Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesi/ Kurumsal İletişim Koordinatörlüğü

KARAMAN SULARININ RADYOAKTİVİTE DEĞERLERİ ÖLÇÜLDÜ

Karamanoğlu Mehmetbey Üniversitesinde (KMÜ) “Karaman İlindeki Su Kaynaklarının Toplam Alfa ve Beta Aktivitesinin Belirlenmesi” konulu bir araştırma gerçekleştirildi.

Kamil Özdağ Fen Fakültesi Fizik Bölümü Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Korkmaz, Arş. Gör. Osman Ağar ve Mihriban Şahin tarafından yürütülerek KMÜ Bilimsel Araştırma Projeleri Komisyonunca desteklenen araştırmayla Karaman’ın su kaynaklarındaki radyoaktif özellikler incelendi.

Otuz farklı su örneği incelendi

Proje ile Karaman il merkezi ve ilçelerindeki içme suları (musluk ve kaynak suları) ile nehir ve baraj göllerinden alınan toplam otuz su örneği üzerinde inceleme yapıldı. Kamil Özdağ Fen Fakültesi Toplam Alfa Beta Radyoaktivite Ölçüm Laboratuarında gerçekleştirilen analizlerle su numunelerindeki toplam alfa ve beta radyoaktivite seviyeleri ‘Alfa Beta Ölçüm Sistemi’ kullanılarak belirlendi.

Dünya Sağlık Örgütü tarafından içme sularında tavsiye edilen toplam alfa ve toplam beta aktivitesi değerlerine göre, alınan su örneklerinde yapılan inceleme sonucunda tüm örneklerin toplam beta aktivitesinin referans değerlerinden düşük olduğu, toplam alfa aktivitelerinin ise referans değerlerinden biraz yüksek olduğu tespit edildi. Ancak hem beta hem alfa değerlerinin Dünya Sağlık Örgütü tarafından belirlenen limit değerlerinden de önemli miktarda düşük olduğu gözlendi.

Araştırma sonuçlarına göre halkın en fazla alabileceği yıllık etkin dozun da Dünya Sağlık Örgütünün açıkladığı referans değerlerinden düşük olduğu görüldü. Araştırmada ayrıca Karaman’daki su kaynaklarının nötral ve zayıf alkali içeriğe sahip, pH değerlerinin ise 7.1 ile 9.1 arasında olduğu belirlendi.

“Karaman suları toplam alfa ve beta radyoaktivitesi açısından güvenli”

Karaman’daki suların toplam alfa ve beta radyoaktivitesi açısından güvenli olduğunu söyleyen Proje Yürütücüsü Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Korkmaz, “Çalışma bölgesinde elde edilen sonuçlara göre yetişkinler, çocuklar ve bebeklerin içme sularından aldığı yaklaşık yıllık etkin dozlar Dünya Sağlık Örgütünün belirlediği içme suyu referans değerinin altındadır. Bundan dolayı da Karaman’daki su kaynakları, radyoaktif kirlilik konsantrasyonlarını azaltma işlemi uygulanmaksızın içme suyu olarak kullanılabilir.” dedi.

Bölgenin radyolojik haritası

Böyle bir çalışmanın ilk defa bu kadar kapsamlı ve literatüre geçecek şekilde yapıldığını dile getiren Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, Karaman bölgesindeki su örneklerinden elde edilen toplam alfa ve beta aktivite konsantrasyon verilerinin gelecekte kullanılabilecek bir radyoaktivite veritabanına katkıda bulunacağını ifade etti.

Dünyanın sahip olduğu tüm su kaynaklarında insan sağlığı ve çevrenin korunması için detaylı incelemeler yapıldığını hatırlatan Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Korkmaz, “Araştırma, Türkiye’deki içme sularının toplam alfa ve toplam beta değerlerin bilinmesi adına önemli katkılar sağlamıştır. Yapılan bu çalışmadan elde edilen verilerle gelecekte yapılacak araştırmalar karşılaştırılabilir ve aynı zamanda bölgenin radyolojik haritasının çıkarılmasında da bu bilgilerden yararlanılabilir.” şeklinde konuştu.

Yrd. Doç. Dr. Korkmaz, ayrıca Türkiye’nin başına gelebilecek herhangi bir nükleer kaza sonucunda su kaynaklarının kirlenmesinin boyutunun, elde edilen bu verilerle karşılaştırılarak değerlendirilebileceğini ifade etti.

Yrd. Doç. Dr. Mehmet Emin Korkmaz, daha önce de “Karaman İlinin Merkezinden Alınan Toprak Örneklerinde Doğal Gamma Kaynaklarının İncelenmesi” konulu bir araştırma gerçekleştirmişti.

   

Okunma Sayısı: 74