Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KAMU-ÜNİVERSİTE-SANAYİ İŞBİRLİĞİ TANITIM TOPLANTISI YAPILDI

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığının 2015-2018 Türkiye Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği (KÜSİ) Strateji ve Eylem Planı doğrultusunda oluşturulan Karaman KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulunun ilk toplantısı Karaman Organize Sanayi Bölge Müdürlüğünde gerçekleştirildi.

Kamu kurum ve kuruluşları, üniversiteler ve iş dünyasının katılımlarıyla düzenlenen KÜSİ Planlama ve Geliştirme Kurulu tanıtım toplantısına Vali Murat Koca, İl Jandarma Komutanı Jd. Kd.  Alb.  Mustafa Akış, KMÜ Rektörü Prof. Dr. Sabri Gökmen, Vali Yardımcıları Kenan Eskin ve Dr. Sezer Işıktaş, Rektör Yardımcıları Prof. Dr. Ahmet Yıldırım ve Prof. Dr. Osman Çevik, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Osman Kaşıkçı, akademisyenler, sanayici ve işadamları katıldı.

“Katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz”

Programda saygı duruşu ve İstiklâl Marşının okunmasının ardından Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürü Ali Osman Kaşıkçı tarafından açılış konuşması gerçekleştirildi. Kaşıkçı, “Kamu-Üniversite-Sanayi İşbirliği’nin (KÜSİ) geliştirilmesi ve yaygınlaştırılmasıyla düşük ve orta-düşük teknolojili ürünlerin ve üretim yöntemlerinin orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün ve süreçlere çevrilmesi sağlanarak katma değeri yüksek ürün ve hizmetler üretilmesi hedeflenmektedir. Bu hedef doğrultusunda KÜSİ paydaşları arasındaki sinerjiyi artırmayı, ulusal inovasyon ekosisteminde bu işbirliğini geliştirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

Açılış konuşmasının ardından kürsüye gelen KMÜ İnşaat Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Serdar Çarbaş, kamu-sanayi-üniversite işbirliğinde kamu kuruluşlarının görevlerinden, sanayicilerin ve üniversitelerin beklenti ve sorunlarından, sorunların çözümünde KÜSİ modellerinden ve çözüm önerilerinden bahsetti. Çarbaş, “Gelişmiş ülkelerle rekabet halindeyiz. Yeni fikirlere ihtiyacımız var. Farkındalık yaratan fikirleri seçerek projeye çevirmeli, ülke olarak katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. TÜBİTAK, KOSGEB ve Kalkınma Ajansları da projelerin gerçekleştirilmesinde gerekli desteği sağlıyor.” açıklamasında bulundu.

Programda konuşan Mevlana Kalkınma Ajansı (MEVKA) Karaman Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Turgut Yokuş ise Karaman’ın tarihi özellikleri, ithalat ve ihracat ürünleri ile gelecekte gerçekleşmesini hedefledikleri projelerden söz etti. Yokuş, “KÜSİ kapsamında hızlı gelişen teknolojiye ayak uydurmak, proje destekleri ve kurumlar arası işbirliği en önemli aşamadır.” dedi.

Karaman KOSGEB İl Müdürü Mevlüt Tavşan da “KOSGEB girişimci ruhunu yaygınlaştırmak, girişimcilerin rekabet duygularını geliştirmek ve ülke ekonomisindeki paylarını artırmak amacıyla örnek olmaya çalışan bir kurumdur.” diyerek KOSGEB’in kuruluş amacı, hedef kitlesi, KOBİ’lere verilecek destekler ve KOSGEB’e kayıt olma yolları gibi merak edilen konulara açıklık getirdi.

“Enerji verimliliği işletmelerin ömrünü belirliyor”

Programın son konuşmacısı olan KMÜ Enerji Sistemleri Mühendisliği Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Selmin Ener Rüşen de enerji verimliliği hakkında bilgi verdi. Rüşen “Verimlilik tasarruf etmek, israf etmemek, doğru işler yaparak çevreyi korumaktır. Enerji verimliliği işletmelerin, kurum ve kuruluşların ömrünü belirliyor, hayatta kalmasını sağlıyor. Türkiye’deki enerji kullanımı AB’den fazla ve yerli üretim çok düşük olduğu için enerji verimliliği kaçınılmaz olmalı.” dedi. Yrd. Doç. Dr. Rüşen, KMÜ Enerji Sistemleri Bölümü olarak enerji verimliliği hakkında bir proje hazırlığı içerisinde olduklarını, ayrıca KMÜ Enerji Verimliliği Ölçüm ve Eğitim Laboratuvarı kurulduğunu söyledi. “Sanayi ihtiyaçlarına yönelik üniversite bünyesinde enerji merkezi oluşturmak, kurum ve kuruluşlara enerji verimliliği eğitimleri vermek, enerji verimliliği üzerine akademik çalışmalarda bulunmak hedeflerimiz arasında.” diyen Rüşen, “Enerji, daha güçlü yatırımlar için bir birikimdir.” şeklinde sözlerine son verdi.   

Tanıtım toplantısı katılımcıların sorularının cevaplanmasının ardından plaket töreni ve toplu fotoğraf çekimi ile son buldu.

               

Okunma Sayısı: 103