona erdi. 

       

Okunma Sayısı: 50